Egészség

Ízületi fájdalmak a klímától
A nyári időszakban sokan panaszkodnak ízületi fájdalmakra, amelyek hátterében gyakran a túlzott klímahasználat és a huzat áll.

A 35 év feletti városi emberek minimum fele dolgozik már legalább tíz éve azonos testhelyzetet igénylő munkában, ami sokuknál mozgásszervi panaszokat okoz. Ezek a problémák a munkából kiesett órák csaknem ötödéért felelnek – derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának korábbi felméréséből. Ronthatja ezt a helyzetet a nyári időszakban, a belső terekben, irodákban, bevásárlóközpontokban, az autóban túlságosan hidegre állított klímaberendezés és a huzat.

Nyáron megsokszorozódik a nyak- és vállfájdalmakra, illetve a térd- és könyökbántalmakra panaszkodó páciensek száma a rendelőben.

Miért rossz a hideg levegő nyáron?

A szervezet számára nagy stresszhatást jelent, ha a kinti 30 fokban bent 19 fokra van beállítva a klímaberendezés, főleg, ha napi több órát töltünk klimatizált térben. Ugyanilyen káros hatású lehet az adott testtájat érő huzat is. Ilyenkor a bőr és alatta a szövetek lehűlnek, ennek következtében az izmok túlzottan megfeszülnek, romlik az adott terület vérellátása, és gyulladás alakulhat ki. Megelőzni a problémákat a légkondicionáló megfelelő használatával lehet. Nem szabad közvetlenül magunkra állítani a hideg levegőt, és figyelni kell arra is, hogy ne legyen túl nagy a különbség a kinti és a benti tér hőmérséklete között.

Ha komolyabb probléma áll a háttérben

A huzat okozta panaszok szerencsés esetben 1-2 nap alatt elmúlnak, de ha a fájdalmak ennél hosszabb ideig állnak fenn, érdemes szakorvoshoz fordulni. Előfordulhat, hogy a tünet más, komolyabb problémára hívja fel a figyelmet – javasolják a szakemberek.
Szűnni nem akaró fájdalom hátterében nagyon gyakran két elváltozás áll. Az egyik az ízületi tömlő (bursa) gyulladása. Ilyen nyáktömlő található a váll, a könyök, a csípő és a térd ízületében is. Ezek a kötőszövetes képletek az izmok és az inak könnyed mozgását segítik a csontokon.

Másik gyakori probléma a váll forgatásáért és stabilizálásáért felelős úgynevezett rotátor köpeny gyulladása. Ez egy négy tagból álló izomcsoport, amely köpenyszerűen fedi be a felkarcsont fejét. Elégtelen működése esetén kivitelezhetetlenné válik a kar felemelése, illetve ki-beforgatása (rotációja).

Leggyakoribb tünet mindkét esetben a mozgáskorlátozottság, a mozgásbeszűkülés, a gyulladás. Már az ízület kismértékű mozgatása is fájdalmat okoz. Ha csak egy gyorsan múló fájdalomról van szó, használhatjuk a patikákban kapható gyulladásgátló géleket, krémeket, szájon át alkalmazható fájdalomcsillapítókat. Bár ezekkel a módszerekkel a fájdalom gyors csillapodását lehet elérni, a hatás csak rövid távú, az okokat nem kezelik, csak a tüneteket nyomják el. A hosszú távú megoldást a probléma megszüntetésében az aktív fájdalomcsillapítás jelenti.

szerző: Futaki Balázs
Szabadidő 2022. JÚLIUS 5 ok, amiért érdemes növényeket tartanod otthon!
A szobanövények nemcsak az otthonunkat tehetik szebbé, hanem fizikai és mentális egészségünk megőrzéséhez is hozzájárulhatnak.
Egészség 2022. JANUÁR Tönkreteszi egészségünket a klímaváltozás
Szakemberek szerint már a közeljövőben érezhetjük a globális felmelegedés egészségügyi kockázatait. Kutatási eredmények a közelmúltból.
Egészség 2021. JÚLIUS Így vigyázz a légkondival!
A légkondicionáló igazi megváltás a nyári hőségben. Helytelen használata azonban számos kellemetlen tünetet, sőt komolyabb betegségeket is okozhat.
éppen olvassák
01
Egészség 2022. SZEPTEMBER A fertőtlenítés 6 szabálya
Milyen tárgyakat, ételeket érdemes megszabadítani a kórokozóktól, és mikor káros a túlzott tisztaságmánia?
02
Szabadidő 2022. SZEPTEMBER 4 hiper-salaktalanító receptcsoda
Kényeztesd magad ínyenc, kímélő receptjeinkkel! Meglátod, szervezeted meghálálja a könnyebb fogásokat!
03
Egészség 2022. SZEPTEMBER Tanulható-e az optimizmus?
Mitől függ, hogyan gondolkodunk a világról és önmagunkról? Van-e szerepe a boldogulásunkban, valamint egészségünk alakulásában az optimizmusnak?
Menu