Egészség

Így vigyázz a légkondival!
A légkondicionáló igazi megváltás a nyári hőségben. Helytelen használata azonban számos kellemetlen tünetet, sőt komolyabb betegségeket is okozhat.

Nyáron jó szolgálatot tesznek a klímaberendezések, hiszen segítenek elviselni a tikkasztó hőséget. A túlzott melegben ugyanis lelassulunk, szervezetünknek több energiára van szüksége alapfeladatainak ellátásához is. A legtöbb helyen ma már klimatizálják a tereket: irodaházakban, autókban, éttermekben, de sok lakásban is mindennapos a légkondicionáló használata.

Fontos tudnunk azonban, hogy a légkondicionálás egészségügyi problémákkal is járhat. Gyakori tünet a torok és az orrnyálkahártya kiszáradása. Érdemes figyelnünk arra is, ha megfájdul a fejünk, vagy szédülünk, hiszen ezek a kellemetlenségek is eredhetnek a helytelen klímahasználatból. Szemmel kapcsolatos problémákat is okozhat a légkondicionáló: előfordulhat kötőhártya-gyulladás, de a kontaktlencse-viselőknél is jelentkezhet szemszárazság. Nemcsak a hideg és a száraz levegő, hanem a felületesen tisztított berendezés miatt terjedő baktériumok is okozhatnak légúti panaszokat.

Legionárius kór

A legsúlyosabb, ugyanakkor szerencsére legritkább betegség, amelynek köze lehet ehhez a légkondicionáláshoz, a legionárius kór. A betegség a kórokozóról (Legionella Pneumophilia) kapta a nevét, de a hadsereggel is különös összefüggésben van. A kór tömeges felbukkanása ugyanis egy amerikai veterántalálkozón történt, 1976-ban. A résztvevők közül több mint kétszázan betegedtek meg, és többen bele is haltak a kórba. A későbbi vizsgálatok eredményeiből tudható, hogy a baktérium a légkondin keresztül jutott a levegőbe, majd terjedt el a katonák között.

Ízületi panaszok

A közvetlen hideg levegő hatására ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak, ami mozgásszervi elváltozásokhoz vezethet. Amíg komoly baj nem keletkezik, a szövetek elváltozását megfelelő kezeléssel és tornával helyre lehet állítani, a gyulladás kezelése viszont már hosszadalmasabb folyamat.
Az egészségügyi problémák elkerülésére érdemes betartani néhány alapvető szabályt.

Tippek a klíma helyes használatához

Tisztítsuk rendszeresen a berendezést!

Fontos szabály, hogy rendszeresen, a gyártó utasításai szerint tisztítsuk ki a légkondicionálót, legyen az autóban vagy más beltéri helyiségben. Szükség esetén vegyük igénybe szakember segítségét, aki például az aktuális szűrőcserére is felhívhatja a figyelmünket.

Ne állítsuk túl hidegre a klímát!

Benti ülőmunkához a 22-23 Celsius-fok ideális, ennél hidegebbre ne állítsuk a klímát. Egyébként is érdemes a kintihez képest csak 5-8 Celsius-fokkal hűvösebbre álltani a benti levegő hőmérsékletét.

Szellőztessünk!

Mivel a légkondicionáló a benti levegőt forgatja, használata mellett rendszeresen szellőztetni kell és biztosítani, hogy friss levegő kerüljön a helyiségbe.

Ne közvetlenül a testre irányítsuk a levegőt!

Ha tehetjük, ne közvetlenül a klíma által kifújt levegő irányába üljünk. Állítsuk a fúvókákat vagy a terelőket más irányba, így a hideg levegő csak közvetetten jut el hozzánk.

Ha szükséges, öltözzünk fel!

Ha légkondicionált helyen dolgozunk vagy vásárlunk, érdemes magunkkal vinni egy vékony pulóvert, hogy védekezni tudjunk a meghűlés ellen.

szerző: Futaki Balázs
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
Szépség 2020. JANUÁR Mennyei otthoni fürdők
Elindult az új évi hajtás, vége az ünnepek adta nyugalomnak. Az első néhány nap után könnyen érezheted magad kimerültnek. Vegyél egy pihentető fürdőt!
Egészség 2019. OKTÓBER A legsúlyosabb konyhai sérülések
A magyar háztartásokban évente negyedmillió embert ér kisebb-nagyobb testi trauma. Úgy tűnik, más uniós országokban sem jobb a helyzet: évente közel húszmillió otthoni sérültet látnak el az orvosok.
éppen olvassák
01
Egészség 2021. SZEPTEMBER 7 veszélyes tárgy a lakásodban
Rengeteg betegségeket terjesztő tárgy van a lakásodban, melyekre egyébként eszedbe sem jutna gyanakodni…
02
Egészség 2021. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
03
Egészség 2021. SZEPTEMBER 3 bizonyíték, hogy lehet 100 évig élni - Hogyan?
Ritka ünnep, ha száz gyertyát fújhatsz el tortádon. Néhány népcsoportnál természetes az ennél is hosszabb életkor. Mi a titkuk?
Menu