Egészség

Mire számíts az óraátállítás után?
Kikészít a nyári és téli időszámításra áttéréskor a belső órád kényszerű átállítása? Nem vagy egyedül!

A Benjamin Franklin által 1784-ben még csak ironikusan felvetett nyári időszámítás ötletét jó száz évvel később sikerült tudományos ideológiával is alátámasztani, ami alapján elsőként a Német Császárságban és az Osztrák-Magyar Monarchiában vezették be 1916-ban. Az óraátállítás gyakorlata 1957-ig működött nálunk, akkor megszüntették, majd 1980-ban vezették be ismét. Magyarországon azóta minden tavasszal áttérünk a nyári időszámításra, ami 16 éven át szeptember végéig tartott. 1996-ban egy kormányrendelettel igazították a nyári-téli óraátállítást az Európai Unió tagállamaiban érvényes rendszerhez. Idén október 25-ére – vagyis holnap hajnalra – esik, amikor visszaállunk a téli időszámításra.

Mit jelent ez az életünkben? Vigyáznunk kell, hogy a lakás minden óráját átállítsuk, kísérletezgethetünk a mobiltelefonnal (a legtöbb okoseszköz már magától átáll), figyelnünk kell a menetrendváltozásokat, ha éppen utazni készülünk, figyelmeztetni a többieket. A szervezetünk azonban ennél egy kissé bonyolultabban reagál az eseményre, elsősorban a fényviszonyok változására, a belső óránk módosult működésére. Van, aki semmit nem érez meg az egészből, mások koncentrációs zavarokra, fáradtságra panaszkodnak az óraátállítást követően.

Apróbb zavarok

Az alvás és ébrenlét ciklusa minden embernél más, ez az úgynevezett kronotípus. Kronotípusunktól függően jelentkezhetnek egyszerűbb panaszok, ritmuszavarok az életvitelünkben, egészségi állapotunkban. Többnyire ennek tudható be az a több éves megfigyelés, hogy az átállítást követő hétfőn némileg nő a közlekedési balesetek száma, és ha erre lenne statisztika, nyilván az is kiderülne, hogy a munkahelyi hibák, illetve az otthoni konfliktusok számában is enyhe növekedés jelentkezik. Néhány mérhető egészségügyi adat is nyilvánvalóvá teszi, hogy a változás – ha legtöbbünknél nem is drasztikus módon – felborítja a bioritmusunkat, többen ugyanis ilyenkor vegetatív zavarokról, a pulzusszám és a vérnyomás változásáról számolnak be.

A sötétség-világosság változását követi az érzékeny belső óránk, melynek „átállítása” nem csupán a vérnyomásra, illetve a szív- és érrendszer működésére, de a máj anyagcseréjére és a testhőmérsékletre is hatással van. Az életkor növekedésével ezek a hatások is módosulhatnak, kiváltképp az idősek számára jelenthet érzékeny változást az óraátállítás időszaka. Ugyanakkor az átállásra érzékenyebbek is arról számolnak be, hogy az „átmeneti állapot” néhány napnál, esetleg egy hétnél nem tart tovább.

Átállás és infarktus

Néhány éve az óraátállításnak egy aggasztó egészségügyi következményéről készült vizsgálatról adtak hírt Svédországban. A Karolinska Instituet kutatói az infarktusok számának változásait figyelték meg a téli és nyári időszámítással összefüggésben 1987-től több évtizeden keresztül. Megfigyeléseik szerint átlagosan öt százalékos emelkedés mutatható ki az infarktusok számában a nyári időszámítás első hetében.

– Különösen az új hét első három napján figyelhető meg emelkedés az infarktusok számában – nyilatkozta Dr. Imre Janszky, a kutatásban részt vett tudósok egyike. – A biológiai óra időleges zavara, az egy órával kevesebb alvás és az ezzel járó alvászavarok mind hozzájárulhatnak az infarktusok magasabb számához – mondta.

A megfigyelések szerint a legtöbb infarktusos eset hétfőn történik, és a tudósok eddig úgy hitték, hogy az új héttel járó munka és stressz áll ennek hátterében. – Előfordulhat azonban, hogy a hétvégén kissé megváltozó alvási szokások miatt magasabb a szívrohamos esetek előfordulási aránya hétfőnként – nyilatkozta Dr. Janszky.

Mikor szűnik meg végre?

Ha az átállás szervezetünknek egyáltalán nem használ, és az energiamegtakarítást is egyre több szakértő vitatja, okkal merült fel a kérdés, minek ez az egész tortúra? A megszüntetés lehetősége évekig visszatérő téma volt az európai döntéshozatali fórumokon, míg végül két éve márciusban az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás gyakorlatának eltörlését. Ennek ellenére a szükséges további egyeztetések – a koronavírusra tekintettel – ezidáig elmaradtak, s jelenleg egyetlen uniós testület napirendjén sem szerepel a téma. A jelenlegi menetrend alapján pedig őszig biztosan nem is kerül szóba.

A megszüntetéshez biztosított két év türelmi idő idén lejár, de úgy tűnik ez nem különösebben zavarja sem az Európai Bizottságot, sem az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsot. A Európai Parlament döntésében erre is felkészültek, és lehetőséget biztosítanak az Európai Bizottság számára az irányelv alkalmazásának egy éves elhalasztására. Vagyis egyelőre marad minden ahogy eddig, marad az évente kétszer is bosszúságot okozó tavaszi és őszi óraállítás.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
Egészség 2019. JÚLIUS Így hatnak a frontok a szívünkre
Az elkövetkező időszakban többféle fronthatással kell számolnunk. A hideg- és a melegfrontok is megterhelik a szívünket, érrendszerünket.
Egészség 2019. JÚNIUS A legjobb szívvédő magvak
A mindennapos dió-, mandula- és pisztáciafogyasztás hozzátartozik a szívbarát étrendhez, természetesen ínycsiklandó receptek segítségével.
éppen olvassák
01
Egészség 2022. JANUÁR Az emésztési zavarok lelki háttere
Az emésztőrendszer munkája igen összetett folyamat, amely teljes egyensúlyt igényel. Tudtad, hogy működését lelkiállapotod is felboríthatja?
02
Egészség 2022. JANUÁR Milyen a nárcisztikus ember?
A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, az ebben szenvedő gyakran súlyos fenyegetést jelent a környezetében élők számára. Ismerd fel időben és kerüld el ezeket az embereket messzire!
03
Egészség 2022. JANUÁR 10 érdekesség az emberi testről
Benne élünk, mégis alig tudunk róla valamit. Az emberi test működése legtöbbünk számára rejtély.
Menu