Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 21. Monday, Hajna, Sámuel   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Szökik a meleg, viszi a pénzt

2016.10.07. | Nádasi Tibor
Újra itt a fűtési szezon, a kényszerű pazarlás évadja, a legnagyobb energiamegtakarítási lehetőség a rossz műszaki állapotban lévő lakásállomány felújítása lenne.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Tanulságos az az online felmérés, amelyet a Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország 500 fő részvételével végzett a magyar lakosság energiahatékonysági ismereteiről és ezzel kapcsolatos beruházási terveiről. „A felmérés kimutatta, hogy a többség ismeri az energiahatékonysági eszközöket és lehetőségeket, ugyanakkor az ingatlantulajdonosok közel háromnegyede nem tervez semmiféle beruházást, 44 százalékuk egyszerűen azért, mert nincs rá pénze” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

Elfüstölt forintok

Magyarországon a lakossági épületek nagy része energiahatékonysági szempontból elavult, a háztartások rezsijük háromnegyedét költik a lakások fűtésére, ez a most kezdődő fűtési idényben ismét égető kérdéssé válik. Idén januárban, tehát az elmúlt tél közepén a magyar családok 54 százaléka átlagosan 25-30 ezer forintot költött fűtésre, 11 százalékuk 30-40 ezer forintot, további 12 százalékuk pedig még többet, 45-50 ezer forintot. Most is ehhez hasonló értékek várhatók, s a meleg jelentős része a falakon, nyílászárókon távozik majd, hiszen az Energiahatékonysági KiMiTud? elnevezésű felmérésben részt vevők 58 százaléka még mindig olyan otthonban él, amelynek nem hőszigetelt a homlokzata, mindössze 30 százalékuknál szigetelt a ház tetőtere. Teljesen indokolt, hogy csak a lakosság negyede tartja otthonát energiahatékonynak.

Nem a tájékozottság hiányzik. A felmérésben résztvevők 69 százaléka tudta, hogy ha energiahatékonysági szempontból korszerű házban él, az azt jelenti, hogy ugyanolyan komfortérzet és életmód mellett fogyaszt kevesebbet. 20 százalék tévesen a vízzel, villannyal, gázzal való fokozott spóroláshoz kötötte az energiahatékonyság fogalmát, 11 százalék pedig a megújuló és alternatív energiaforrások használatára asszociált. A felmérés eredményei szerint a lakosság 72 százaléka elviekben tudja, hogy az energetikai felújítások javasolt sorrendje: nyílászárócsere, hőszigetelés, gépészeti felújítás. 86 százalék azzal is tisztában van, hogy hőszigeteléssel akár felére is csökkenthető az energiafelhasználás, s ez megfelelő gépészetet feltételezve ugyanilyen arányban csökkenti a fűtési költségeket is.

Nincs az a pénz?

A helyzethez képest alacsony beruházási hajlandóságra részint a munkálatokkal járó nagy felfordulás és persze a százezres, ha nem milliós nagyságrendű költségtől való ódzkodás adhat magyarázatot. A lakossági ingatlanok energiahatékonysági korszerűsítésének sürgető igényét igazolja pedig az is, hogy az augusztusban kiírt Otthon Melege pályázat kerete alig pár óra alatt kimerült a fokozott érdeklődés miatt. A felmérésben részt vevők 69 százaléka kizárólag saját pénzből lenne kénytelen megvalósítani a fejlesztéseket, hitelhez csak a családok egytizede akar vagy tud folyamodni, igénybe vehető támogatásra 21 százalékuk számít.

„A felmérés szerint a családok nem szívesen folyamodnának hitelhez azért, hogy otthonukat korszerűsítsék – mondta Aszódy Tamás. – Pedig egy legalább 10 centiméteres vastagságú szigetelőanyaggal leszigetelt családi ház fűtésszámlája várhatóan legalább 30-40 százalékkal csökken, amennyiben a tulajdonos figyelmet fordít arra, hogy a szigetelés megfeleljen a tervezett paramétereknek. Egy 90 négyzetméteres ingatlan 42 ezer forintos, átlagos havi fűtésszámlája ilyen módon mintegy 15 ezer forinttal is csökkenhet, ez pedig egy átlagos hitel 10 éves futamideje során 1,8 millió forint megtakarítást eredményez.”


Milyen hőszigetelésre érdemes...
Hihetetlen mértékű energiát, pénzt vesztegetünk el azzal, hogy a fűtött épületeket nem szigeteljük.  tovább Tovább
Szuper tippek, hogy jövőre kevesebbet...
A nyár a karbantartás, a felújítás ideje. Ilyenkor kell megalapoznunk a téli energiatakarékosságot.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

fűtés hőszigetelés energiafelhasználásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Kovács Ildikó - magánéleti coach
Kovács Ildikó
magánéleti coach

Ha valamivel nem vagy elégedett az életedben és változtatni szeretnél, akkor szükséged van valakire, aki segít ebben.

Kedves Erzsi! Problémájával nincs egyedül, ezt a blokkolt állapotot számos technikával fel le... TovábbTovább
Tisztelt Kovács Ildikó! Életvezetési problémám van, ebben szeretném a tanácsát kérni. Közel két... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés