Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Kártyázni kényelmes

2017.01.10. | Nádasi Tibor
A készpénzes vásárlás mellett szóló legfőbb érv jószerivel a megszokás, a bankkártyák praktikusságban és olcsóságban is felveszik már a versenyt a papírpénzzel.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A pénzügyi tranzakciók háromnegyede-négyötöde készpénzben történik Magyarországon. Ez azért sem szerencsés, mert a készpénzhasználat köztudottan a fekete- és szürkegazdaság melegágya is lehet, hiszen így a legkönnyebb adót eltitkolni vagy illegális bevételre szert tenni. Tévedés ugyanakkor, hogy a készpénzhasználat egyszerű és olcsó – ezt inkább csak a megszokás mondatja azokkal, akik ragaszkodnak hozzá. A készpénzforgalommal járó adminisztráció és logisztika megszervezése és lebonyolításának költségei nemzetgazdasági szinten is jelentősek. Elemzői számítások szerint akár 150 milliárd forintot is meg lehetne takarítani a jelenleg évente nagyjából 500 milliárd forintos készpénzköltségből, ha elérnénk az Európai Unió szintjét az elektronikus fizetésekben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért csökkentené a bankkártyás fizetést lehetővé tevő POS-terminálok terjesztésével a magas készpénzforgalmat – mondta még decemberben Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár. A terminálokra 80 ezer forint állami támogatást vehetnek igénybe az üzemeltető pénzügyi szolgáltatók, de cserébe legfeljebb egyszázalékos forgalomarányos díjat számolhatnak fel a kereskedőknek. Ez a jelenleg szokásos díjnak csak harmada-ötöde. Így azoknak az üzleteknek is megéri csatlakozni a kártyás hálózatba, amelyek valószínűleg azért nincsenek még bekötve, mert annyira alacsony a forgalmuk, hogy nem érte meg nekik beruházni.

Egy érintés

A kormányzati szándékot támogatja a pay pass kártyák kirobbanó népszerűsége, váratlanul gyors elterjedése. A pay pass vagy egyérintéses fizetés technológiája vezeték nélküli adatátvitelt tesz lehetővé néhány centiméteres hatókörön belül. Az ilyen kártyák a terminál közvetlen közelébe érve a másodperc töredéke alatt kapcsolódnak az elfogadóeszközhöz, amely az ügyfél azonosítását követően feldolgozza a tranzakciót.

A Magyarországon forgalomban levő bankkártyáknak már hatvan százaléka alkalmas egyérintéses fizetésre, és egyre több az ilyen tranzakciókra alkalmas terminál is. Egyetlen év alatt ötödével nőtt az érintőkártyák száma, és már a terminálok háromnegyedénél lehet egyetlen érintéssel vásárolni. Ötezer forint alatt a PIN-kód megadására sincs szükség, így sokan a korábbiakhoz képest kisebb összegeket is kártyával fizetnek készpénz helyett. Ezt mutatja az is, hogy a hazai érintéses kártyákkal történő fizetések átlagértéke 4769 forint, körülbelül a fele a hagyományos tranzakciókénak – írta meg az azénpénzem.hu.

Mozgó kassza

A bankkártyahasználat terjedésének egy másik ígéretes terepe az online vásárlás. Már eddig is spórolni tudott az esetek többségében az, aki nem a szállításkor, készpénzes utánvéttel egyenlítette ki az internetes kereskedő számláját, hanem bankkártyával, már a megrendeléskor. Sokan azonban szeretik fizikai valójában is látni, megfogni a megrendelt árut, mielőtt kifizetnék, ezért választják azt, hogy inkább fizetnek készpénzzel, a szállítónak. Ugyanakkor egy kutatásból kiderült, hogy „a magyarok szívesen fizetnének a futárnál is bankkártyával” – idézi a MasterCard egy korábbi, online vásárlási és fizetési szokásokat vizsgáló lakossági felmérésére hivatkozva az azénpénzem.hu. A felmérésben megkérdezettek 35 százaléka mindenképpen igénybe venné ezt a lehetőséget. Négy magyarországi futárszolgálatnál már valóra is vált: a futároknál lévő hordozható terminál segítségével a vásárló ugyanúgy fizethet náluk is kártyával, mint az üzletek kasszájánál.


Sokat veszíthetsz a kártyán!
A bankkártya mostanra hétköznapi fizetőeszközzé vált, egyre többen hordják mindig maguknál. Ne feledd, hogy a kis lap valójában nem más, mint egy tömött...  tovább Tovább
Egyharmadunk naponta kártyázik
A díjtalan készpénzfelvételre lehetőséget teremtő törvény sem térítette el tömegével a magyarokat attól, hogy bankkártyával vásároljanak.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

vásárlási szokások vásárlás bankkártyaCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Szász Tibor - ügyvéd
Dr. Szász Tibor
ügyvéd


Tisztelt Nagyné Vajda Gyöngyi! Munkajogi kérdésekkel nem foglalkozom, kérem forduljon bizalom... TovábbTovább
Tisztelt Ügyvéd Úr! 54 éves Start Plusz kártyával rendelkező munkavállaló vagyok. 2009. július h... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés