Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Ki, ha nem te magad?

2016.05.30. | Nádasi Tibor
Ötvenen túl már lemaradtál arról, hogy első fizetésedtől kezdve tudatosan takarékoskodj a nyugdíjas évekre, de ha még mindig nem kezdted el, hát inkább ma, mint holnap…
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A nyugdíj-előtakarékossági számla, röviden nyesz egy speciálisan nyugdíj céljára használható, értékpapír-alapú, de tőkefedezeti alapon működő számlatípus, a hosszú távú takarékoskodást szolgálja. Akár rendszeresen, akár időszakonként kisebb vagy nagyobb összegű megtakarításokat helyezhetsz el rajta.

Nyitáshoz elég egyszer ötezer forintot befizetned a számlára, attól fogva a számlát vezető szolgáltató sem a befizetés mértékét, sem a gyakoriságát nem határozza meg. Azt azonban tudnod kell, hogy számlavezetési díjat számít fel, ami legfeljebb a számlán jóváírt éves átlagos állomány egy százalékának megfelelő összeg, de legalább kétezer forint, illetve számolnod kell megbízási díjjal is. Ezeket a befizetéseidnek fedezniük kell, ellenkező esetben a szolgáltató felmondhatja a szerződést.

Számlanyitás előtt mindenképpen érdemes több pénzintézet ajánlatát is megismerned, hogy a legelőnyösebbet választhasd. Azt, amely egyrészt a számlát a legkisebb költségekkel működteti, másrészt az általad leginkább előnyösnek ítélt összetételt kínálja a befektetési lehetőségekből. A befizetett összegeket ugyanis mindegyik számlavezető különféle értékpapírokba: állampapírokba, befektetési jegyekbe, részvényekbe fekteti a saját kínálatából a döntésednek megfelelően.

Támogatás

Mivel a befektetések értékpapírokban fekszenek, a befizetések után jó esetben árfolyamnyereség, illetve hozam is keletkezhet, de vigyázat, kockázat is van: kedvezőtlen esetben csökkenhet is a befektetésed értéke, bár az általad befizetett pénzösszeget védi a tőkefedezeti garancia. A befektetések árfolyamnyeresége és hozama után rendesen adót és járulékokat kell fizetni, de a nyugdíj-előtakarékossági számla tulajdonosa nyugdíjba vonulásakor a számláról kifizetett pénzt adó- és járulékmentesen veheti fel.

Ennél is vonzóbb jellemzője a nyesznek a nyugdíjcélú előtakarékosságot ösztönző állami támogatás. A befizetések után az éves befizetés meghatározott százalékában adójóváírás jár a személyi jövedelemadóból, jövedelemtől függetlenül maximum évi 100 000 forintos mértékben, illetve 130 000 forintos mértékben azoknak, akik még 2020. január 1. előtt elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Ami marad

A nyesz nem árul zsákbamacskát, ahogy a neve is mutatja, alapvetően arra szolgál, hogy magad is aktívan cselekedj a nyugdíjba vonulás utáni nagyobb anyagi biztonságod érdekében. Megszüntetheted hamarabb is a számlát, mint hogy nyugdíjba vonulnál, de főszabályként, ha nem nyugdíjként történik a kifizetés, személyi jövedelemadó és egészségügyi járulék terheli, továbbá a korábban kapott előtakarékossági támogatást is vissza kell fizetni, húsz százalékkal megnövelt értéken.

Mivel nyugdíj célú megtakarításról van szó, talán nem fölösleges tisztázni, hogy a számla örökölhető. A rajta levő pénz nem vész el a család számára, ha a számlatulajdonos elhalálozna, mielőtt még nyugdíjba mehetne.


Ha egyszer nyugdíjba mész…
Lassanként általánosan elfogadottá válik, hogy kinek-kinek jó előre aktívan tennie kell a nyugdíjaskori biztonságáért. Egy friss felmérés tanulságos...  tovább Tovább
Meddig elég még a nyugdíj?
A felosztó-kirovó társadalombiztosítási rendszerben a dolgozó korosztályok nyugdíjjárulékot fizetnek, ebből állja az állam szüleik nemzedékének...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

nyugdíj befektetés takarékosságCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Szoboszlai Krisztina - vezetési tanácsadó, tréner
Szoboszlai Krisztina
vezetési tanácsadó, tréner

Azok számára, akik vezetőként kevésbé hatékonyak a marketing, a kommunikáció és HR területén, testre szabott megoldásokat találok.

Tisztelt Tóth Jánosné! Sajnos az ötven év felettiek csoportja egyike azon csoportoknak, akik ... TovábbTovább
Tisztelt Krisztina! 54 éves leszek ebben az évben 3éve munkanélküli középfokú könyvelői végzetts... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés