Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Kötelező, de mennyiért?

2016.11.21. | Nádasi Tibor
A meglévő biztosítást mindig csak az évfordulóra lehet felmondani, aki ezt elmulasztja, hiába talál kedvezőbb konstrukciót, egy évig várnia kell, ha változtatni akar.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Jóllehet a közel 4,8 millió érvényes hazai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződés nagyobbik felének a biztosítási évfordulója már nem a naptári év végére esik, ez a téma ilyenkor még mindig az autós világ figyelmének fókuszába kerül. Használjuk ezt ki egy gyors áttekintésre, hiszen az év folyamán valamikor amúgy minden érintettnek érdemes foglalkoznia a kötelező felelőségbiztosításával, ha másért nem, hát azért, hogy ne fizessen érte indokolatlanul magas díjat.

Díjértesítő

A meglévő szerződést mindig csak az évfordulóra lehet felmondani. A felmondás csakis akkor hatályos, ha írásban történik, és a biztosítóhoz az évfordulót megelőzően legalább 30 nappal beérkezik. Aki nem küld határidőre felmondást, annak az aktuális biztosítása díjfizetés esetén automatikusan tovább él, azzal a tarifával, amelyről a biztosító a fordulónap előtt bő másfél hónappal írásban értesíti ügyfelét.

A Magyar Nemzeti Bank mint hatóság kiemelt figyelemmel kíséri, hogy a biztosítók időben, a törvény által előírt módon küldték-e ki a következő biztosítási időszakra vonatkozó díjértesítőiket, s ebben megfelelő tájékoztatást adtak-e. Miután csak az elmúlt évben is volt példa arra, hogy egyes díjak jelentősen megváltoztak, az MNB mindenképpen javasolja az üzembentartóknak, hogy alaposan olvassák át a jelenlegi biztosítójuktól kapott díjértesítőt, és hasonlítsák össze az ajánlatot azzal, amennyit jelenleg fizetnek. Érdemes persze ennél eggyel továbblépni, és kiterjeszteni az összehasonlítást más társaságok díjaival. A kgfb-piacon ma jelen lévő minden biztosító által meghirdetett tarifák elérhetők a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Biztosítók Szövetsége, az online biztosításközvetítők, illetve az egyes biztosítótársaságok honlapján is.

Díjigazolás

Amint az elnevezés is mutatja, minden gépjármű-üzembentartónak kell hogy legyen felelősségbiztosítása, ennek meglétét a törvény szerint a hatóság a kötvénynyilvántartó szervnél elektronikus lekérdezéssel is ellenőrizheti. A tapasztalatok szerint közúti ellenőrzéskor ezzel együtt is célszerű, ha az üzembentartó a kgfb-szerződés érvényességét és a díjfizetés megtörténtét igazoló dokumentumokat is fel tud mutatni. Ilyen lehet:

  • a kockázatviselés első 60 napjában a meghatározott tartalmú biztosítást igazoló dokumentum, jellemzően kötvény;
  • később ugyanez és a díj befizetését igazoló postai csekkszelvény vagy díjfizetési bizonylat;
  • meghatározott tartalmú és formájú biztosítói igazolás;
  • érvényes nemzetközi zöldkártya.

Egyre gyakoribb, hogy az ügyfél kgfb-biztosítójával általában tarifakedvezménnyel járó elektronikus kapcsolattartással kötött szerződést, így e-mailben kapja meg a díjfizetési igazolást, illetve a következő biztosítási időszakra vonatkozó díjértesítő levelet. Ezeknek az ügyfeleknek az MNB azt javasolja, hogy ellenőrizzék a biztosítónak megadott e-mail-címüket és annak beállításait, hogy a biztosító értesítései biztosan eljussanak hozzájuk. Ilyen esetben ugyanis a díjigazolást nekik maguknak kell kinyomtatniuk, a biztosító nem kötelezhető erre.


KGFB 2017: izgalomra semmi ok?
Évről évre kevesebb autóst érint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások év végi kampánya, de még idén is egymillió autósnak...  tovább Tovább
KGFB 2015 – váltani vagy maradni?
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás következő naptári év kezdetére vonatkozó díjtarifáit minden évben október 30-ig kötelesek...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

díj kgfb biztosításCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Tóth Orsolya - munkajog, munkahelyi egészségfejlesztés
Tóth Orsolya
munkajog, munkahelyi egészségfejlesztés

Mindennapjaink közel felét munkavégzéssel töltjük, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy ez milyen munkahelyi környezetben és munkafeltétel...

Kedves Szeszel! A munkaszerződés módosítására csak közös megegyezés alapján kerülhet sor. Ha te... TovábbTovább
Tisztelt Hölgyem! Többen szeretnénk tudni,hogy egy vállalkozó,miként módosíthatja a munka szerző... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés