Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Láthatatlan pénz

2016.12.30. | Nádasi Tibor
A csak digitálisan létező virtuális fizetőeszközök, a kriptovaluták nem tartoznak egyetlen jegybank vagy hatóság felügyelete alá sem, így kockázatuk a laikus számára felmérhetetlen.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minap kibocsátott, ismételt figyelmeztetése fokozott óvatosságra inti azokat, akik esetleg magas hozam reményében befektetési szándékkal lépnének be az ilyen fizetőeszközökkel működő rendszerekbe. A fizetésre használható virtuális eszközök esetében ugyanis hiányoznak a megfelelő felelősségi, garanciális és kárviselési szabályok, amelyek például visszaélés esetén védenék a fogyasztók érdekeit – szól a figyelmeztetés. Az ilyen eszközöknek nem egy meghatározott kötelezettségekkel és felelősséggel rendelkező intézmény a kibocsátója, hanem a felhasználók közössége. Ha a nyilvántartásokban vagy a tranzakció lebonyolításában probléma adódik (például a rendszer egy tagjának szándékos visszaélése esetén), nincs olyan intézmény, amely a felhasználók számára garantálja az ügylet lebonyolítását vagy az ügyfélkárok megtérítését. Az esetleg elszenvedett veszteségek miatt keletkező jogvitákat az érintett ügyfelek polgári peres eljárás keretében rendezhetik, vagy a nyomozó hatóságokhoz fordulhatnak, ha bűncselekmény (például piramisjáték) gyanúja merül fel.

További kockázatot növelő tényező az is, hogy a virtuális „valuták” ára, felhasználási értéke rendkívül gyorsan és a fogyasztók számára kiszámíthatatlan módon változhat. Erre az MNB figyelmeztetésével egybecsengően a legismertebb és világszerte használt kriptovaluta-rendszer, a Bitcoin maga is felhívja az érdeklődők figyelmét: „A bitcoin árfolyama, fiatal piac lévén, újdonságából fakadóan, illetve néha a likviditáshiánnyal küzdő piacok miatt kiszámíthatatlanul emelkedhet és eshet rövid időn belül. Ebből következően megtakarítások bitcoinban tartása jelenleg nem javasolt. A bitcoin nagy kockázatú eszköznek tekinthető, ezért soha ne tartson olyan pénzt bitcoinban, amelynek elvesztését nem engedheti meg magának. Amennyiben kifizetéseket kap kézhez a Bitcoin segítségével, számos szolgáltató képes helyi pénznemre váltani a bitcoinokat.”

Ugyanakkor a Bitcoinnak, ennek a konszenzusra épülő hálózatnak, amely egy új fizetési rendszert, valamint egy teljes mértékben digitális pénzt keletkeztet, számos előnye is felsorolható, hiszen egy mobilalkalmazás vagy számítógépes program segítségével a használója bármekkora összeget küldhet és fogadhat azonnal, bármikor, a világ bármelyik sarkából, díjtalanul vagy rendkívül alacsony díjért, biztonságos és transzparens módon. Nem kevesen a jövő pénzét látják benne, Magyarországon is vannak szolgáltatók, üzletek, amelyek elfogadják, és a világon forgalomban levő bitcoinok értéke már évekkel ezelőtt belépett a milliárdos nagyságrendbe, amerikai dollárban kifejezve, jóllehet egyelőre távolról sem összemérhető a fő hitelkártya-hálózatokéval.

Mindezekre tekintettel befektetői szemmel mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni az MNB információit, mivel a befektetők védelme érdekében hatáskör hiányában is folyamatosan nyomon követi, időnként kommentálja a fizetésre használható virtuális eszközök működését. Most ismételten arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy a felügyelt pénzügyi intézmények által kínált befektetési és megtakarítási lehetőségeket is minden esetben fontolják meg.


Így utalj pénzt külföldre
Sokan mennek hosszabb-rövidebb időre külföldre, különféle okokból és különféle céloktól vezérelve. Megnőtt ezzel a banki pénzforgalom is a határokon...  tovább Tovább
Otthon bankolni olcsóbb, kényelmesebb
A legfontosabbak már biztosan megvannak otthon: internetkapcsolat, némi felhasználói ismeret és rutin, meg persze az elhatározás.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

pénz befektetés internetes vásárlásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Kovács Ildikó - magánéleti coach
Kovács Ildikó
magánéleti coach

Ha valamivel nem vagy elégedett az életedben és változtatni szeretnél, akkor szükséged van valakire, aki segít ebben.

Kedves Erzsi! Problémájával nincs egyedül, ezt a blokkolt állapotot számos technikával fel le... TovábbTovább
Tisztelt Kovács Ildikó! Életvezetési problémám van, ebben szeretném a tanácsát kérni. Közel két... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés