Szabadidő

Jubiláló közösségi tér – öt éves az Esernyős
Óbuda népszerű közösségi terének programjai fél évtizede színesítik a kerület kulturális életét. Jubileumi héttel ünnepel az Esernyős, amelyen helyet kap képzőművészet, irodalom, zene és film, valamint egy különleges épületfelfedező séta.

Megnyitása óta az Esernyős számos minőségi programot hozott a harmadik kerületbe. Az Óbuda szívében, a Fő téren működő közösségi tér kávézóként és információs pontként indult, de az eltelt évek alatt számos további funkcióval lett gazdagabb.

Az óbudai főtéren működik Budapest legkisebb kávézója, a Gázlámpa Kioszk

Népszerű programsorozattá nőtte ki magát a friss hazai és külföldi filmeket kínáló Esernyős Filmklub Baróti Éva újságíró-dokumentumfilmrendező vezetésével, és közkedvelt programmá vált Ludmann Mihály művészettörténeti kezdeményezése, a Stílusteremtő Géniuszok, amely kiemelkedő képzőművészek ismert alkotásain kalauzolja végig a közönséget.

Az Esernyős ma már a kerület turisztikai vonzerejének szervezője és színesítője. Az Esernyős Galériában országos és nemzetközi hírű képzőművészek állítanak ki az óbudai tárlatok mellett. Népszerű hazai művészeket láthatunk a Szindbád Rendezvénytérben és a Színház Szerda szabadtéri kamaraelőadásain.

Az Esernyős üzemelteti emellett a Budapest legkisebb kávézójának mondott Gázlámpa Kioszkot, hozzájárulva a Fő tér pezsgő életéhez. A közösségi térben kapott helyet a Szindbád co-working iroda, ahol munkaállomást és tárgyalót bérelhetnek a vállalkozók.

A jubileumi eseménysorozat számos programja ingyenesen megtekinthető szeptember 20-27. között. Lesz többek között vezetett épület felfedező séta, amelyen bepillantást nyerhetünk az Esernyős kulisszái mögé, valamint megismerkedhetünk az egykori kereskedőház és a Fő tér kalandos múltjával. Még látogatgató Michelangelo Pistoletto kiállítása, de nem maradhat el a soron következő Óbudai Dizájn Piknik kézműves vására vagy a Művek és Mi irodalmi sorozat, ahol ezúttal Ady és Krúdy áll majd a középpontban Dragomán György és Márton László írók, valamint Kemény István költő közreműködésével. A zenét, irodalmat és képzőművészetet egyesítő összművészeti esemény tiszteleg Amerigo Tot művészete előtt a Budapest Bár zenészeivel, végül a sorozatot ünnepi fényfestés zárja DJ Bem zenei kíséretével. A részletes program megtalálható az Esernyős weboldalán.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2019. SZEPTEMBER Színházban A nagy Gatsby
Látványos, bátor premierrel kezdte az őszi évadot a Vígszínház.
Szabadidő 2019. JÚNIUS Nyári színház Óbudán
A Színház Szerdák sorozat abszurd komédiával, bravúros Shakespeare előadással és különleges filmoperával is várja művészetkedvelő nézőit Óbuda szívébe.
Szabadidő 2019. MÁJUS Ötven év rockzene
Több mint 100 millió eladott lemez. Európa egyik legsikeresebb zenekara, a Scorpions novemberben újra Budapesten koncertezik.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2019. OKTÓBER Télből a nyárba! Indulhatunk?
Influenza, depresszió, nem múló köhögés, sápadtság – hosszan sorolhatnánk, mire gyógyír egy téli nyaralás. A napfény, a tenger, a szabadabb öltözék, a séta és persze maga az élmény testünket-lelkünket pillanatok alatt meggyógyítja, mi több, ellenállóvá teszi.
02
Szabadidő 2019. OKTÓBER Te mit tettél idén az állatokért?
Gondold csak el, mennyi mindent köszönhetünk az állatoknak. Az állatok világnapja alkalmából most te hozz áldozatot értük! Neked semmit, nekik mindent jelenthet egy kis gondoskodás.
03
Szabadidő 2019. OKTÓBER Tippek a gyönyörű őszi kertért
A nyár véget ért, kertünk pedig ilyenkor kezd egyre rendezetlenebbnek látszani. Némi munkával és egy-két hasznos trükkel azonban ismét régi fényében tündökölhet.
Menu