Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Hol jó lakni Magyarországon?

2016.11.11. | Nádasi Tibor
Azokba a térségekbe költözünk szívesen, ahol kedvezőek a gazdasági folyamatok, emiatt ott sok az ingatlan-adásvétel, állapítja meg az Otthon Centrum elemzése.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ilyen vonzó térség az ország középső és északnyugati része. Az ellentétes pólus az ország északkeleti része: alacsonyabb árak mellett is kisebb az ingatlanforgalom. Markáns különbség rajzolódik ki az épített lakások számában is: Győr-Moson-Sopron megyében 144 új lakás jut százezer lakosra, Észak-Magyarországon pedig csak 4! „Ahol az emberek anyagi tartalékkal rendelkeznek, ott ez élénkítően hat a lakásvásárlások számára is, ellenben ahol magas a munkanélküliség, és alacsonyak a jövedelmek, ott a lakásvásárlások száma az országos átlagnál alacsonyabb” – mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. A legtöbb adásvétel a főváros legnagyobb kerületeiben, a XI., XIII. és XIV.-ben, valamint a legnagyobb városainkban történt. (A Duna House Ingatlan Barométere szerint is ez a három fővárosi kerület bizonyul hónapról hónapra a legvonzóbbnak a lakásvásárlók körében.) A legkevesebb tranzakció a funkcionális értelemben városhiányos térségekre jellemző: az északkeleti és délnyugati országrészre.

Ha a lakásvásárlások számát 1000 lakosra vetítve vizsgáljuk a járások méretkülönbségéből fakadó eltéréseket elkerülendő, akkor szembeszökő dominanciát mutat, hogy az első tizennégy helyen a főváros kerületei állnak, állapítja meg az Otthon Centrum elemzése. Szintén magasak a tranzakciószámok a régióközpontokban és a Balaton-parti járásokban, míg népességre vetítve a legkevesebb adásvétel Északkelet-Magyarországon, a Miskolctól és Nyíregyházától északra fekvő járásokban történt, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ahol sok a tranzakció, ott jellemzően magasabb áron kelnek el a lakások, szemben a kevés tranzakcióval és elvándorlással jellemezhető térségekkel.

Budapesten

Az Otthon Centrum szerint 2016 első 9 hónapjának eladásai alapján a fővárosban a legdrágább kerületek a Belvárosban az V. és VI., míg Budán az I., II., III., XII., ezekben 500 ezer forint feletti négyzetméterár jellemzi a társasházi lakásokat. A panellakások pedig a XI. és XIII. kerületben a legdrágábbak, ahol a 350 ezer forintos négyzetméterár a mértékadó. A családi házak Buda hegyvidéki kerületeiben, a II., XI. és XII. kerületben a legdrágábbak 400-500 ezer forintos négyzetméterárral. A főváros legolcsóbb része a délkeleti városrész, a XVIII–XXI. és XXIII. kerületek, minden kategóriában ott a legalacsonyabb az árfekvés 2016 első kilenc hónapjának eladásai alapján. A társasházak esetében 250, a panelnél 230, míg a családi házaknál 200 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Az látszik ebből, állapítja meg az Otthon Centrum elemzése, hogy a fővárosi ingatlanárakra egy északnyugat–délkelet irányú „lejtő” jellemző: a legmagasabb árak többségében Buda északi kerületeiben, míg a legalacsonyabbak a dél-pesti térségben vannak.

Vidéken

A fővároson kívül jóval mérsékeltebb négyzetméterárak jellemzőek. A legdrágább városok mindhárom lakástípus esetében: Sopron, Debrecen és Győr. A társasházak 250–300 ezer, míg a panelek és családi házak 210–260 ezer forintos négyzetméterára jellemzi legdrágább városainkat. Az árak az Otthon Centrum adatai szerint jellemzően a településmérettel arányosan csökkennek: kisebb városokban 100 ezer forint, míg a kisebb községekben akár 50 ezer forint alatt lehet a négyzetméterár mindhárom használt lakástípusban. Ez alól csak a jelentős üdülőövezetek jelentenek kivételt, elsősorban a Balaton-parti települések, ahol a vidéki átlagnál magasabbak az árak. A Duna House legutóbbi publikált adatai szerint Kelet és Nyugat között azonos kategórián belül is van különbség: a panellakásokat az ország keleti felén 151, nyugaton 185 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták, téglaépítésű lakás négyzetméteréért Kelet-Magyarországon 200 ezret adtak, az ország nyugati felén 271 ezret.


Lakáspiac: nyári trendforduló
Augusztusban némi erősödést mutatott az ingatlanpiaci forgalom. A keresletben év eleje óta tartó lejtmenet júliusban megfordult, és most tovább emelkedett.  tovább Tovább
Tovább drágultak a lakások
Az ingatlanpiacon az első negyedév megtorpanása után a másodikban folytatódott a 2014-ben megkezdődött áremelkedés. Az első félévben közel hetvenezer adásvétel...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

lakás Magyarország lakásárakCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Tóth Orsolya - munkajog, munkahelyi egészségfejlesztés
Tóth Orsolya
munkajog, munkahelyi egészségfejlesztés

Mindennapjaink közel felét munkavégzéssel töltjük, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy ez milyen munkahelyi környezetben és munkafeltétel...

Kedves Szeszel! A munkaszerződés módosítására csak közös megegyezés alapján kerülhet sor. Ha te... TovábbTovább
Tisztelt Hölgyem! Többen szeretnénk tudni,hogy egy vállalkozó,miként módosíthatja a munka szerző... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés