Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. May 27. Saturday, Hella   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Hol jó lakni Magyarországon?

2016.11.11. | Nádasi Tibor
Azokba a térségekbe költözünk szívesen, ahol kedvezőek a gazdasági folyamatok, emiatt ott sok az ingatlan-adásvétel, állapítja meg az Otthon Centrum elemzése.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ilyen vonzó térség az ország középső és északnyugati része. Az ellentétes pólus az ország északkeleti része: alacsonyabb árak mellett is kisebb az ingatlanforgalom. Markáns különbség rajzolódik ki az épített lakások számában is: Győr-Moson-Sopron megyében 144 új lakás jut százezer lakosra, Észak-Magyarországon pedig csak 4! „Ahol az emberek anyagi tartalékkal rendelkeznek, ott ez élénkítően hat a lakásvásárlások számára is, ellenben ahol magas a munkanélküliség, és alacsonyak a jövedelmek, ott a lakásvásárlások száma az országos átlagnál alacsonyabb” – mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. A legtöbb adásvétel a főváros legnagyobb kerületeiben, a XI., XIII. és XIV.-ben, valamint a legnagyobb városainkban történt. (A Duna House Ingatlan Barométere szerint is ez a három fővárosi kerület bizonyul hónapról hónapra a legvonzóbbnak a lakásvásárlók körében.) A legkevesebb tranzakció a funkcionális értelemben városhiányos térségekre jellemző: az északkeleti és délnyugati országrészre.

Ha a lakásvásárlások számát 1000 lakosra vetítve vizsgáljuk a járások méretkülönbségéből fakadó eltéréseket elkerülendő, akkor szembeszökő dominanciát mutat, hogy az első tizennégy helyen a főváros kerületei állnak, állapítja meg az Otthon Centrum elemzése. Szintén magasak a tranzakciószámok a régióközpontokban és a Balaton-parti járásokban, míg népességre vetítve a legkevesebb adásvétel Északkelet-Magyarországon, a Miskolctól és Nyíregyházától északra fekvő járásokban történt, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ahol sok a tranzakció, ott jellemzően magasabb áron kelnek el a lakások, szemben a kevés tranzakcióval és elvándorlással jellemezhető térségekkel.

Budapesten

Az Otthon Centrum szerint 2016 első 9 hónapjának eladásai alapján a fővárosban a legdrágább kerületek a Belvárosban az V. és VI., míg Budán az I., II., III., XII., ezekben 500 ezer forint feletti négyzetméterár jellemzi a társasházi lakásokat. A panellakások pedig a XI. és XIII. kerületben a legdrágábbak, ahol a 350 ezer forintos négyzetméterár a mértékadó. A családi házak Buda hegyvidéki kerületeiben, a II., XI. és XII. kerületben a legdrágábbak 400-500 ezer forintos négyzetméterárral. A főváros legolcsóbb része a délkeleti városrész, a XVIII–XXI. és XXIII. kerületek, minden kategóriában ott a legalacsonyabb az árfekvés 2016 első kilenc hónapjának eladásai alapján. A társasházak esetében 250, a panelnél 230, míg a családi házaknál 200 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Az látszik ebből, állapítja meg az Otthon Centrum elemzése, hogy a fővárosi ingatlanárakra egy északnyugat–délkelet irányú „lejtő” jellemző: a legmagasabb árak többségében Buda északi kerületeiben, míg a legalacsonyabbak a dél-pesti térségben vannak.

Vidéken

A fővároson kívül jóval mérsékeltebb négyzetméterárak jellemzőek. A legdrágább városok mindhárom lakástípus esetében: Sopron, Debrecen és Győr. A társasházak 250–300 ezer, míg a panelek és családi házak 210–260 ezer forintos négyzetméterára jellemzi legdrágább városainkat. Az árak az Otthon Centrum adatai szerint jellemzően a településmérettel arányosan csökkennek: kisebb városokban 100 ezer forint, míg a kisebb községekben akár 50 ezer forint alatt lehet a négyzetméterár mindhárom használt lakástípusban. Ez alól csak a jelentős üdülőövezetek jelentenek kivételt, elsősorban a Balaton-parti települések, ahol a vidéki átlagnál magasabbak az árak. A Duna House legutóbbi publikált adatai szerint Kelet és Nyugat között azonos kategórián belül is van különbség: a panellakásokat az ország keleti felén 151, nyugaton 185 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták, téglaépítésű lakás négyzetméteréért Kelet-Magyarországon 200 ezret adtak, az ország nyugati felén 271 ezret.


Lakáspiac: nyári trendforduló
Augusztusban némi erősödést mutatott az ingatlanpiaci forgalom. A keresletben év eleje óta tartó lejtmenet júliusban megfordult, és most tovább emelkedett.  tovább Tovább
Tovább drágultak a lakások
Az ingatlanpiacon az első negyedév megtorpanása után a másodikban folytatódott a 2014-ben megkezdődött áremelkedés. Az első félévben közel hetvenezer adásvétel...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Magyarország lakásárak lakásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Szoboszlai Krisztina - vezetési tanácsadó, tréner
Szoboszlai Krisztina
vezetési tanácsadó, tréner

Azok számára, akik vezetőként kevésbé hatékonyak a marketing, a kommunikáció és HR területén, testre szabott megoldásokat találok.

Tisztelt Tóth Jánosné! Sajnos az ötven év felettiek csoportja egyike azon csoportoknak, akik ... TovábbTovább
Tisztelt Krisztina! 54 éves leszek ebben az évben 3éve munkanélküli középfokú könyvelői végzetts... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés