Szabadidő

Nyári fesztiválkínálat
Fesztiválország lettünk. Szinte már nincs olyan pontja az országnak, ahol ne rendeznének fesztiválokat. Akadnak szerényebbek, de világhírűek is, ahová szinte a Föld minden pontjáról érkeznek látogatók. Íme nyári ajánlatunk.

A Sziget Fesztivál Magyarország leghíresebb fesztiválja, több mint 10 milliárd forintos költségvetésével, elképesztően színes és színvonalas programjaival, tágas, kényelmes helyszínével nem csupán Európa, hanem már a világ legjelentősebb fesztiváljai közé tartozik.

Az idei 27. Sziget hét fesztiválnapjára kilenc úgynevezett headliner-kategóriás előadó, illetve zenekar érkezik a Hajógyári-sziget Dan Panaitescu Nagyszínpadára. Ed Sheeran a nyitónapon. Post Malone augusztus 11-én, a zárónapon a Foo Fighters ad két és fél órás koncertet! A legnépszerűbb magyar előadók közül a Useme, a Quimby, a Punnay Massif, a Halott Pénz játszik a nagyszínpad közönségének.

A szervezők a nagyszínpadra jelentős, nem zenész vendégeket is meghívtak. Például dr. Jane Goodall ENSZ békenagykövetet és környezetvédőt, világhírű főemlőskutatót, Emi Mahmoud költőt-aktivistát, aki egyben az ENSZ menekültekkel foglalkozó szervezetének jószolgálati nagykövete. Mellettük videoüzenetet küld majd Al Gore volt amerikai alelnök, a The Climate Reality Project civil szervezet alapítója.

A nagyszínpadon túl is van élet – mondják a szervezők, akik a műfaji sokszínűség jegyében állítottak össze gazdag programot: a Mastercard Színpad by A38 elnevezésű helyszínen, a Bacardi Arénában, a Sziget legnagyobb partihelyszínén, a Samsung Colosseum egyedi felépítményében, az Ibis presents Európa Színpadon, a Petőfi Rádió – Telekom VOLT Színpadon vagy a Global Village-ben. A részletes program és a szereplők bemutatása a Sziget weboldalán olvasható, a magyar mellett további tizenegy nyelven.

Az augusztus 7-13. között zajló idei Szigeten a fenntartható fesztiválozás áll a középpontban. A Green Sziget Center programhelyszínén a klímavédelemmel összefüggő startupok világába pillanthatnak be a „szigetelők”. Az előző évről ismert repohár rendszer idén is folytatódik: várhatóan másfél millió egyszer használatos műanyag poharat fognak kiváltani a többször használatos poharak. Tavaly a Don’t Suck! – azaz Ne szívd meg! elnevezésű szívószálmentes kampány csaknem kétharmaddal csökkentette a műanyag szívószál használatát. A mostani, továbbfejlesztett változat révén a szervezők már a szívószálak önkiszolgáló pultra helyezését sem támogatják Azok a látogatók, akik ragaszkodnak a szívószálakhoz, papírból készült, újrahasznosíthatókat használhatnak. A vendéglátóhelyek idén már nem forgalmazhatnak nejlonzacskót, az ételek kiadásakor lebomló tányérokat és evőeszközöket használnak majd. A fesztiválozók idén is ajándékokért cserébe válthatják be a szelektíven válogatott hulladékot a Green Sziget Centerben. Emellett külön PET-palack-gyűjtőket is felállítanak.

Emellett minden zuhanyfülkét takarékos zuhanyzásra felhívó matricákkal látnak el. Az Eco Camping területén vákuum-öblítéses eco-wc-ket telepítenek. Ugyanitt napelemek állítják majd elő a melegvizet és az áramot. Szintén napelemek fogják segíteni a telefontöltést.

A Duna tisztán tartása érdekében önkéntesek naponta tartanak közös szemétszedést, hogy a Sziget dunai partszakaszán ne kerülhessen hulladék a folyóba.

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

A július 12-i hétvégén Visegrád kínál izgalmas látnivalókat. A Duna-parti város és híres vára egészen másfajta élményt kínál, akár családdal. Több mint harminc éve, július második hétvégéjén hagyományőrző történelmi fesztivállal: díszes kosztümös felvonulással, lovagi tornával, és további izgalmas programokkal, öt helyszínen várják itt az érdeklődőket, hogy együtt emlékezzenek az 1335-ös Visegrádi Kongresszusra, amikor a lengyel, a cseh és I. Károly magyar király, valamint a német lovagrend tagjai tárgyaltak egymással és hoztak fontos döntéseket.

Idén is lesz magyar és angol nyelvű tárlatvezetés a Királyi Palotában Mátyás király termeiben és kertjében, valamint lovagi ötpróba és régizene-koncert. Tíz országból érkeznek művészek és felvonulók. Részletes program az esemény weboldalán.

Összművészeti piknik a Balaton-felvidéken

Immáron 29. alkalommal helyszíne az összművészeti fesztiválnak a Balaton-felvidék három apró települése, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. Július 19–28. között kisebb és nagyobb színpadokon, utcákon, udvarokon és tereken hangversenyek, jazz- és világzenei koncertek, színház, irodalom, tánc, újcirkusz várja az ide érkezőket tíz napon át! Azok számára is kínál újdonságot a Művészetek Völgye, akik már törzsvendégnek számítanak. Taliándörögdön például debütál a MANK Artporta, ahol az alkotóművészeté a főszerep. A szervezők rajzolásra, festésre és közös műkincsgyűjtésre invitálnak. Kapolcson nyílik meg a Pest-Buda Udvar, ahol izgalmas kerekasztal-beszélgetések lesznek, a napot pedig mindig koncert zárja. Fellép például Pély Barna, az Európa Kiadó, Little G. Weevil. Vigántpetenden a Fülig Jimmy Fényudvarban pálinkakóstolással, koncertekkel és hajnalig tartó tánccal várják azokat, akik fejüket a környéken hajtják nyugovóra.

A Völgy udvaraiban megkülönböztetett figyelmet kap majd a fenntarthatóság és a környezetvédelem. Bevezetik az újrapohár-rendszert, s a látogatók buzdító üzenetekkel is találkozhatnak. Aki csak teheti, hozzon magával saját poharakat,  evőeszközöket, tányérokat és kérjék abba az ételfinomságokat. A vendéglátóhelyeken cukornádból formált tányérokat, tálcákat és kukoricából készült evőeszközöket használnak majd. A klímaváltozásról workshopokat, játékokat szerveznek.

A Völgy tíz napja alatt több nemzetközi előadó is fellép, így a német Alice Francis, a brit Amber Run és a Kosheen, a Boban Markovic Orkestar, melynek vendége Palya Bea lesz. Színpadra lép az Anna and the Barbies, a Quimby, a Bohemian Betyars, a Csík Zenekar, Dés László Básti Juli vendégszereplésével.

A Harcsa Veronika Udvarban minden nap jógával indul a nap, de játszik majd a Dresch Mihály Quartet, a Balázs Elemér Group, és a Modern Art Orchestra is. A részletes programról a Művészetek Völgye hivatalos programoldalán tájékozódhatunk.

A rock és a metálzene találkozója

Székesfehérvár július utolsó hétvégéjén várja a fesztiválozókat, elsősorban a keményebb rock és a metál híveit. A Fezen július 24–27. közötti négy napján két nagy- és több kisebb színpadon követik egymást az együttesek. Brooklynból érkezik a Life of Agony, a Firewind Gus G. vezetésével, aki együtt zenélt Ozzy Osbourne-nal. Akinek sokat mondanak e nevek, azoknak mindenképpen ott a helyük Fehérváron, akiknek nem, azok inkább más fesztivált válasszanak… Fellép Ákos, a Rómeó Vérzik, a Halott Pénz, Supernem, a Vad Fruttik, Metzger Viktória, a Karthago. De a könnyebb pop és a nosztalgiazene hívei sem fognak csalódni, hiszen a zárónapon koncertet ad Korda György Balázs Klárival, valamint Thomas Anders, a Modern Talking egykori énekese.

Ördögkatlan Fesztivál

Törőcsik Mari és Cseh Tamás voltak az első Ördögkatlan védnökei 2008-ban, és a színésznő ma is pártolja e jelentős nyári művészeti fesztivált, melynek helyszínei Baranyában a Siklós-Villány-hegység kis települései: Kisharsány és a Vylyan Szőlőbirtok, Nagyharsány és a Szársomlyói Szoborpark, Palkonya és Beremend.

Az július 30 és augusztus 3. között zajló, a szakma és a közönség által is kiválónak minősített fesztivál az irodalomnak, a színháznak, a filmnek, kiállításoknak, beszélgetéseknek, workshopoknak a helyszíne egy hosszú hétvégén át. Idén a díszvendégeket részben a Jelenkor Kiadó hívja meg, így Peer Krisztiánt, Boldizsár Ildikót, Tompa Andreát és Keresztesi Józsefet. A filmes díszvendég Reisz Gábor, akivel nemcsak beszélgetni lehet, de filmjeit is levetítik.

Mivel a megannyi program megtalálható a fesztivál weboldalán, ezúttal arról írunk, hogy idén is lesz „sorszámozás”. Vagyis a műsorfüzetben jelölt, korlátozott nézőszámú produkciókhoz ingyenesen, sorszámot kell kérni. Így időben lehet jegyet foglalni egy-egy produkcióhoz. A szervezők szerint ez a módszer járhat a legkevesebb bánattal és konfliktussal, ha valaki mégis lemarad egy előadásról.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2019. JÚNIUS A 4 leggyakoribb nyári fertőzés
Vidám fotók helyett kínzó tünetekkel térhetsz haza a nyaralásból, ha nem vigyázol.
Szabadidő 2019. MÁJUS Ötven év rockzene
Több mint 100 millió eladott lemez. Európa egyik legsikeresebb zenekara, a Scorpions novemberben újra Budapesten koncertezik.
Szabadidő 2019. ÁPRILIS A felejthetetlen Deep Purple ismét Magyarországon!
A Deep Purple 1987-ben járt először Magyarországon, immáron tizenkettedik alkalommal térnek vissza. Koncerten hallani őket felejthetetlen élmény: hetven fölött is töretlen lelkesedéssel és energiával ontják magukból az örökzöldeket.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2020. JÚNIUS Légy turista itthon! Első rész: Budapest
A Parlamenten túl is létezik egy Budapest, amelyik csak arra vár, hogy felfedezd.
02
Szabadidő 2020. MÁJUS Lenyűgöző vízesések a nagyvilágból
Félelmetes erejű és különleges szépségű természeti csodák, melyek még a tapasztalt utazókat is lenyűgözik!
03
Szabadidő 2020. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
Menu