Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Elviselhetetlen zajok. Téged melyik idegesít?

2017.02.16. | Ötvenentúl.hu
A legtöbb ember fel tud idézni olyan zajokat és hanghatásokat, melyek kifejezetten idegesítik, például, ha valaki az ujját ropogtatja, vagy a tollát kattogtatja, de akadnak olyanok is, akik számára már-már elviselhetetlen egy-egy ilyen jelenség. A Newcastle Egyetem szakemberei szerint mindez bizonyos agyi abnormalitásokkal magyarázható.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Amint arról a Current Biology című lapban közzétett kutatást vezető Tim Griffiths, kognitív neurológia professzor beszámolt, a mizofónia egy olyan rendellenesség, melynek következtében valaki elviselhetetlennek tart bizonyos hétköznapi hangokat, például a csámcsogást vagy akár a hangosabb lélegzést, és ezek hatására akár heves kirohanásokat is produkálhat.

A szakember munkatársaival húsz mizofóniás személy agyáról készített felvételeket, és azt összehasonlították 22 egészséges ember agyával. A felvételeken az előbbieknél az érzelmi kontrollmechanizmusban eltérés volt látható, emellett a frontális lebenyükben is eltérő kapcsolódási minták mutatkoztak. A kutatók azt is megállapították, hogy a mizofóniás személyeknél a zavaró hangok hatására fizikai tünetek is jelentkeztek, például felgyorsult szívritmus vagy izzadás.

A szakemberek szerint a vizsgálatok eredményei megnyugvást hozhatnak számos érintett számára, hiszen világossá vált, hogy önhibájukon kívül szenvednek a különféle idegesítő hangoktól, és emellett remélhetőleg arra is lehetőség nyílik a közeljövőben, hogy a problémára a megfelelő kezelést és gyógymódot is megtalálják az orvosok.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

zaj kutatás hangCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés