Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A szívritmuszavar leggyakoribb oka

2014.04.10. | Ferenczy Mária
A szívritmuszavart kiválthatja stressz, megerőltető edzés, endokrin betegségek, azonban nagyon gyakran magas vérnyomást jelez.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Szívritmuszavarról – vagy más néven aritmiáról – akkor beszélünk, amikor a szív dobogásának üteme megváltozik, mivel az ezt irányító elektromos tevékenységek nem működnek megfelelően. Legjellemzőbb tünetei a túl gyorsan vagy lassan verő szív, nehézlégzés, légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom. Bár sokan úgy gondolják, a ritmuszavar ijesztő és könnyen felismerhető, nem ritka, amikor semmilyen panaszt nem okoz, és csak kivizsgálás alkalmával lehet felismerni.
A mögöttes okokra mindenképp érdemes fényt deríteni, hiszen sokszor egy alapbetegséghez társul, amelyet ha megfelelően kezelnek, a szívritmuszavar is normalizálódik.

A normális szívritmus

Amikor a szíved ver, elektromos jelek késztetik összehúzódásra, amelyek a szívben pontosan meghatározott útvonalon terjednek. Ezen elektromos impulzusok bármilyen jellegű megszakadása aritmiához vezethet.
A szív négy, egymástól elválasztott üregből áll. Felül találhatók a pitvarok, alul a kamrák. A pitvarból a kamrába pumpálódik a vér. A szívveréskor a kevésbé izmos pitvarok összehúzódnak, és megtöltik az ernyedt állapotban lévő kamrát vérrel. Ez az összehúzódás akkor kezdődik, amikor a szinuszcsomó – a jobb pitvarban található sejtcsoport – elektromos jelet küld a bal és a jobb pitvarba. Ezt követően ez az elektromos jel a pitvar-kamrai kötegbe megy át, amely a szív közepén található a két pitvar, illetve a két kamra határán. Pitvar-kamrai csomóból a jelzés kimegy, és a kamra két oldalán lefelé halad, összehúzódásra kényszerítve a kamrákat. Ezen összehúzódás eredményeként a vér a tüdő, illetve a szervezet felé kiáramlik a szívből.
Ezek a szívciklusok – egészséges szívverés esetén –, egymást követve, 60-100/perces nyugalmi szívfrekvenciát eredményeznek. Atlétáknál gyakori, hogy a pulzus 60/percnél alacsonyabb frekvenciájú.

Kezeletlen magas vérnyomás is okozhatja

Mivel a magas vérnyomás jellemzően nem jár tünetekkel, sokszor csak a szövődmények okozta panaszok miatt derül ki a probléma, mivel a kezeletlen hipertónia fokozza a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A problémáról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszélt: – A ritmuszavar sajnos gyakran lehet a hipertónia velejárója, szövődménye, ugyanis előfordulhat, hogy a tartós magas vérnyomás hatására a bal kamra izomzata megvastagszik. Egy idő után az izomtömeg növekedése oda vezet, hogy elégtelen lesz a terület vérellátása, ami ritmuszavart okoz. A másik lehetséges szövődmény hipertónia esetén a szív ereinek érelmeszesedése, aminek következménye érszűkület, vérellátási zavar, illetve aritmia lehet. A ritmuszavarok hátterében talán ez a leggyakoribb ok.

Egyéb okok

Fontos továbbá tudni, hogy a szívelégtelenség, a magas vérnyomás kezelésében alkalmazott egyes gyógyszerek ismert mellékhatása, de okozhatja még a pajzsmirigy túlzott működése is, ami egyben hipertóniához is vezet – mondja dr. Kapocsi Judit.

Összességében tehát fontos, hogy szabálytalan szívműködés, szívdobogás, kihagyás esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz! Az idejében felfedezett és kezelt magas vérnyomás meg tudja előzni a súlyosabb ritmusproblémák kialakulását. Továbbá akinek hipertóniája van, évente legalább egyszer, panaszmentes esetben is menjen el kontrollra! Ez tartalmazza az orvosi vizsgálatot, szemfenéki kontrollt, EKG-t és alapvető laboratóriumi vizsgálatokat.

Az átmeneti ritmuszavarok és vérnyomáskiugrások felismerésében mindezeken túl segít a 24 órás, otthon hordható EKG és vérnyomásmérő, melyek felhelyezését és kiértékelését szakorvosi központok végzik.


A szívritmuszavartól a stroke-ig
A szélütéses esetek negyede köthető a szívritmuszavarhoz. A pusztító rendellenesség kialakulása kis odafigyeléssel megelőzhető.  tovább Tovább
A hipertónia végzetes következménye...
Nem elég ismerni a problémát, tenni is kell ellene. Fokozottan igaz ez a magas vérnyomásra.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

magas vérnyomás szív szívritmusCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés