Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Ropognak az ízületeid - ez bajt jelent?

2017.02.14. | Ötvenentúl.hu
Ha valaha is hallottál egy nagy roppanást, ahogy mondjuk lehajoltál valamiért, most megnyugodhatsz. Normális az ízületek számára a ropogás, nem valamilyen baj előjele.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

„Ezeket a hangokat számos dolog előidézheti, többek között a lágyszövetek (ínak, szalagok) egymáshoz dörzsölődése, egymáson vagy a csontokon való elpattanása” – magyarázta Dr. Aman Dhawan, aki ortopéd orvos a Penn State Health’s Milton Hershey Medical Center intézményben. „Az ízületeink mozgékonyak, így sok dolog csúszkálhat vagy gördülhet el egymáson. Amikor mozognak, sok minden keresztezheti egymás útját.”

„A hangot emellett az ízületi folyadékban lévő nitrogénbuborékok is adhatják, ami nedvesen tartja az ízületi felszíneket, és tápanyagot is szolgáltat a porc számára” – nyilatkozta Dhawan.

Dr. Robert Gallo szerint, aki szintén ortopéd orvos a Hershey Medical Center intézményben, az egyetlen eset, amikor aggódnunk kell az ízületek által kiadott hangok miatt, az az, amikor a hang duzzanattal vagy fájdalommal jár együtt.
A korábbi kutatások nem találtak kapcsolatot a kattogó és a gyulladt ízületek között. Emellett az előbb említett ortopéd orvosok szerint az ujjak ropogtatása miatt nem lesznek azok duzzadtak vagy gyulladtak.

„Az ízületek kattogása nem igazi indikátora az egészségnek vagy annak hiányának” – magyarázta Dhawan. „Irritáló lehet a környezet számára, de ez minden. Nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen károsodást okozna.”

Néhány ember szerint a kondroitin és a glükózamin kiegészítők, illetve injekciók segítik a felszínek nedvesen tartását. Azonban csak kevés tanulmány bizonyítja ezek hatékonyságát. Az ízületek a nyújtó és erősítő gyakorlatokból, úszásból és kerékpározásból profitálnak leginkább, továbbá fontos a megfelelő testtömeg és a füstmentes életmód fenntartása.

„Rengeteg tanulmány támasztja alá a súlyvesztés ízületekre gyakorolt jótékony hatását, hiszen a felesleges kilók fájdalmat idézhetnek elő az alsó végtagokban. Az ízületek cipelik a testünk súlyát, így minél kevesebb terhet rakunk rájuk, annál tovább maradnak egészségesek” – magyarázta Dhawan.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

ízület betegség kutatásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés