Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Idén érkezik Budapestre a RIGO

2017.01.02. | Nádasi Tibor
A tervek szerint 2017 végére elhelyezik a körülbelül 800 kaput, amelyen keresztül az elektronikus jegyrendszer használói be tudnak lépni a metróállomások területére.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A távolba vesző múlt ködéből, a később más okból legendássá vált hatvanas évekből még magunk elé idézhetjük a budapesti buszok és villamosok kalauzainak egyenruhás alakját. Minden járművön utazott egy, tőle vehette meg a jegyét az utas, egy forintért a vonaljegyegyet, egy-ötvenért az átszállót és hetvenöt fillérért a gyerekjegyet. Utóbbi kettőt lyukasztójával, a vonaljegyet pedig valamelyik sarka letépésével érvényesítette. Ezenkívül még egy dologért lehetett irigyelni a kalauzt: ő jelezte csengetéssel a járművezetőnek, hogy befejeződött a fel- és leszállás, indulhat tovább a megállóból. Aztán megszűntek az átszállójegyek, csak a vonal maradt, végül csengettek a kalauzoknak is.

Látható tehát, hogy hosszú évtizedekben mérhető az az időszak, amióta Magyarország legnagyobb, legtöbbek által igénybe vett közlekedési hálózata küszködik azzal a nagy hiányosságával, hogy nincs korszerű, könnyen és egyszerűen használható jegy- és bérletrendszere, amely az ügyfelek igényeihez rugalmasan és innovatívan alkalmazkodna. A technológia semmilyen változtatással nem tette lehetővé mindmáig, hogy szabaduljunk az egyszeri utakra szóló menetjegyek és bérletek béklyójából, illetve hogy érdemben történjék valami a bliccelés és bérlethamisítás visszaszorítására – ismeri el maga a BKK is. De most jön a RIGO, ezzel Budapest is csatlakozik olyan metropoliszokhoz, mint London, New York, Chicago vagy Hongkong, illetve a világ más nagyvárosai, ahol bevezettek már valamilyen elektronikus jegyrendszert. Fordul a kocka, ígéri a közlekedési vállalat: kényelmesen, gyorsan, egyszerűen lehet majd igénybe venni a budapesti közösségi közlekedési szolgáltatásokat!

Kártyacsata

Az új megoldással az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy sokkal könnyebben vásárolhassák meg a bérletüket vagy a jegyüket akár az interneten, akár a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is. Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével a tervek szerint lehetővé válik az érintés nélküli bankkártyák közvetlen használata a közösségi közlekedésben. Az új rendszer működése nagyban hasonlít a banki rendszer és a bankkártya viszonyához. Minden utas egy-egy kártya kiváltása és érvényesítése után utazhat. Az elektronikus jegyrendszer működésének alapja a központi elszámoló rendszer lesz, amely nyilvántartja a kártyákat, a termékvásárlásokat és az egyenlegfeltöltéseket, elvégzi az utazásiár-kalkulációt és a kapcsolódó pénzügyi elszámolásokat, támogatja az integrált értékesítési csatornákat.

A metróállomásokra, a kiemelt HÉV-állomásokra mintegy 800 automatikusan működő be- és kiléptető kaput telepítenek, az ellenőrök több mint 600 új, hordozható kézi készülék segítségével végzik majd munkájukat. A rendszer része továbbá a 2500 járműre felszerelendő, mintegy 10 ezer új érvényesítőkészülék, a kapuval nem lezárható HÉV-állomásokra pedig 450 állomási érvényesítőkészüléket helyeznek ki.

Miért RIGO?

A megfelelő név kiválasztását a BKK kiemelten kezelte, a fő cél az volt, hogy az elektronikus jegyrendszer elnevezése közel álljon a magyar szívhez, legyen könnyen érthető, egyedi, ne sértsen senkit, és utaljon a szolgáltatás pozitívumaira. A budapesti rendszer nevének választott RIGO szimbolizálja az elektronikus jegyrendszer előnyeit: a betűszó mögött a rugalmas, integrált, gazdaságos, okos szavak állnak. A név szerethető, könnyen megjegyezhető, és erősen kötődik a magyar kultúrához is.

Forrás: rigo.bkk.hu


Autós, fizess! Jön a dugódíj
Szerződés kötelezi a fővárost, legkésőbb jövőre be kell vezetnie a dugódíjat. Friss hírek szerint 10-12 ezer forint lesz évente azoknak, akiknek útja Budapest szívéig...  tovább Tovább
Légy turista itthon! Első rész:...
A Parlamenten túl is létezik egy Budapest, amelyik csak arra vár, hogy felfedezd.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Budapest tömegközlekedés BKVCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Szoboszlai Krisztina - vezetési tanácsadó, tréner
Szoboszlai Krisztina
vezetési tanácsadó, tréner

Azok számára, akik vezetőként kevésbé hatékonyak a marketing, a kommunikáció és HR területén, testre szabott megoldásokat találok.

Tisztelt Tóth Jánosné! Sajnos az ötven év felettiek csoportja egyike azon csoportoknak, akik ... TovábbTovább
Tisztelt Krisztina! 54 éves leszek ebben az évben 3éve munkanélküli középfokú könyvelői végzetts... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés