Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Aki kevesebbet alszik, nagyobb az esélye a prosztatarákra

2017.04.19. | Ötvenentúl.hu
A megfelelő mennyiségű éjszakai pihenés nem csak a mindennapi közérzetünk és testi-lelki jólétünk megteremtése miatt fontos, hiánya, úgy tűnik, súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet. Az Atlantai és Georgiai Amerikai Rák Társaság által végzett legutóbbi kutatás szerint ugyanis azok a férfiak, akik átlagosan 6 óránál kevesebbet alszanak éjszakánként, lényegesen nagyobb rizikóval néznek szembe a prosztatarák kialakulását illetően.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A bőr rákos megbetegedései mellett a prosztatarák napjaink egyik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganata az amerikai férfiak körében. Diagnosztizálása az esetek 60 százalékában 65 éves kor feletti férfiakon történik. Jelen tanulmányhoz a kutatócsoport két hosszú távú kohorsz vizsgálat adatait használta fel, melyek összesen több mint 800,000 pácienst foglaltak magukba. Az első vizsgálat során több mint 1500, a második során pedig több mint 8700 férfi halt meg prosztatarák következtében.

A résztvevők alvási szokásainak elemzése után arra az eredményre jutottak, hogy a 65 évnél fiatalabb férfiak körében az éjszakai átlagos alvási órák száma jelentősen befolyásolta a prosztatadaganat kialakulási valószínűségét. Azoknál a férfiaknál ugyanis, akik 3-5 órát aludtak átlagosan éjszakánként, 55 százalékkal nagyobbnak mutatkozott a daganat kialakulási valószínűsége, akik pedig átlagosan 6 órát aludtak éjjelente, 29 százalékos rizikónövekedéssel számolhattak. A 65 év feletti férfiaknál ilyen jellegű összefüggés nem volt kimutatható.

Dr. Susan Gaspur, a tanulmány vezetője szerint az összefüggés az alváshiány melatonin-termelésre kifejtett negatív hatásában keresendő. Alváshiányos állapotban ugyanis csökken a szervezet melatonintermelő képessége, mely hormon az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásán kívül a sejtek genetikai állományában fellépő hibák kijavításában is jelentős szerepet játszik. Ha ez a hibajavító rendszer hosszabb ideig hibásan működik, megnő a génmutációk, és így a daganatos sejtek kialakulási esélye. Ez a mechanizmus egyelőre viszont még csak spekuláció, részletesebb feltérképezéséhez további kutatások lesznek még szükségesek.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

prosztata alvás daganat rákCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés