Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Hasznos tippek az internet veszélyei ellen

2014.01.12. | Sándor Anna
Az internet kétségkívül megkönnyíti az életünket, azonban néhány veszélyt is tartogat, melyet tippjeinkkel könnyen elkerülhetsz.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az életünk része

Már szinte egy évtizede használjuk az internetet, amikor megismertük, egy új világ nyílt ki előttünk. Azután megtudtuk, hogy használatának veszélyei is vannak. Vajon mindig résen vagyunk? A veszélyek változatlanok, sőt talán még növekednek is. Az alábbiakban egy kis összeállítás következik arról, hogy  mire kell mindig figyelnünk, hogy biztonságban legyünk. Ma is igaz, hogy abszolút biztonság nem létezik az interneten, de ha betartunk pár alapvető szabályt, relatív biztonságban érezhetjük magunkat.

A legfontosabb tippek

1. Adatainkat ne adjuk meg fölöslegesen! Mobilszámunk, lakáscímünk, jelszavaink megadása olyan, mintha a lakáskulcsunkat adnánk oda valakinek. Vannak jó barátaink, akikben megbízunk, kezeljük hasonlóan az adatainkat is, és ne adjuk ki akárkinek.

2. Erős jelszavakat használjunk, lehetőleg minden oldalon különbözőt. A legtöbb oldal jelzi is nekünk, milyen a jelszavunk. Ne hagyjuk figyelmen kívül ajánlásukat. A szakemberek szerint a jelszavak feltörésére alkalmazott technológia fejlődése miatt az ideális jelszó ma már 10-12 karakter felett van, és egyaránt tartalmaz számokat, illetve kis- és nagybetűket, valamint egyéb írásjeleket. Egy érdekes felmérés szerint a nők hajlamosabbak gyenge jelszó használatára. Az internetező hölgyek közel egyharmada mindössze egy egyszerű szót vagy számsort használ levelezésének védelmére. A férfiak 4 százaléka viszont a jelszavát sem tudja, mert azt a számítógépe memóriájára bízta.

3. Az online bankolásnál mindig a bank szabályait tartsuk szem előtt. Ha a legkisebb rendellenességet tapasztaljuk, azonnal vegyük fel a kapcsolatot a bankkal telefonon. A bank sosem kéri e-mailben netbanki jelszavunkat vagy bankkártyánk bizalmas adatait (pl. PIN kód, CVC kód). Ezeket csak az internetes vásárlásnál kell megadnunk.

Egyéb esetek, amikor érdemes gyanakodni

Ha adategyeztetésre történő felhívás jelenik meg, amely alatt a bankszolgáltatás nem működik.
Az üzenetnek furcsa a nyelvezete, megfogalmazása, vagy nem magyarul van.
A megszokottól eltérő képernyőelemet tapasztalunk.
Lehetőség szerint ne használjunk banki szolgáltatást idegen gépről (vagy internetkávézókból, mert kémprogramok lehetnek telepítve, amit szinte lehetetlen ellenőrizni).
Ha valami miatt ez nem elkerülhető, minden esetben kattintsunk a kijelentkezés gombra, miután befejeztük a netbank használatát!
A banki műveleteknél a jelszavunkra még inkább vigyázzunk! A jelszavunkat ne írjuk fel, ne írjuk bele mobiltelefonunkba. Ezt a szabályt bankkártyánk PIN kódjára is alkalmazzuk!

Elővigyázatosság a számítógéppel is!

A számítógépünket is védjük. Alapvető a jó tűzfal, és jó állandó vírusvédelem; tökéletes vírusvédelem sajnos nem létezik. Ne használjunk több (párhuzamosan futó) védelmet, nem jó megoldás (lassít, összeakad, stb.). Találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb védelmet (gyenge gépre; kevés RAM esetén is), ebben kérhetjük szakember tanácsát.


Az online társkeresés veszélyei
Az online ismerkedés rengeteg előnye mellett veszélyes vállalkozás is lehet, ha nem vagy tisztában néhány tipikus buktatóval.   tovább Tovább
A leghatásosabb spamek
Hogyan szabadulj meg a kéretlen üzenetektől? Megelőzhető-e, hogy károkat okozzanak a gépeden és az életedben?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

számítógép tippek veszélyekCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés