Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Lakáspiac: lankadt őszi hírek

2016.12.12. | Nádasi Tibor
Emlékezhetünk: az év elején lanyhult a kereslet az ingatlanpiacon, aztán növekedni kezdett, de hamar elfogyott az átmeneti lendület, s ez az állapot tartósnak látszik.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az év eltelt 11 hónapjában közel 120 ezer ingatlan cserélt gazdát a Duna House becslése szerint, ez a 2015-ös adathoz viszonyítva 4 százalékkal kisebb forgalom. Az év második felében országszerte és havonta 10 ezer körüli ingatlan-adásvétel vált valóra. A novemberi adat 7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, hasonlóképpen a két évvel ezelőttitől is. Az elmaradást a Duna House szakértői az újlakáspiac felfutásával magyarázzák, hiszen ezeknek a lakásoknak a vevői jellemzően előszerződést kötnek, így egyelőre nem jelennek meg a statisztikákban.

Országos adatok

A panellakásokat a múlt hónapban Nyugat-Magyarországon 196 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vették, keleten 161 ezer forint volt az átlag, a fővárosban Pesten 297 ezer, Budán 336 ezer. A téglaépítésű lakások négyzetméteréért az ország keleti felében 212, nyugaton 205 ezret adtak ki a vevők. Budapesten a Belvárosban 618 ezer volt négyzetméterenként az átlagár, Budán 546 ezer, a pesti oldalon pedig 376 ezer.

Lehetett alkudni is. A családi házat vevők Budapesten átlag 5 százalék engedményt tudtak elérni, vidéken pedig 8 százalékot. A panellakásokra szerényebb mértékű alku volt jellemző, a fővárosban 3 százalék, vidéken pedig 5 százalék. Téglalakásra országszerte egyaránt 4 százalék volt a kialkudható kedvezmény.

A gazdát cserélő ingatlanok állapotának szélső szegmenseit nézve a novemberi adatok azt mutatják, hogy felújításra szoruló ingatlant a vevők 7 százaléka vásárolt Közép-Magyarországon, 6 százalék Nyugat-, illetve 3 százalék Kelet-Magyarországon. Kiváló minőségű lakás cserélt gazdát a vásárlások 30 százalékában az ország középső vidékén, míg más vidékeken 20 százalék az arány.

Főváros és vidéke

A Budapesten lakást keresők körében továbbra is a XIII. és XIV. kerület a két legnépszerűbb, az érdeklődők több mint 18 százaléka bejelölte őket mint lehetséges lakóhelyét. Azután a VI. és a VII. kerület következett 16 százalék körüli értéken, majd az V. és a VIII. kerület 12 százalékkal. Budán a XI. kerület a legnépszerűbb, mögötte a pedig II.

Novemberben Budapesten ismét befektetési céllal lépett a piacra a vásárlók zöme. Arányuk 44 százalék volt. Átlag 28 millió forint közelében költöttek ingatlanokra. A második legnagyobb, 20 százalékot meghaladó vevőcsoport az első lakásukra beruházóké, ők átlag 18 milliót szántak az üzletre. Vidéken három, nagyjából egyforma arányú vevőkör tette ki a vásárlások háromnegyedét. A befektetők 13, nagyobba költözők 21, az első lakásukat megvásárlók 12 millió forintot költöttek el átlagosan.

A budapesti eladók 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az eladás hátterében a nagyobb lakásba költözés áll. Ők 53 négyzetméteres lakásuktól váltak meg átlag 22 milliós értékben. A vevők ötöde költözne kisebbe, másik ötöde pedig örökölt lakást értékesített. Szintén örökségétől vált meg a vidéki eladók harmada, átlag 11 millió forintos értéken. Vidéken közel ugyanekkora arányban nagyobb lakást keresnek, ehhez a 11,5 milliós lakáseladás járul hozzá. Kisebbe pedig az eladók több mint ötöde költözik, ők 120 négyzetméteres ingatlant értékesítettek közel 20 milliós átlagértéken.

Forrás: Duna House Barométer


Lakáspiac: a fordulat negyedéve
Az újlakás-piac régóta várt felfutása állhat annak a hátterében, hogy az év első felét követően kevesebb ingatlan-adásvétel történt, mint...  tovább Tovább
Nyárközepi lakáspiaci hírek
Júliusban az ingatlanforgalom olyan alacsony lett, hogy ennél csak januárban volt alacsonyabb. Nem süllyedt a korábbi évek szintjére, de a tavaly júliusi értéknek a...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

ingatlanpiac lakásárak lakásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Tóth Orsolya - munkajog, munkahelyi egészségfejlesztés
Tóth Orsolya
munkajog, munkahelyi egészségfejlesztés

Mindennapjaink közel felét munkavégzéssel töltjük, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy ez milyen munkahelyi környezetben és munkafeltétel...

Kedves Szeszel! A munkaszerződés módosítására csak közös megegyezés alapján kerülhet sor. Ha te... TovábbTovább
Tisztelt Hölgyem! Többen szeretnénk tudni,hogy egy vállalkozó,miként módosíthatja a munka szerző... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés