Egészség

Milyen a nárcisztikus ember?
A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, az ebben szenvedő gyakran súlyos fenyegetést jelent a környezetében élők számára. Ismerd fel időben és kerüld el ezeket az embereket messzire!

Európa-bajnok ezüstérmes, ifjúsági olimpiai bajnok úszónőnk közelmúltban napvilágot látott megrázó vallomása a gyermekkorától kezdődően rendszeresen elszenvedett fizikai, lelki és szexuális bántalmazásokról, újfent ráirányították a figyelmet a családon belüli erőszakot elkövetők jelentős részére jellemző nárcisztikus személyiségzavarra.

A nárcisztikus emberek maguk is gyakran valamilyen korai trauma elszenvedői. Általában a kisgyermekkorukban éri őket sérülés, mely az egészséges énkép kialakulását gátolja. Valószínűleg azt éreztették velük, bármit tesznek is, nem elég jók, alkalmatlanok. Annak érdekében, hogy megbirkózzanak szégyenérzetükkel, védekezésként saját érzéseik másokra való kivetítését, az ellentámadást, mások okolását használják, illetve mindent elkövetnek, hogy bebizonyítsák maguknak különleges mivoltukat. 

A nárcisztikus düh

Ezek a korai tapasztalatok okozzák a „nárcisztikus szégyenérzet” kialakulását, mely a „nárcisztikus düh” kiváltója, valahányszor úgy érzik, hogy nem tisztelik őket eléggé, vagy valaki viselkedése rossz fényt vet rájuk, s ezzel felszakítja a régi sebeket.

Bárminemű kritikára, tiszteletlenségre túlérzékenyen, időnként dühkitöréssel reagálnak. Leginkább azok lesznek ezeknek a kitöréseknek szenvedő alanyai, akik a legközelebb állnak hozzájuk, együtt élnek velük, hiszen a nárcisztikus személy mindenkitől, de leginkább tőlük várja el mindazt a feltétel nélküli szeretetet, amelyet gyerekkorában nem kapott meg. Házastársukkal, gyermekeikkel elhitetik, hogy nem elég jók, értéktelenek, így vetítve a körülöttük lévőkre saját érzéseiket.

Szokatlanul önzők

Másik fontos jellemvonásuk, hogy szörnyen arrogánsak, önelégültek, és látszatra nagyon magabiztosak. Ez mind a védekező mechanizmusuk része. Magukat különlegesnek tekintik, és úgy érzik, csak más hasonlóan tehetséges emberek képesek megérteni őket, vagy kapcsolatot kialakítani velük. Folyamatosan úgy érzik, hogy nem kapják meg az őket megillető figyelmet és tiszteletet, mindezt pedig azzal magyarázzák, hogy a többiek túl buták és tudatlanok ahhoz, hogy őket elismerjék.

Sokszor irigyek másokra, akikről azt hiszik, többet kaptak az élettől, noha szerintük ők sokkal inkább megérdemelnék. Gyakran fantáziálnak sikerről, hírnévről, ismertségről, mivel szükségük van arra, hogy így töltsék ki a lelkükben keletkezett érzelmi űrt, vagy tereljék el az elégedetlenségérzetükről a gondolataikat.

A nárcisztikus emberek szokatlanul önzők. Bármi, ami érdekes számukra, elsősorban róluk szól. Egyszerűen nincs elég energiájuk ahhoz, hogy mások igényeit vagy érzéseit figyelembe vegyék, mivel az ő igényeik sincsenek kielégítve. Nem meglepő ezek után, hogy túlságosan is el vannak foglalva azzal, hogy kielégítsék saját lelki szükségleteiket, s nem a másokéra figyelnek. Gondoljuk csak végig: képtelenek bármit is adni, amit ők maguk sosem kaptak meg.

A másik ember csak addig fontos számukra, amíg pozitív hatással van rájuk. Ez lehet akár úgy, hogy valamilyen pozíciót köszönhetnek neki, vagy csak egyszerűen csodálja a nárcisztikus személyt. A lényeg, hogy ismételten csak róluk szóljon a történet. A nárcisztikus személyiségben szenvedők ezért képtelenek valódi szeretetet adni, arroganciájuk gyakran csap át agresszióba, amely fizikai, lelki és szexuális erőszak formájában is megnyilvánulhat.

Ideje lépni! Ne maradj néma!

Ha ismersz a környezetedben valakit, aki családon belüli erőszak áldozata, megfelelően viszonyulj hozzá, és ne bizonyos médiumok, vagy a mások által szajkózott borzasztó tévhitek vezessenek. Ugyanez a helyzet, ha te magad élsz erőszakos partnerrel: mindig tudnod kell, nincs olyan hiba, vétség, amely erőszakos büntetést érdemel! Az erőszak alkalmazására nincs mentség, a felelősség mindig az erőszak alkalmazóját terheli.

Ha tudomásod van kapcsolaton belüli erőszakról, vagy ha valakiről úgy véled, emberkereskedelem áldozata lett, hívd az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot ingyenesen a +36 80 20 55 20-as számon.

NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a +36 80 505 101-es telefonszámon.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2021. DECEMBER Bűn vagy betegség? A kleptománia
A kleptománia furcsa, összetett kórkép, mely elsősorban a nők körében fordul elő. Mi az oka kialakulásának?
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Ásó, kapa, féltékenység
Boldogan éltek, míg… pontosan meddig is? Míg ásó, kapa, nagyharang el nem választotta őket? És ki fogta az ásó nyelét: a kaszás vagy a zöldszemű szörny?
Egészség 2021. MÁJUS Így lesz úrrá rajtad a pánik
A mitológia szerint a kecskelábú Pán isten azzal szórakozott, hogy az erdőben sétálókat sípjával ijesztgette. Innen kapta nevét a pánik.
éppen olvassák
01
Egészség 2022. MÁJUS A jóindulatú daganat, amelytől mégis tartani kell
Meglepően sokakat érintenek a jóindulatú méhbetegségek. Érdemes ezekről többet tudni!
02
Szabadidő 2022. MÁJUS Az egészséges pizza 6 titka
A pizza világszerte óriási karriert futott be, ám a pizzériák kínálata jócskán tartalmaz olyan pizzákat is, amelyek nem használnak az egészségünknek.
03
Egészség 2022. MÁJUS A herpeszvírus veszélyesebb, mint gondoltuk
A herpeszvírus-fertőzés igen gyakori és könnyen terjedő betegség, és nem is olyan ártatlan, mint amilyennek gondoljuk.
Menu