Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. March 26. Sunday, Emánuel   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Idén érkezik Budapestre a RIGO

2017.01.02. | Nádasi Tibor
A tervek szerint 2017 végére elhelyezik a körülbelül 800 kaput, amelyen keresztül az elektronikus jegyrendszer használói be tudnak lépni a metróállomások területére.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A távolba vesző múlt ködéből, a később más okból legendássá vált hatvanas évekből még magunk elé idézhetjük a budapesti buszok és villamosok kalauzainak egyenruhás alakját. Minden járművön utazott egy, tőle vehette meg a jegyét az utas, egy forintért a vonaljegyegyet, egy-ötvenért az átszállót és hetvenöt fillérért a gyerekjegyet. Utóbbi kettőt lyukasztójával, a vonaljegyet pedig valamelyik sarka letépésével érvényesítette. Ezenkívül még egy dologért lehetett irigyelni a kalauzt: ő jelezte csengetéssel a járművezetőnek, hogy befejeződött a fel- és leszállás, indulhat tovább a megállóból. Aztán megszűntek az átszállójegyek, csak a vonal maradt, végül csengettek a kalauzoknak is.

Látható tehát, hogy hosszú évtizedekben mérhető az az időszak, amióta Magyarország legnagyobb, legtöbbek által igénybe vett közlekedési hálózata küszködik azzal a nagy hiányosságával, hogy nincs korszerű, könnyen és egyszerűen használható jegy- és bérletrendszere, amely az ügyfelek igényeihez rugalmasan és innovatívan alkalmazkodna. A technológia semmilyen változtatással nem tette lehetővé mindmáig, hogy szabaduljunk az egyszeri utakra szóló menetjegyek és bérletek béklyójából, illetve hogy érdemben történjék valami a bliccelés és bérlethamisítás visszaszorítására – ismeri el maga a BKK is. De most jön a RIGO, ezzel Budapest is csatlakozik olyan metropoliszokhoz, mint London, New York, Chicago vagy Hongkong, illetve a világ más nagyvárosai, ahol bevezettek már valamilyen elektronikus jegyrendszert. Fordul a kocka, ígéri a közlekedési vállalat: kényelmesen, gyorsan, egyszerűen lehet majd igénybe venni a budapesti közösségi közlekedési szolgáltatásokat!

Kártyacsata

Az új megoldással az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy sokkal könnyebben vásárolhassák meg a bérletüket vagy a jegyüket akár az interneten, akár a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is. Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével a tervek szerint lehetővé válik az érintés nélküli bankkártyák közvetlen használata a közösségi közlekedésben. Az új rendszer működése nagyban hasonlít a banki rendszer és a bankkártya viszonyához. Minden utas egy-egy kártya kiváltása és érvényesítése után utazhat. Az elektronikus jegyrendszer működésének alapja a központi elszámoló rendszer lesz, amely nyilvántartja a kártyákat, a termékvásárlásokat és az egyenlegfeltöltéseket, elvégzi az utazásiár-kalkulációt és a kapcsolódó pénzügyi elszámolásokat, támogatja az integrált értékesítési csatornákat.

A metróállomásokra, a kiemelt HÉV-állomásokra mintegy 800 automatikusan működő be- és kiléptető kaput telepítenek, az ellenőrök több mint 600 új, hordozható kézi készülék segítségével végzik majd munkájukat. A rendszer része továbbá a 2500 járműre felszerelendő, mintegy 10 ezer új érvényesítőkészülék, a kapuval nem lezárható HÉV-állomásokra pedig 450 állomási érvényesítőkészüléket helyeznek ki.

Miért RIGO?

A megfelelő név kiválasztását a BKK kiemelten kezelte, a fő cél az volt, hogy az elektronikus jegyrendszer elnevezése közel álljon a magyar szívhez, legyen könnyen érthető, egyedi, ne sértsen senkit, és utaljon a szolgáltatás pozitívumaira. A budapesti rendszer nevének választott RIGO szimbolizálja az elektronikus jegyrendszer előnyeit: a betűszó mögött a rugalmas, integrált, gazdaságos, okos szavak állnak. A név szerethető, könnyen megjegyezhető, és erősen kötődik a magyar kultúrához is.

Forrás: rigo.bkk.hu


Autós, fizess! Jön a dugódíj
Szerződés kötelezi a fővárost, legkésőbb jövőre be kell vezetnie a dugódíjat. Friss hírek szerint 10-12 ezer forint lesz évente azoknak, akiknek útja Budapest szívéig...  tovább Tovább
Légy turista itthon! Első rész:...
A Parlamenten túl is létezik egy Budapest, amelyik csak arra vár, hogy felfedezd.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tömegközlekedés Budapest BKVCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Pál Tibor - ügyvéd
Dr. Pál Tibor
ügyvéd

Ha gondjaid támadtak a társasági és az ingatlan jogot érintő témákkal kapcsolatban, várom jelentkezésed!

Kedves Kérdező! Ha az autóban a motorcseréhez vezető hiba már a vásárláskor is megvolt, úgy e... TovábbTovább
Tisztelt ügyvéd úr! Fiam kb.három hete vásárolt Rákoskeresztúron egy használt gépkocsit/hatszáz ... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés