Szabadidő

Mesés történetek természettudományról
Több mint 500 pályamű közül választották ki a „TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek” elnevezésű mese- és novellaíró pályázat díjazottjait. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Tudományos Akadémián került sor. (x)

Állatok, kémiai elemek, izgalmas helyek, de leggyakrabban a minket körülvevő természet ezernyi arca köszönt vissza azokban az alkotásokban, amelyek A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány (Sz2A) és a Richter Gedeon Nyrt. együttműködésében 6–18 éves diákoknak meghirdetett természettudományos ihletésű mese- és novellaíró pályázatra érkeztek. „A pályázatok zöméből megkapó módon árad a természet erőteljes szeretete” – értékelt ifj. Szántay Csaba, a Richter Gedeon kutatóprofesszora, a TETT ötletgazdája, a pályázat zsűrijének tagja, aki szerint ezt az ősi kapcsolódást még a mai digitális kultúra sem képes felülírni. Ennek szellemében kérte fel a professzor a pályázat védnökeinek a Döbrentey Ildikó – Levente Péter alkotópárost.

A pályázatra több mint ötszáz alkotás érkezett az ország különböző részeiről és magyarlakta vidékekről a határokon túlról (a részletek a mellékelt térképen követhetők nyomon). A legkisebbek között egy kapuvári testvérpár, Horváth Adél és Lili vitte el a pálmát, a következő kategóriát a szigetszentmiklósi Malaczkó Réka nyerte, míg a legnagyobbak mezőnyében a kilencedikes Péter Imre alkotása győzedelmeskedett. A kategórianyertesek mellett további 14 diák pályázatát ítélte kimagaslónak a zsűri – ők a győztesekkel együtt vehették át jutalmaikat a Magyar Tudományos Akadémia székházának dísztermében megrendezett ceremónián. A zsűri végül mindhárom korcsoportban további második vagy harmadik díjat is kiosztott, így összesen tizenkét alkotás kerülhetett dobogóra. A díjazottak e-könyv olvasót és ajándékutalványokat vihettek haza, az első helyezettek kétszáz-, a második helyezettek százötven-, a harmadik helyezettek százezer forint értékben. Továbbá a Richter, a Szabó Szabolcs Alapítvány és a pályázat védnökei, Döbrentey Ildikó és Levente Péter, egy-egy különdíjat is odaítéltek. Az ő jutalmuk a harmadik helyezettekhez hasonlóan százezer forint értékű ajándékcsomag volt. A díjátadón további 35 kiemelkedő alkotás szerzőjét a zsűri könyvcsomaggal jutalmazta. 

A legfiatalabb alkotók kategóriájában a kapuvári Horváth Adél és Lili
nyerte el az első díjat.

„A több mint ötszáz pályázó diák tudást sugárzó, merész, természetes humorral is megáldott gondolatai meggyőzően bizonyítják határtalan természettudományos érdeklődésüket, talpraesettségüket és jó íráskészségüket” – fogalmazott Döbrentey Ildikó meseíró, a zsűri tagja. Szintén a minden előzetes várakozást felülmúló érdeklődést emelte ki dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit, a Richter Gedeon támogatáspolitikáért és alapítványi tevékenységek koordinálásáért felelős vezetője. „Bízhatunk a jövőben, hiszen az értelem és az érzelem ebben a kezdeményezésben is jól megtalálta egymás társaságát” – tette hozzá.

„Fontos üzenete van annak, hogy milyen sokak gondolatait mozgatta meg a természettudományok különböző ágainak beépítése a mesék világába” – hangsúlyozta Holtzer Péter, az Sz2A elnöke, aki szerint a pályázat eredményei megalapozzák annak reményét, hogy megfelelő oktatási programokkal sokkal több gyereket lehet a természettudományok irányába vezetni a jövőben.

Következő cikk

A TETT-pályázatot 2021-ben első alkalommal hirdette meg az Sz2A a Richter Gedeon Nyrt. kezdeményezésére és támogatásával, valamint Döbrentey Ildikó és Levente Péter alkotópáros védnökségével általános iskolai, középiskolai, valamint középfokú szakképzésben résztvevő diákok számára, hogy a tanulók bemutathassák, számukra mit jelent a természettudomány – környezet- és természetismeret, földrajz, biológia, fizika, kémia –, milyen hasznosítható tudást és élményt nyújt a terület felfedezése, megismerése és szeretete, mindezt mesei köntösben.

A díjazott mesék elérhetőek a TETT-mesepályázat weboldalán. A zsűri válogatása alapján a legjobb írásokból könyv készül, amit minden, a könyvben szereplő alkotó megkap majd.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2021. OKTÓBER Rajtuk múlik a jövő kutatógenerációja
A Magyar Tudományos Akadémián négy kémiatanár vehette át kiemelkedő szakmai munkásságáért a Magyar Kémiaoktatásért Díjat. (x)
Szabadidő 2021. AUGUSZTUS Most unokád írhat mesét!
Természettudományos mesék és történetek írására buzdítja a gyerekeket a Richter Gedeon és a Szabó Szabolcs Alapítvány (x)
Szabadidő 2021. JÚNIUS Ezt látnod kell! Minierdő a Tabánban
Tízszer gyorsabban nőnek, mint a hagyományos telepítésű erdők, és fajgazdagságuknak köszönhetően arányaiban sokkal több szén-dioxidot kötnek meg. Itt az első minierdő Magyarországon!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2022. JÚNIUS Különleges várak: járd be őket akár egy hétvége alatt!
A Dél-Dunántúlon hét várat akár egy hétvége alatt is bejárhatsz: indulj a korai középkorból, és juss el a 18. századba.
02
Szabadidő 2022. JÚNIUS 4 isteni magyaros étel - hízásmentes kiadásban
A magyar konyha fenomenális. Íme néhány különleges fogás újragondolt, egészséges kiadásban.
03
Szabadidő 2022. JÚNIUS Nyári finomságok percek alatt
Isteni szezonális gyümölcsök, amelyekből negyedóra alatt akár leves vagy sütemény is készíthető. Íme, néhány remek tipp!
Menu