Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. March 26. Sunday, Emánuel   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Láthatatlan pénz

2016.12.30. | Nádasi Tibor
A csak digitálisan létező virtuális fizetőeszközök, a kriptovaluták nem tartoznak egyetlen jegybank vagy hatóság felügyelete alá sem, így kockázatuk a laikus számára felmérhetetlen.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minap kibocsátott, ismételt figyelmeztetése fokozott óvatosságra inti azokat, akik esetleg magas hozam reményében befektetési szándékkal lépnének be az ilyen fizetőeszközökkel működő rendszerekbe. A fizetésre használható virtuális eszközök esetében ugyanis hiányoznak a megfelelő felelősségi, garanciális és kárviselési szabályok, amelyek például visszaélés esetén védenék a fogyasztók érdekeit – szól a figyelmeztetés. Az ilyen eszközöknek nem egy meghatározott kötelezettségekkel és felelősséggel rendelkező intézmény a kibocsátója, hanem a felhasználók közössége. Ha a nyilvántartásokban vagy a tranzakció lebonyolításában probléma adódik (például a rendszer egy tagjának szándékos visszaélése esetén), nincs olyan intézmény, amely a felhasználók számára garantálja az ügylet lebonyolítását vagy az ügyfélkárok megtérítését. Az esetleg elszenvedett veszteségek miatt keletkező jogvitákat az érintett ügyfelek polgári peres eljárás keretében rendezhetik, vagy a nyomozó hatóságokhoz fordulhatnak, ha bűncselekmény (például piramisjáték) gyanúja merül fel.

További kockázatot növelő tényező az is, hogy a virtuális „valuták” ára, felhasználási értéke rendkívül gyorsan és a fogyasztók számára kiszámíthatatlan módon változhat. Erre az MNB figyelmeztetésével egybecsengően a legismertebb és világszerte használt kriptovaluta-rendszer, a Bitcoin maga is felhívja az érdeklődők figyelmét: „A bitcoin árfolyama, fiatal piac lévén, újdonságából fakadóan, illetve néha a likviditáshiánnyal küzdő piacok miatt kiszámíthatatlanul emelkedhet és eshet rövid időn belül. Ebből következően megtakarítások bitcoinban tartása jelenleg nem javasolt. A bitcoin nagy kockázatú eszköznek tekinthető, ezért soha ne tartson olyan pénzt bitcoinban, amelynek elvesztését nem engedheti meg magának. Amennyiben kifizetéseket kap kézhez a Bitcoin segítségével, számos szolgáltató képes helyi pénznemre váltani a bitcoinokat.”

Ugyanakkor a Bitcoinnak, ennek a konszenzusra épülő hálózatnak, amely egy új fizetési rendszert, valamint egy teljes mértékben digitális pénzt keletkeztet, számos előnye is felsorolható, hiszen egy mobilalkalmazás vagy számítógépes program segítségével a használója bármekkora összeget küldhet és fogadhat azonnal, bármikor, a világ bármelyik sarkából, díjtalanul vagy rendkívül alacsony díjért, biztonságos és transzparens módon. Nem kevesen a jövő pénzét látják benne, Magyarországon is vannak szolgáltatók, üzletek, amelyek elfogadják, és a világon forgalomban levő bitcoinok értéke már évekkel ezelőtt belépett a milliárdos nagyságrendbe, amerikai dollárban kifejezve, jóllehet egyelőre távolról sem összemérhető a fő hitelkártya-hálózatokéval.

Mindezekre tekintettel befektetői szemmel mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni az MNB információit, mivel a befektetők védelme érdekében hatáskör hiányában is folyamatosan nyomon követi, időnként kommentálja a fizetésre használható virtuális eszközök működését. Most ismételten arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy a felügyelt pénzügyi intézmények által kínált befektetési és megtakarítási lehetőségeket is minden esetben fontolják meg.


Így utalj pénzt külföldre
Sokan mennek hosszabb-rövidebb időre külföldre, különféle okokból és különféle céloktól vezérelve. Megnőtt ezzel a banki pénzforgalom is a határokon...  tovább Tovább
Otthon bankolni olcsóbb, kényelmesebb
A legfontosabbak már biztosan megvannak otthon: internetkapcsolat, némi felhasználói ismeret és rutin, meg persze az elhatározás.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

internetes vásárlás befektetés pénzCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Szász Tibor - ügyvéd
Dr. Szász Tibor
ügyvéd


Tisztelt Nagyné Vajda Gyöngyi! Munkajogi kérdésekkel nem foglalkozom, kérem forduljon bizalom... TovábbTovább
Tisztelt Ügyvéd Úr! 54 éves Start Plusz kártyával rendelkező munkavállaló vagyok. 2009. július h... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés