Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. May 26. Friday, Evelin, Fülöp   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Ki, ha nem te magad?

2016.05.30. | Nádasi Tibor
Ötvenen túl már lemaradtál arról, hogy első fizetésedtől kezdve tudatosan takarékoskodj a nyugdíjas évekre, de ha még mindig nem kezdted el, hát inkább ma, mint holnap…
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A nyugdíj-előtakarékossági számla, röviden nyesz egy speciálisan nyugdíj céljára használható, értékpapír-alapú, de tőkefedezeti alapon működő számlatípus, a hosszú távú takarékoskodást szolgálja. Akár rendszeresen, akár időszakonként kisebb vagy nagyobb összegű megtakarításokat helyezhetsz el rajta.

Nyitáshoz elég egyszer ötezer forintot befizetned a számlára, attól fogva a számlát vezető szolgáltató sem a befizetés mértékét, sem a gyakoriságát nem határozza meg. Azt azonban tudnod kell, hogy számlavezetési díjat számít fel, ami legfeljebb a számlán jóváírt éves átlagos állomány egy százalékának megfelelő összeg, de legalább kétezer forint, illetve számolnod kell megbízási díjjal is. Ezeket a befizetéseidnek fedezniük kell, ellenkező esetben a szolgáltató felmondhatja a szerződést.

Számlanyitás előtt mindenképpen érdemes több pénzintézet ajánlatát is megismerned, hogy a legelőnyösebbet választhasd. Azt, amely egyrészt a számlát a legkisebb költségekkel működteti, másrészt az általad leginkább előnyösnek ítélt összetételt kínálja a befektetési lehetőségekből. A befizetett összegeket ugyanis mindegyik számlavezető különféle értékpapírokba: állampapírokba, befektetési jegyekbe, részvényekbe fekteti a saját kínálatából a döntésednek megfelelően.

Támogatás

Mivel a befektetések értékpapírokban fekszenek, a befizetések után jó esetben árfolyamnyereség, illetve hozam is keletkezhet, de vigyázat, kockázat is van: kedvezőtlen esetben csökkenhet is a befektetésed értéke, bár az általad befizetett pénzösszeget védi a tőkefedezeti garancia. A befektetések árfolyamnyeresége és hozama után rendesen adót és járulékokat kell fizetni, de a nyugdíj-előtakarékossági számla tulajdonosa nyugdíjba vonulásakor a számláról kifizetett pénzt adó- és járulékmentesen veheti fel.

Ennél is vonzóbb jellemzője a nyesznek a nyugdíjcélú előtakarékosságot ösztönző állami támogatás. A befizetések után az éves befizetés meghatározott százalékában adójóváírás jár a személyi jövedelemadóból, jövedelemtől függetlenül maximum évi 100 000 forintos mértékben, illetve 130 000 forintos mértékben azoknak, akik még 2020. január 1. előtt elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Ami marad

A nyesz nem árul zsákbamacskát, ahogy a neve is mutatja, alapvetően arra szolgál, hogy magad is aktívan cselekedj a nyugdíjba vonulás utáni nagyobb anyagi biztonságod érdekében. Megszüntetheted hamarabb is a számlát, mint hogy nyugdíjba vonulnál, de főszabályként, ha nem nyugdíjként történik a kifizetés, személyi jövedelemadó és egészségügyi járulék terheli, továbbá a korábban kapott előtakarékossági támogatást is vissza kell fizetni, húsz százalékkal megnövelt értéken.

Mivel nyugdíj célú megtakarításról van szó, talán nem fölösleges tisztázni, hogy a számla örökölhető. A rajta levő pénz nem vész el a család számára, ha a számlatulajdonos elhalálozna, mielőtt még nyugdíjba mehetne.


Ha egyszer nyugdíjba mész…
Lassanként általánosan elfogadottá válik, hogy kinek-kinek jó előre aktívan tennie kell a nyugdíjaskori biztonságáért. Egy friss felmérés tanulságos...  tovább Tovább
Meddig elég még a nyugdíj?
A felosztó-kirovó társadalombiztosítási rendszerben a dolgozó korosztályok nyugdíjjárulékot fizetnek, ebből állja az állam szüleik nemzedékének...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

takarékosság befektetés nyugdíjCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Kerezsiné Nagy  Erika - hiteltanácsadó
Kerezsiné Nagy Erika
hiteltanácsadó

Független tanácsadóként a hozzám fordulók érdekeit szem előtt tartva tudok segíteni egy hosszútávon pénztárcába vágó döntés meghozatalában.

Be kellene fáradni abba a pénzintézetbe, ahol felvették a hitelt. Jellemzően az előtörlesztéssel... TovábbTovább
2008 juliusban 1600000 ezer Ft svájci frank alapú kölcsönt vettem fel 10 éves lejáratra gépkocsi... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés