Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 21. Monday, Hajna, Sámuel   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Ellenőrizze, biztonságban van-e a pénze!

2016.12.08. | Ötvenentúl.hu
A megtakarítani szándékozók számára nem könnyű kérdés, hol van a leginkább biztonságban a pénzük. (x)
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Egy friss kutatás szerint az iskolázottabb, vagyonosabb középkorúak között a legmagasabb a megtakarítási szándék és a képesség is. Ugyanakkor sokan nincsenek tisztában vele, milyen szempontokat kell mérlegelniük, hogy pénzük biztonságban legyen. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) számukra gyűjtött össze pár jó tanácsot.

Attól függően, hol és milyen megtakarítási formába helyezzük el a pénzünket, éves szinten több tízezer forintot nyerhetünk vagy bukhatunk el, így nagyon nem mindegy, mit kezdünk a megtakarításainkkal. Ehhez azonban számos bank ajánlatát kell alaposan megismerni, ahhoz, hogy felelős döntést hozzunk. Sok nyugdíjas korú ember ugyanakkor nem bízik a különböző pénzintézetekben, és inkább otthon tartja a pénzét.

Hasznos tudnunk, hogy nagyobb összegeket nem tanácsos otthon tartanunk. Egyrészt mert így hamarabb elkölthetjük, akár felesleges dolgokra is, vagy kölcsönadjuk másoknak, nem beszélve arról, hogy ha vagyonunkról másoknak is beszélünk, azzal a rossz szándékú emberek célpontjaivá válhatunk.

Biztonságosabb, ha megtakarításunkat pénzügyi szolgáltatást kínáló intézményre bízzuk. Adott pénzintézet felől ugyanakkor alaposan tájékozódnunk kell, hisz ilyenkor nemritkán egy teljes élet megtakarításáról döntünk. Emellett a pénzügyi szakkifejezések sokunk számára nehezen érthetők, így különösen fontos annak megállapítása, hol lehet biztonságban pénzünk. Honnan tudhatjuk ezt meg? Minden mást megelőzően egy dolognak érdemes utánanézzünk: a kiszemelt intézmény tagja-e az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) vagy sem. Ezt könnyen ellenőrizhetjük az OBA honlapján.

 

Miért fontos ennek utánajárni? Ha a kiszemelt bank vagy takarékszövetkezet az OBA tagja, akkor egy esetleges bankcsőd vagy bankfelszámolás esetén 30 millió forintig (100 ezer euróig) az OBA garanciát vállal a pénzünkre, vagyis néhány napon belül kártalanítást fizet nekünk.

Nem minden banki ügyfél szükségszerűen védett. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások, kamatozó részvények, szövetkezeti részjegyek, befektetői részjegyek például nem védett megtakarítási formák, míg a névre szóló betéti lekötések, így a névre szóló betéti okiratok, betétszámlák, folyószámlák, bankszámlák, fizetési számlák azok, ha a pénzintézet az OBA tagja.

A betétbiztonság fontosságáról leginkább azok tudnak beszélni, akik már átélték egy vagy több alkalommal, hogy csődbe ment az a bank vagy takarékszövetkezet, ahol az összes pénzüket tartották. Például mit tett volna az az egyedülálló anyuka, akinek bankja nem sokkal a gyermeke születésnapja előtt fizetésképtelenné vált, ha nem kártalanítja két héten belül az OBA? Vagy az a családfő, aki két éven belül kétszer is átélte a bankcsődöt, de mivel pénzintézete OBA-tag volt, egy fillér veszteség nem érte.

Magyarországon az elmúlt évek kártalanításai alapján született OBA-adatok szerint a kifizetett betétek több mint 60 százalékával az 50 év felettiek rendelkeznek. A leginkább érintett megye Baranya és Somogy, ahol egyenként több mint 16 milliárd forintot fizettek ki eddig, mivel pénzintézeteknek ott ment a legtöbb fiókja csődbe. Ezt követi Hajdú-Bihar több mint 14 milliárdos, majd Borsod-Abaúj-Zemplén megye több mint 9 milliárd forintos kifizetéssel. Az erősen érintett megyék közé sorolható még Pest, Fejér és Heves, mindegyik megyében 5 milliárd forint felett volt a kifizetett kártalanítások összege.

Amikor egy pénzintézet fizetésképtelenné válik, a betétesek nem tudnak felkészülni a hirtelen támadt pénzszűkére. Ezért nagyon fontos, hogy számlavezetőjük az OBA tagja legyen, ugyanis az OBA bankcsőd, illetve bankfelszámolás esetén 100 ezer euró, azaz 30 millió forint erejéig automatikusan kártalanítja az ügyfeleket, napokon belül.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

pénz megtakarítás tippekCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Kerezsiné Nagy  Erika - hiteltanácsadó
Kerezsiné Nagy Erika
hiteltanácsadó

Független tanácsadóként a hozzám fordulók érdekeit szem előtt tartva tudok segíteni egy hosszútávon pénztárcába vágó döntés meghozatalában.

Be kellene fáradni abba a pénzintézetbe, ahol felvették a hitelt. Jellemzően az előtörlesztéssel... TovábbTovább
2008 juliusban 1600000 ezer Ft svájci frank alapú kölcsönt vettem fel 10 éves lejáratra gépkocsi... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés