Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A lakáséttermek különös világa

2016.09.27. | N. Trencsényi Klára
Azoknak az ínyenceknek, akik nemcsak a gyomrukat akarják jóllakatni, hanem az ízek élvezetét is keresik az evésben, ivásban, érdemes kipróbálniuk a lakáséttermeket.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A lakáséttermek eredete – egyesek szerint – Kubában keresendő, mégpedig azokban az időkben, amikor a forradalom győzelme után Fidel Castro bezáratta a kapitalistának bélyegzett éttermeket. A találékony és az élet örömeihez foggal-körömmel ragaszkodó kubaiak erre válaszul egymásnak kezdtek főzni az otthonaikban. Később az országban egyébként ritka vendégnek számító – és a bizalmukat elnyerő – turistákat is szívesen invitálták meg asztalaikhoz, akik aztán kellemes benyomásaik, emlékeik nyomán a lakásétterem ötletét magukkal vitték hazájukba. Először Latin-Amerikában, majd Észak-Amerikában terjedt el, idővel pedig Európában is meghonosodott ez a civil, a legtöbb helyen illegálisan működő vendéglátási forma.
A magánlakásokban működő éttermek száma egyre nőtt az öreg kontinensen is, amelynek metropoliszaiban némelyikük már afféle „gasztro-zarándokhellyé” vált. Ilyenként lett híres például a párizsi Hidden Kitchen, amely „hivatalosan” is elismertként – a New York Times listáján – a világ 10 legjobb lakáséttermének egyikeként szerepelt
Ez azonban kivételnek számít, mivel többségük vonzerejét épp a „törvényen kívüliségük” adja – a hírük szájról szájra, illetve közösségi oldalakon terjed –, ráadásul a befogadóképességük is limitált, tehát egy-egy étkezésre általában10-12 főnél nem tudnak több vendéget fogadni és nívósan ellátni.

Különleges íz-lelőhelyek

A magyar nagyvárosokban, főként Budapesten működik néhány ilyen vendéglátóhely. Üzemeltetőik főleg vállalkozó szellemű, alkotói ambíciókkal és konyhaművészeti tehetséggel megáldott amatőr „főzésmániások”, akik szívesen ültetik asztalukhoz nemcsak a rokoni, baráti környezetük tagjait, hanem az ő ismerősi körükbe tartozókat is. Persze olyan „otthoni” vendéglátóhelyek is akadnak, amelyeknek konyháiban a hivatalos vendéglátóiparban elismert mesterszakácsok is ebben a „magánszférában” élik ki gasztronómiai ambícióikat.
Az amatőrök is, a hivatásosok is elsősorban szakmai kihívásként/alternatívaként tekintenek az otthonukban zajló főzőcskézésre, vendéglátásra, amelyben „közösségszervezői szerepet” is vállalva, akár egy ismeretlenekből álló társaságot is jó hangulatba tudnak hozni. Mind a kitartók, mind a lakásétterem üzemeltetésével egy idő után felhagyók azt állítják (és ezt a lakáséttermek számának fluktuációja is mutatja): a havonta 5–10 ebédet, vacsorát lebonyolító, a lakás adottságaihoz igazodó vendégfogadás határt szab a bevételnek is, amely általában csak a folyamatos üzemeltetést fedezi, tehát elhivatottság nélkül, a meggazdagodás reményében ilyen „vállalkozásba” belefogni sem érdemes. Ez az állítás annál is hihetőbb, mert a lakáséttermek közül sok komplett menüsorral is olcsóbban kínálja az eszem-iszomot, mint egy „hivatalos” étterem, ráadásul akad olyan is, amely ún. becsületkasszával működik. Egyeseknek beárazott étlapjuk van, így a vendég előre kalkulálhat azzal, mibe kóstálhat a gasztrokiruccanása.

A konyhaművészek és az ételimádók összeesküvése?

A vendégeket nemcsak a polgári, otthonos vendéglátás, az egyedi, „kis szériás” fogások vonzzák, hanem a felszolgálás, az együtt étkezés bensőséges volta is. A lakásétteremben elköltött ebéd vagy vacsora abban is különbözik minden más étkezési formától, hogy ezekben a változatos belső terekben új ismeretségekre is szert lehet tenni, könnyen meg lehet találni a közös hangot az asztalnál, hiszen az egybegyűltek mindegyikét a „gurmansága” vezérelte el az adott helyre.
Egy gasztroblogger szerint azért érdemes néha ilyen helyeken is kényeztetniük magukat az ételimádóknak, mert a meghitt hangulat, az étkezés nyugodt ritmusa is hozzájárul az ízek élvezetéhez, a kulináris élményhez.
Mivel ezeknek a civil vendéglátóhelyeknek a túlnyomó többsége a legális vendéglátó-ipari kereteken kívül működik, felkeresésük gyakran nem nélkülözi a konspiratív elemeket sem.
A kaland már a bejelentkezéssel kezdődik. Van olyan vendéglátó, aki az étkezési lehetőséget a Facebookon hirdeti meg (két-három héttel az adott időpontot megelőzően); megadja az időpontot és a vacsora jellegét. A jelentkezők közül a jelentkezés sorrendjében igazolja vissza a meghívást, ami tartalmazza a pontos helyszínt (a lakcímet, és egy kódot, amely a kapucsengőre kerül), valamint egy jelszót, amit az érkező vendégnek be kell mondania.
Elterjedtebb gyakorlat, hogy a vendéglátó az ismeretségi körére épít, vagyis vadidegenek nem kerülhetnek bele az információáramlásba, így a vendégkörbe.
Azért persze az az ínyenc, aki szívesen vendégeskedne egy meghitt, hangulatos lakásétteremben, rátalálhat a nyitottabbakra, ha felkeresi a www.lakasetterembudapest.hu portált, ahol válogathat az ilyen gasztronómiai zarándokhelyek között.

A biztonság garanciája

A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal) honlapján, a lakáséttermeket „speciális tevékenységi körbe sorolja”. A hivatal tájékoztatása szerint: „A lakásétterem működtetése is élelmiszer-ipari vállalkozásnak minősül, vezetőjének ismernie kell a jogszabályi előírásokat, a tevékenységre vonatkozó szakmai A GHP (a Vendéglátás Jó Higiénés Gyakorlatára vonatkozó Útmutató) leírja, hogy kivételes esetekben a vállalkozó – a hatóság előzetes beleegyezésével – eltérhet a leírt javaslatoktól, ha írásos élelmiszer-biztonsági tervet készít a felmerülő kockázatokról és azok kezeléséről, azaz a jó gyártási és forgalmazási gyakorlatra és jó higiéniai gyakorlatra alapozott élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszert állít fel, aminek betartása kötelező lesz számára.
A lakásétterem személyzetének is meg kell felelnie a vendéglátó dolgozókra vonatkozó higiéniai szabályoknak, tilos ételt kiszállítani, vagy külső helyszínen rendezvényt tartani.”


6 trükk, amellyel az étteremben...
Amit nem tudsz, nem fáj, de hasmenést okozhat. Ha érdekel, mit etethetnek meg veled egy-egy étteremben, kattints ide!  tovább Tovább
Budapest legmenőbb éttermei
Tudod, mi az a Michelin-csillag, és hogy már itthon is elérheted a gasztronómiai luxus csúcsélményeit?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tippek lakás étteremCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés