Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Egy kalandos, egy biztonságos

2017.01.06. | Nádasi Tibor
Idén már alkalmazniuk kell az önkéntes nyugdíjpénztáraknak a Magyar Nemzeti Bank által megújított, a választható portfóliós rendszert szabályozó, decemberben kelt ajánlást.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A törvény szerint a Magyar Nemzeti Bank ajánlásai nem kötelező erejű, jogalkalmazást ismertető eszközök, céljuk a jogalkalmazás kiszámíthatóságának növelése, az MNB által alkalmazni javasolt elvek, módszerek ismertetése. Az ajánlások címzettjei az MNB által felügyelt intézmények, piaci szereplők. Az MNB felügyeleti hatósági jogkörében eljárva vizsgálja és értékeli, hogy tevékenységük megfelel-e az ajánlásoknak. A decemberben kiadott új szabályozó dokumentum a korábbiaknál hangsúlyosabban ösztönzi a pénztártagok életciklusához, kockázatvállaló képességéhez igazodó portfóliók kialakítását, hogy a nekik megfelelő „befektetési kosarat” választhassák ki.

A jogszabályok 2016-tól lehetőséget adtak a pénztáraknak olyan rendszer kialakítására, amelyben egy pénztártag egy időben két portfóliót is választhat. E kockázatmegosztási lehetőség révén a tagok a hosszabb távon (akár a nyugdíjba vonulást megelőző időszakig) megtakarított vagyonuk egy részét továbbra is elhelyezhetik egy kockázatosabb, ám várhatóan magasabb hozamú portfólióban, miközben a megtakarítás másik hányadát egy biztonságos portfólióban tarthatják.

Különféle kockázatok

Az MNB ajánlása egyértelművé teszi a pénztárak befektetési politikájának és a választható portfóliós rendszer (VPR) szabályzatának szerepét, tartalmát, a két dokumentum közötti eltérést. A szabályzatban a portfóliók választásának szabályait kell rögzíteni, míg a befektetési politika a befektetésekkel kapcsolatos tudnivalókat, a portfóliók befektetési összetételét, azok egymáshoz viszonyított arányát, a befektetéssel foglalkozó személyek kiválasztásával kapcsolatos elvárásokat, a számonkérés rendszerét, a díjazásuk elveit rögzíti. A jegybank mindkét dokumentum tartalmát felülvizsgálja, hogy a pénztártagok a döntéseikhez minden lényeges információval rendelkezzenek.

A jogszabályok 2001-től teszik lehetővé a VPR alkalmazását a pénztáraknak. A VPR révén a tagságnak egymástól markánsan eltérő kockázatú és ennek megfelelően eltérő hozamlehetőséget hordozó portfóliókat kínálhatnak fel, így minden pénztártag saját élethelyzetének, kockázatvállaló képességének megfelelő portfóliók közül választhat. Azoknak a tagoknak, akik e lehetőséggel nem tudnak, vagy nem akarnak élni, a pénztár egy (általában közepes, vagy annál kicsit alacsonyabb kockázatú) alapértelmezett portfóliót alakít ki.

Mindent, ami lényeges

Az MNB változatlan elvárása, hogy a pénztáraknak a tagok számára is nyilvános VPR-szabályzata tartalmazzon minden lényeges információt (a portfóliók száma, megnevezése, jellege, kockázatai). Emellett a pénztártagokat tájékoztatni kell többek közt az egyes portfóliók vagyonáról és befektetési politikájáról, illetve arról is, hogy melyik portfólióban van az egyéni számlán lévő megtakarítás elhelyezve (külön kiemelve a nyilvánosságra hozandó éves és hosszú távú hozamráták elérési helyét). Fel kell hívni a tagok figyelmét arra is, hogy a korábbi időszakokban elért hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményre. Az MNB az önkéntes pénztárak folyamatos ellenőrzése mellett fontosnak tartja a fogyasztók pénztári ismereteinek bővítését is. Ennek érdekében fogyasztóvédelmi oldalán online Navigátor füzetet jelentetett meg az önkéntes nyugdíjpénztárakról, illetve fogyasztóvédelmi tájékoztatóban összegezte a VPR-rel kapcsolatos főbb tudnivalókat.


Nyugdíjpénztári szabályváltozások
Egyes idén hatályba lépett törvénymódosítások változásokat hoztak az önkéntes pénztárak működésében. Ez részben az...  tovább Tovább
Nyugdíj: rendezett visszavonulás
Az állami nyugdíj csak kevesebb lesz, a jövő nyugdíjasainak aktív korukban maguknak kell félretenniük öreg napjaikra, ha meg akarják őrizni megszokott életszínvonalukat.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

megtakarítás takarékosság nyugdíjpénztárCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Ledzényi András - környezetmérnök
Ledzényi András
környezetmérnök

Energiahatékonysági tanácsadóként segítek, hogy megfelelő, környezettudatos döntést hozz lakásfelújításkor.

Kedves Tóth Jánosné! A perlátor a régebbi szaniter-csapok kifolyására szerelhető néhány cm-ny... TovábbTovább
Mi az a perlátor? Hol árulják, és hogy néz ki? TovábbTovább

hirdetés

hirdetés