Egészség

Nyáron támad az agyfagyás
Nyáron, a meleg időben jólesik a hideg étel vagy ital. A hidegtől azonban megfájdulhat a fejünk, ezt nevezik fagylaltfejfájásnak.

A hideg étel vagy ital fogyasztása által kiváltott fejfájást azoknak az ereknek az összehúzódása és kitágulása okozza, amelyek a torok felől az agyhoz vezetnek. Az „agyfagyás” vagy fagylaltfejfájás hivatalos nevén sphenopalatine ganglioneuralgiá-t elkerülhetjük, ha a hideg ételeket lassabban fogyasztjuk el, és a fejfájás esetleges jelentkezésekor a nyelvet hozzányomjuk a szájpadláshoz. Emellett igyunk azonnal melegvizet.

Újfajta fejfájás

Ezt a típusú fájdalmat nemcsak hideg ételek, italok fogyasztása, de a hideg levegő belélegzése is kiválthatja. A szakértők ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy leginkább a gyorsan elfogyasztható és jéghideg jégkása fogyasztása váltja ki a homloktáji, szúró fájdalmat.

A döntés, hogy ezt a fájdalmat „agyfagyás” vagy „fagylaltfejfájás” néven hivatalosan is felvegyék a fejfájások nemzetközi osztályzásába, akkor született meg, amikor a legutóbbi kutatások igazolták, hogy a migrénes fejfájástól szenvedőknél sokkal gyakrabban fordul elő. A Fejfájások Nemzetközi Besorolásának korábbi kiadásaiban csak egy rövid utalást találni a hideg által kiváltott fejfájásra, jelenleg azonban már egy egész fejezetet szenteltek ennek a típusnak. Ugyanakkor az „agyfagyás” pontos oka az orvosok körében sokáig elég vitatott volt.

Hogyan alakul ki a fejfájás?

A Harvard Orvosi Egyetem szív-érrendszert kutató orvosa, dr. Jorge Serrador vizsgálata során kiderült, hogy a fájdalmat követően jelentősen megnőtt a vérátáramlás az egyik agyhoz menő nagyobb érben, az arteria cerebri mediában. Valószínű, hogy az ér kitágulása és az intenzív fájdalom összefügg, ilyenkor ugyanis az agyszövetben megnő a nyomás. Ezt támasztja alá az is, hogyenyhül a fájdalom, amikor az ér ismét normálméretűre szűkül.

Dr. Serrador és munkatársai önkénteseken is végeztek vizsgálatokat, akikkel szívószálon keresztül jeges vizet itattak úgy, hogy a szívószálat a szájpadláshoz érintették. Véleményük szerint a migrénes fejfájás közben a vérátáramlás hasonlóan változhat, ami azt is megmagyarázza, hogy miért fordul elő gyakrabban az „agyfagyás” a migréntől szenvedők körében.

Egyszerűen megelőzhető

A fájdalom elkerülésének egyetlen hatásos módja, ha nem fogyasztunk nagyon hideg ételeket és italokat. Alasdair Mace, a londoni Imperial College fül-orr-gégész adjunktusa szerint „szinte mindenki tapasztalhat fejfájást, valamilyen nagyon hideg étel vagy ital fogyasztása közben. A legjobb módja a fájdalom elkerülésének, ha kis mennyiségben iszunk hideg italt vagy ételt, és két falat között elég időt hagyunk arra, hogy a torok ismét felmelegedjen.”

szerző: Zoltán Annamária
Egészség 2021. JÚLIUS A 4 leggyakoribb nyári fertőzés
Vidám fotók helyett kínzó tünetekkel térhetsz haza a nyaralásból, ha nem vigyázol.
Szabadidő 2020. JÚLIUS Nyári finomságok percek alatt
Isteni szezonális gyümölcsök, amelyekből negyedóra alatt akár leves vagy sütemény is készíthető. Íme, néhány remek tipp!
Szabadidő 2020. JÚLIUS A nyár ízei, üvegekbe zárva
A befőzést még a lelkes háziasszonyok közül is sokan nagyon "macerásnak" tartják. Íme néhány praktika, hogy érdemes legyen házilag üvegekbe zárni a nyár ízeit.
éppen olvassák
01
Egészség 2021. SZEPTEMBER 7 veszélyes tárgy a lakásodban
Rengeteg betegségeket terjesztő tárgy van a lakásodban, melyekre egyébként eszedbe sem jutna gyanakodni…
02
Egészség 2021. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
03
Egészség 2021. SZEPTEMBER 3 bizonyíték, hogy lehet 100 évig élni - Hogyan?
Ritka ünnep, ha száz gyertyát fújhatsz el tortádon. Néhány népcsoportnál természetes az ennél is hosszabb életkor. Mi a titkuk?
Menu