Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A szabadság rendje

2016.08.08. | Nádasi Tibor
Nem könnyű úgy ütemezni a nyári szabadságot, hogy senki ne legyen elégedetlen. Egy tanulságos kutatás segít összevetni a törvény betűjét a mindennapok gyakorlatával.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A törvény világosan előírja, hogy a dolgozó éves szabadsága a húsz nap alapszabadságból plusz az életkorhoz kötött, maximum tíz nap pótszabadságból áll, ötvenen (sőt negyvenötön) túl tehát már ezzel a harminc nappal számolhatsz, ami a hétvégékkel együtt hat hét, nagyjából másfél hónap. Ezt persze részletekben használja fel a többség, hiszen nem sok olyan munkakör lehet, ahol valakit ennyi ideig nélkülözni tudnak. Annyi csak a megkötés, hogy a munkáltatónak naptári évenként egy alkalommal úgy kell kiadnia a szabadságot, hogy a munkavállaló legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Ettől az előírástól csak akkor lehet eltekinteni, ha a munkáltató és a munkavállaló szóban vagy írásban megállapodik erről.

A törvény azt is előírja, hogy a szabadságodból összesen hét munkanappal rendelkezel te magad, vagyis „veheted ki” akkor, amikor te szeretnéd, hacsak ez nem lehetetlen. Főszabályként azonban a szabadság kiadása a munkáltató kötelezettsége és felelőssége, s a szabadságot az esedékesség évében kell felhasználni, abból a megfontolásból, hogy pihenőidőd is abban az évben legyen, amikor a munkát végezted. Ennek érdekében még kifejezett tiltakozásod ellenére is el kell küldenie téged szabadságra. A munkáltatóra vonatkozóan ezenkívül még annyi a megkötés, hogy a szabadság kiadásának időpontját legkésőbb annak kezdete előtt tizenöt nappal közölnie kell. Nehéz a szabadságra olyan megoldást találni, hogy senki ne legyen elégedetlen…

Napszámláló

Mindig tanulságos, ha alkalmunk van összevetni a törvény betűjét a valós gyakorlattal. A Proffession ez irányú hazai kutatásából többek között az derült ki, hogy a válaszadók fele egyáltalán nem szokott egy hétnél hosszabb szabadságra menni, közel négytizede pedig általában csak egy-két napot vesz ki alkalmanként. Maradt tehát egytizednyi, aki valóra is váltja azt, amiben egyébként százszázalékos az egyetértés: hogy a minimum kéthetes, egybefüggő szabadság az igazán pihentető. Az életkor (és vele a szabadnapok számának) növekedése, valamint a jobb anyagi körülmények persze pozitív hatással vannak a nyaralásra szánt napok számára. A harminc év alatti korosztály, illetve a nélkülözések között élők csak 9-10 napot töltenek szabadságon, míg a negyven év felettiek és a jobb körülmények között élők 12 nap felett terveznek.

Nem könnyű

Az országos átlagban kétharmad érzi úgy, hogy könnyen megkapja a kívánt szabadságot. Majdnem minden második munkavállalóval előfordult már, hogy nem engedték el szabadságra az előre tervezett időpontban. 37 százalék úgy látja, a helyettesítése sincs rendesen megoldva. Ezt megerősíti az ellenkező oldalról közelítve az, hogy a megkérdezettek 43 százaléka szerint nagy megterhelést jelent, ha közvetlen munkatársai szabadságra mennek. A szolidaritás szerencsére nem veszett ki, a megkérdezettek 73 százaléka szerint kollégái tiszteletben tartják, ha szabadságon van, és 63 százalékukat a felettesük sem zavarja meg nyári pihenése alatt.

Magáért beszél viszont az, hogy a kutatás eredményei szerint a válaszadók 52 százalékával előfordult már, hogy csak papíron ment szabadságra. Ez az arány az egészségügyben dolgozóknál a legmagasabb: 55 százalékuk járt már úgy, hogy a nyaralásra kiírt napokon is dolgoznia kellett.


A szabadság szigorú szabályai
Itt az ideje, hogy végiggondold, hány nap maradt még bent az idei szabadságodból, és mikor tudod még idén felhasználni. Manapság már nem is olyan egyszerű ez.  tovább Tovább
Szabadságold magad!
A nyár a szabadságok és szabadság évszaka. Nem véletlen, hogy az egész évi „hajtós” vagy akár csak menetrendszerű életvitelen sokan ebben az évszakban...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

munkajog szabadság állásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Kovács Ildikó - magánéleti coach
Kovács Ildikó
magánéleti coach

Ha valamivel nem vagy elégedett az életedben és változtatni szeretnél, akkor szükséged van valakire, aki segít ebben.

Kedves Erzsi! Problémájával nincs egyedül, ezt a blokkolt állapotot számos technikával fel le... TovábbTovább
Tisztelt Kovács Ildikó! Életvezetési problémám van, ebben szeretném a tanácsát kérni. Közel két... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés