Szabadidő

Így lehet sokáig szép a mikulásvirág!
Feltűnő piros-zöld leveleivel a mikulásvirág üde színfoltja lehet karácsonykor otthonunknak, de csak akkor, ha megfelelően ápoljuk!

A legenda szerint Pablo, a szegény mexikói fiú éppen a templomba tartott, hogy megnézze a frissen felállított betlehemi jelenetet, de rájött, nincs pénze ajándékra a kis Jézusnak. Végül úgy döntött, összegyűjt néhány csupasz ágat az út széléről, és azzal tér be a templomba. Az emberek kinevették ugyan az ajándékáért, ám amikor az ágakat elhelyezte a jászol előtt, hirtelen csoda történt: egyszer csak gyönyörű piros levelek borították be őket.  

Talán ennek a történetnek is köszönhető, hogy mára a mikulásvirág az egyik legkedveltebb növény az ünnepi időszakban. Ideális karácsonyi dekoráció, színekkel és melegséggel tölti meg otthonunkat. A legtöbb mikulásvirág piros, de ritkább esetekben találkozhatunk akár fehér, rózsaszín vagy narancssárga levelű változatokkal is. A növény nagyszerű eszköz lehet az adventi asztal díszítéséhez, de akár ajándéknak is tökéletes, ha szeretnénk meglepni valamivel növénykedvelő ismerőseinket.

Az aztékok kedvence

A mikulásvirág eredetileg Mexikóból származik. Az aztékok értékes kincsének számított, melyet előszeretettel használtak vallási szertartásaik során. A növény piros leveleit, melyek számukra a tisztaságot jelképezték, ruhák színezésére használták, míg a nedvét kiváló lázcsillapítónak ismerték. A mikulásvirágot Joel Poinsett amerikai nagykövet 1825-ben mutatta be az Egyesült Államokban.

Hogyan gondozzuk? 

A mikulásvirág gondos törődést igényel, szépségét nem könnyű hosszú távon megőrizni. Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a hazai körülmények nem megfelelők számukra, a növény ugyanis meleg, párás éghajlatról származik, s nem szereti a hideget, illetve a száraz, fűtött lakást. Elég egy kis huzat, egy apró baki, és a növény néhány nap alatt elveszíti gyönyörű vörös leveleit. Ha szeretnéd, hogy sokáig szép legyen, érdemes tájékozódnod a gondozásáról!

Először is fontos, hogy jó minőségű virágot válassz! Ellenőrizd az üzletben, hogy nem tárolták-e huzatos helyen, vagy ajtók közelében. Bontsd ki a csomagolást, és vizsgáld meg a leveleket! Ha már sárgulnak vagy hervadtak, ne vedd meg a növényt, mert nem valószínű, hogy meg tudod menteni. Az sem mindegy, hogyan szállítod haza, hiszen ilyenkor is fontos, hogy megóvd a hidegtől. Csomagoltasd selyempapírba, vagy fedd be műanyag zacskóval!

Amint hazaértél, távolítsd el a csomagolást, majd a növényt helyezd a lakás olyan részére, ahol egyenletes, kellemes hőmérséklet uralkodik. Legjobb, ha világos helyen tartod, ahol a hőmérséklet 16 és 20 fok között van. A növény nem bírja a hőingadozást, ha hirtelen rekkenő hőség vagy jeges huzat éri. Ne tedd ki közvetlen napfénynek, és semmiképp se helyezd az ablakpárkányba, vagy a radiátor, illetve ajtó közelébe.

Vigyázz, hogy ne locsold túl a növényt, mert az hamar végezhet vele! Csak akkor öntözd, ha látod, hogy a föld felszíne már kissé száraz. Ha hullatni kezdi a leveleit, valószínűleg túlöntözted, és a gyökerek elkezdtek rohadni. Ilyenkor érdemes egy kicsit szüneteltetni az öntözést, és megvárni, amíg a föld jobban kiszárad. Három-négy hetente adj a vízéhez magas káliumtartalmú tápoldatot, hogy a növény hosszan tartón ragyoghasson.

A mikulásvirág számára fontos a magas páratartalmú környezet, amit azonban télen, központi fűtés mellett nehéz fenntartani. A legjobb, ha tálba vagy alátétbe vizet teszel, majd köveket raksz bele, és erre állítod rá a cserepet, úgy, hogy a víz ne érje el. Ha a mikulásvirág láthatóan haldoklik, egyvalamit még kipróbálhatsz. Áztasd a földlabdát meleg vízbe, majd hagyd, hogy a felesleges víz elfolyjon! Ezzel a módszerrel elvileg néhány órán belül magához kell térnie a növénynek, ha mégsem teszi, sajnos lemondhatsz róla.  

Ha jövőre is szeretnéd élvezni

Mivel a növény ritkán éli meg a tavaszt, a legjobb megoldás, ha jövőre is veszel egy újabb példányt. Ha mégis szeretnél megpróbálkozni az egész éves gondozással, érdemes néhány tanácsot megfogadnod! Márciusban vágd vissza a növényt körülbelül 10 cm-esre, majd helyezd hűvös, de világosabb helyre. Csak nagyon ritkán és enyhén öntözd! Ne aggódj, ha a növény elveszíti leveleit, ez ugyanis a mikulásvirág számára a „szunnyadó fázis”. Júniusban át kell ültetni friss virágföldbe. Öntözd ismét bővebben, és tartsd meleg, árnyékos helyen (ne érje közvetlen napfény), kéthetente pedig használj tápoldatot a vízéhez!

Hogy a levelek karácsonyra ismét piros színt öltsenek, meg kell „győznöd” a mikulásvirágot arról, hogy a nappalok egyre rövidebbek. Ezt úgy érheted el, ha szeptember közepétől mindennap 14 órára sötét helyre teszed, vagy letakarod egészen a virágzásig, illetve amíg meg nem jelennek a tűzpiros levelek rajta.  

szerző: M. Kovács Szilvia
Pénzügyek 2019. DECEMBER Ne csak a karácsonyfád legyen zöld!
December a költekezés ideje. Advent idején szívesen nyitjuk ki pénztárcánkat, bátrabban csábulunk el. Biztosan jó ez nekünk? És a környezetünknek?
Szabadidő 2019. JÚNIUS Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
Szabadidő 2018. DECEMBER 6 módszer a karácsonyi hangulathoz
Legyen egyszínű vagy színpompás, feltűnő vagy visszafogott – a lakás ünnepi díszbe borításának csak a fantáziánk szab határt!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2020. ÁPRILIS Szuper tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Valamit valamiért – tartja a mondás. Ha itt a mesés tavasz, eljön a nagytakarítás ideje.
02
Szabadidő 2020. ÁPRILIS Szökőkútcsodák a Földön
Az ember régóta épít szökőkutakat azért, hogy a köztereket hangulatosabbá tegye. Íme néhány a világ legimpozánsabb alkotásai közül, amelyeket fotóinkon most otthon ülve is megcsodálhatunk.
03
Szabadidő 2020. MÁRCIUS Dobd fel a konyhádat néhány szuper sűrítő módszerrel
Szinte semmibe nem kerül, de új ízeket varázsolhatsz az ételeidbe. Sűrítő tippek, ha már unod a lisztet.
Menu