Pénzügyek

Lehet, hogy sokba kerül a bankszámlád. Válts!
Évente akár több ezer forintot megspórolhatsz, ha tudod, melyik bank kínálja a szokásaidnak legmegfelelőbb lakossági folyószámlát.

Gondolj bele, hogy mennyibe kerül fenntartani a bankszámládat! Fix költségnek számít a havonta vagy negyedévente felszámolt számlavezetési díj, amely a lakossági számlák esetében többnyire évi néhány ezer forintot, vállalkozói számlák esetében viszont már évi néhány tízezer forintos kiadást jelent. Változó költségként jelennek meg a forgalmi vagy tranzakciós díjak, amelyek attól függnek, hogy a számlán keresztül milyen pénzforgalmat bonyolítottál le az elszámolási időszakban.

Ezek a számok viszont bankonként nagyon eltérőek, és meglehetősen nehéz őket összehasonlítani. Van, ahol az állandó költségek, máshol a műveleti költségek magasabbak.

A bankok egymástól gyakran teljesen eltérő díjpolitikái közül neked kell kiválasztanod azt, amelyik számodra – és nem a szomszédod, ismerősöd számára – a legolcsóbb.

Gondold át a bankolási szokásaidat

Bármelyik bank ügyfele vagy, rendszeresen kapsz értesítést számlád forgalmáról. Vedd elő az elmúlt fél évben kapott bankszámlakivonatokat, vagy böngészd át az internetbankodban az egyes költségtételeket. Gondold végig, hogyan használod a bankszámládat! Ha gyakran veszel ki pénzt, vagy utalsz, akkor érdemes olyan szolgáltatót választanod, ahol alacsonyabb forgalmi díjat számolnak fel, olcsóbb a készpénzfelvétel. Ha egy hónapban csak egy tucat tranzakció szerepel rajta, akkor inkább olyan bankhoz szegődj, amelyik alacsony számlavezetési díjjal hirdeti bankszámláit.

Bankszámlaváltás okosan

Ahogy a legtöbb fontos döntésben, így a bank elhagyásában és az új kiválasztásában sem árt az elővigyázatosság és az átgondoltság.

  1. Mielőtt megszüntetnéd régi bankszámládat, nyisd meg az újat. Vannak bankok, amelyek díjat számolnak fel a számlanyitásért, de ha jól időzítesz, kifoghatsz olyan ajánlatot, amely jóváírást kínál számlanyitáskor.

  2. Készíts listát azokról a szervezetekről, amelyek rendszeresen utalnak a számládra fizetést, nyugdíjat vagy más jogcímen valamekkora összeget. Értesítsd őket, hogy ezentúl az új számládra utaljanak.

  3. Ha különböző szolgáltatók a közüzemi számlákat, biztosításokat vagy adókat – a felhatalmazásod alapján – közvetlenül emelik le bankszámládról, akkor őket is értesítsd a változásról írásban! Vagy egyeztess a bankoddal, elképzelhető, hogy átvállalja a változással kapcsolatos ügyintézést.

  4. A régi bankszámláddal kapcsolatos összes tartozásodat egyenlítsd ki. A bankváltás nem mentesít a hitelek visszafizetése alól: maradéktalanul vissza kell fizetned a számla terhére igénybe vett hitel összegét az esedékes kamatokkal és díjakkal együtt.

  5. Ha nem használod a számládat, fenntartása továbbra is pénzbe kerül: a számlavezetési díjat a bank mindaddig felszámítja, ameddig a felmondásról nem értesül. Ha már minden pénzforgalmat az új bankszámládon bonyolítasz le, akkor érdemes a régit megszüntetned.

  6. Amennyiben telebank-, mobilbank- vagy internetbank-szolgáltatást is igénybe vettél, azokat is fel kell mondanod. Ezt megteheted telefonon és interneten is.
szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2019. DECEMBER Így váltsd valóra vállalkozói álmod
Feladni egy biztos állást egy álom megvalósításáért sokszor őrültségnek hangzik. Mégis vannak, akik fejest ugranak az ismeretlenbe és saját vállalkozást indítanak. Ahogy példáinkból kiderül, akár ötven fölött is. Mi a sikerük titka?
Pénzügyek 2019. SZEPTEMBER Így csalják ki a pénzed. Megtörtént esetek!
Veled is megtörténhet! Történetek hihetetlen átverésekről, és tanácsok, hogyan előzheted meg őket.
Pénzügyek 2019. JÚLIUS Így válassz a befektetések közül!
Ha komolyan törődsz a pénzeddel, akkor nem a legegyszerűbbet keresed ki a befektetési lehetőségek kínálatából, hanem a neked legmegfelelőbbet.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2020. JÚLIUS A betörők nem nyaralnak
A nyárral nemcsak az üdülési szezon köszönt be, hanem azok is úgy érzik, hogy eljött az ő idejük, akik a tartósan elhagyott otthonokban maradt értékekre pályáznak.
02
Pénzügyek 2020. JÚNIUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
03
Pénzügyek 2020. JÚNIUS Zseniális magyar feltalálók
Szinte közhely, mennyi kitűnő szakembert adtunk a világnak, a következők között mégis biztosan van, akiről még sosem hallottál.
Menu