Szabadidő

Mi mindenre jó a jóga?
A nyugalomhoz vezető út közelebb van, mint gondolnánk! Merüljünk el a jóga varázslatos világában.

A jóga több mint ötezer éves művészete Indiából ered, alapjait körülbelül 2500 éve foglalták először írásba. A jóga így az emberi test és lélek tudatos fejlesztésének legrégebbi fennmaradt módszere. Két alapvető területét különböztetjük meg: a hatha jógát, a hozzá tartozó ászanákkal (testhelyzetekkel) és a meditációs jógát, amelynek több formája is ismert.

Ahogyan Sara Sangraha jógi írja: ,,A testünk és érzelmeink felett uralkodva lelkünk, szellemünk megnyugszik... Ez az út vezet a valódi, magasabb rendű létezés felismeréséhez...” Ez a ,,valódi, magasabb rendű létezés” értelmezésük szerint a bennünk rejlő jó, azaz Isten bennünk tükröződő képmása. A jóga megnyitja előttünk önmagunk felszabadításának lehetőségét, és valódi életörömmel ajándékoz meg.

A Hatha-jóga

Lelkünk és szellemünk azonban csak akkor szabadulhat fel – vallják a jógik – ha figyelmünket testünk működési zavarai, fájdalmai nem terelik el. Erre kínál technikát a hatha jóga.

A Hatha-jóga nem az izmok fejlesztésére irányul – bár ez is egyik kellemes kísérőjelensége – célja szervezet egészsége. Titka, hogy megnyújtja az izmokat, ellentétben az izmok megfeszítésére irányuló tornagyakorlatokkal. A nyújtózó, nyújtózkodó mozgás ismerős a természet világából: nézzük meg például a ragadozó nagymacskákat. Miután a fekvésből felemelkednek, először is nyújtóznak egy nagyot. A nyújtózkodás lazítást, megnyugvást jelent.

A jóga kulcsa: a légzés

A Hatha-jóga nagy figyelmet fordít a légzésre. Uralnunk kell a légzésünket, tanítják a jógik. Egészen egyszerű megfigyelések is igazolják, milyen nagy hatással van lélegzésünkre érzelmi világunk. Ha izgatottak, idegesek vagyunk, gyorsabban lélegzünk. Idegeink megnyugtatásához azonban sokszor elég néhány mély légvétel. Amikor jógázunk, mindig figyelemmel kísérjük légzésünket, szintmozgásunkhoz igazítjuk.

Korhatár nélkül

Az életkor nem számít, ez a jógatípus mindenkinek segíthet. Ha rendszeresen, alkalmanként akát csak félórát gyakorolunk, megváltoztathatjuk egész életünket. A jóga ellazít, erősít, fiatalít, megfelelően szabályozza életfunkcióinkat, eltölt energiával, még szépítő hatása is van! Segít az emésztési zavarokkal, aranyeres problémákkal, különböző fájdalmakkal küszködőkön. Különleges jógagyakorlatok is léteznek isiász, porckorong-károsodás, nyálkahártya-gyulladás s még sok más betegség ellen.

Csak nyugodtan!

Az elmúlt évtizedekben a jóga számos irányzata lett ismert és népszerű. A Hatha és Vinyasa jóga lágy, lassú mozdulatai az alappózokra épülnek, így akár sportos előélet nélkül is bátran elkezdhetjük.

Fontos azonban, hogy a gyakorlatokat szakszerűen – kezdetben lehetőleg oktató segítségével – végezzük. Az interneten elérhető számtalan videót, online órát követve azonban akár otthon is elkezdhetünk gyakorolni. Minden mozdulatot lassan, megfontoltan hajtsunk végre, hogy az első fájdalomérzetnél máris meg tudjuk szakítani a gyakorlatot.

A fájdalom fontos jelzés, amelyet soha nem szabad figyelmen kívül hagyni! Óvnunk kell testünket a túlerőltetéstől és a sérülésektől. A jóga jelentősége saját előrehaladásunkban, fejlődésünkben rejlik. Nem másokkal, hanem kizárólag önmagunkkal kell összemérni magunkat! Így tehet szert mindenki a siker, a biztonság kellemes érzésére, függetlenül életkortól, egészségi állapottól és mozgáskészségtől. 

szerző: Zoltán Annamária
Egészség 2022. SZEPTEMBER 100 évesek 9 csodapraktikája - te is megélheted!
Tudtad, hogy az öregedés minőségét sokkal inkább az életmódod határozza meg, semmint örökölt génjeid?
Szabadidő 2022. ÁPRILIS Önfejlesztő mozgásprogram Japánból
Harmóniába kerülhetsz a természettel és a testeddel egy ősi keleti módszer, a do-in gyakorlásával.
Egészség 2021. FEBRUÁR Tuti tippek, ha nem bírod a hideget
Szervezetünk hőháztartása számtalan okból megváltozhat. Ha gyakran indokolatlanul fázol, komoly oka lehet a hőgazdálkodási zavarnak.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Különleges várak: járd be őket akár egy hétvége alatt!
A Dél-Dunántúlon hét várat akár egy hétvége alatt is bejárhatsz: indulj a korai középkorból, és juss el a 18. századba.
02
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Így marad sokáig szép a vágott virág!
Gyönyörű csokrot kaptál szeretteidtől, de tudod, hogy csupán néhány napig gyönyörködhetsz bennük? Íme, néhány tipp, amely segít, hogy a vágott virágok is tovább tündököljenek!
03
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Szuper tavaszváró receptek
Élvezd a napsütést, várd a tavaszi zöldségeket, ugyanakkor szívd fel magad vitaminokkal a következő receptek segítségével!
Menu