Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Egyszerűbb lesz bankot váltani

2016.10.15. | Nádasi Tibor
Könnyebb és gyorsabb lesz a számlaváltás, a fogyasztó csak meghatalmazza új bankját, attól fogva mindent a pénzintézetek intéznek egymás között, megszabott időn belül.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Magad sem gondolnád talán, mi bizonyítja a legmeggyőzőbben, hogy a magyarok többségében hűséges természetűek. Egy még tavaly, a Budapest Bank megbízásából végzett kutatás eredménye a következő adatsor: az elmúlt tíz évben a megkérdezettek 44 százaléka változtatott munkahelyet, 39 százaléka költözött másik otthonba, 35 százaléka lépett ki korábbi párkapcsolatából, és csak 27 százaléka váltott bankot. Vagy a pénzintézetek ennyire jók a többihez viszonyítva, vagy ezen a területen tartanak a legtöbben a változtatással járó kellemetlenségektől és kényelmetlenségektől… Mindenestre október végétől új helyzet áll elő, legalábbis ami a bankváltást illeti.

A bankváltással kapcsolatos bonyolult eljárás és ügyintézés egyszerűsítésére már eddig is létezett egy úgynevezett egyablakos eljárás, ez akkor kínált járható utat, ha az ügyfél által választott új bank és az elhagyni kívánt korábbi is önként elfogadta a Magyar Bankszövetség elnökségének bankváltási eljárásról szóló 6/2009. ajánlását. Az ilyen eljárás során a kiválasztott új hitelintézet az elsődleges kapcsolattartó, amely eljár az ügyfél nevében és helyett a bankszámlához kapcsolódó fizetési megbízások (rendszeres átutalások, csoportos beszedések) áthozatala érdekében. Így a bankváltás jelenleg átlagosan minimum 30 napot vesz igénybe a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint.

Lépésről lépésre

Ez az idő október 29-étől, miután hatályba lép a fizetési számla váltásáról szóló 263/2016. (VIII. 31.) kormányrendelet, elméletileg lerövidül hat munkanapra, és még inkább leegyszerűsödik. A bankmonitor.hu modellezte a folyamatot, így 6 munkanap helyett 12 munkanap szükséges ugyan hozzá, de azért még látványosan gyorsabb és egyszerűbb a korábbinál. Eszerint:

  1. bankváltás kezdeményezése az új banknál (0 nap)
  2. az új bank értesíti a régi bankot a bankváltásról (2 munkanap)
  3. a régi bank megküldi a szükséges adatokat (5 munkanap)
  4. az új bank beállítja a fizetési megbízásokat, a régi bank elvégzi a bankszámla lezárását (5 munkanap)
  5. a munkabér is automatikusan átmozgatható az új számlára, mert az ügyfél számlájára ismétlődően átutalást teljesítő feleket számlavezetőjükön keresztül tájékoztatják az új bankszámláról.

Nincs még vége

A régi bankszámlát csak tulajdonosának kezdeményezésére szüntetik meg, azaz attól, hogy onnan átkéretett minden megbízást, a régi számla még él. Azt, hogy meg is szűnjön, külön jeleznie kell. A teljes bankváltáshoz minden, a bankszámlához kapcsolódó banki szerződést fel kell mondani (például: bankkártya-, hitelkártya-, illetve folyószámlahitel-szerződés) – a régi bankszámla csak így szüntethető meg. Az MNB kifejezetten azt javasolja a gördülékeny átállás érdekében, hogy a régi bankszámlát a bankváltást követő 1-2 hónapig még ne szüntessük meg. Ez idő alatt zökkenőmentesen megérkezhetnek a korábban indított jóváírások vagy terhelések. Az átmeneti időszakban is ajánlatos annyi pénzt tartani a régi számlán, hogy a korábbi tranzakciókat teljesíteni lehessen.


Fapados bankolás
Egy minap megjelent kormányrendelet kötelezően előírja minden lakossági számlát vezető hitelintézet számára, hogy október 15-től legyen a kínálatában egy...  tovább Tovább
Ezt tedd, ha bankot akarsz váltani
Számos okod lehet arra, hogy úgy dönts, lecseréled régi bankszámládat egy másikra. Vegyük azokat, amelyek súlyosabbak annál, mint hogy szereted a változatosságot.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

bank bankszámla pénzCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Szász Tibor - ügyvéd
Dr. Szász Tibor
ügyvéd


Tisztelt Nagyné Vajda Gyöngyi! Munkajogi kérdésekkel nem foglalkozom, kérem forduljon bizalom... TovábbTovább
Tisztelt Ügyvéd Úr! 54 éves Start Plusz kártyával rendelkező munkavállaló vagyok. 2009. július h... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés