Szabadidő

Így lehet sokáig szép a mikulásvirág!
Feltűnő piros-zöld leveleivel a mikulásvirág üde színfoltja lehet karácsonykor otthonunknak, de csak akkor, ha megfelelően ápoljuk!

A legenda szerint Pablo, a szegény mexikói fiú éppen a templomba tartott, hogy megnézze a frissen felállított betlehemi jelenetet, de rájött, nincs pénze ajándékra a kis Jézusnak. Végül úgy döntött, összegyűjt néhány csupasz ágat az út széléről, és azzal tér be a templomba. Az emberek kinevették ugyan az ajándékáért, ám amikor az ágakat elhelyezte a jászol előtt, hirtelen csoda történt: egyszer csak gyönyörű piros levelek borították be őket.  

Talán ennek a történetnek is köszönhető, hogy mára a mikulásvirág az egyik legkedveltebb növény az ünnepi időszakban. Ideális karácsonyi dekoráció, színekkel és melegséggel tölti meg otthonunkat. A legtöbb mikulásvirág piros, de ritkább esetekben találkozhatunk akár fehér, rózsaszín vagy narancssárga levelű változatokkal is. A növény nagyszerű eszköz lehet az adventi asztal díszítéséhez, de akár ajándéknak is tökéletes, ha szeretnénk meglepni valamivel növénykedvelő ismerőseinket.

Az aztékok kedvence

A mikulásvirág eredetileg Mexikóból származik. Az aztékok értékes kincsének számított, melyet előszeretettel használtak vallási szertartásaik során. A növény piros leveleit, melyek számukra a tisztaságot jelképezték, ruhák színezésére használták, míg a nedvét kiváló lázcsillapítónak ismerték. A mikulásvirágot Joel Poinsett amerikai nagykövet 1825-ben mutatta be az Egyesült Államokban.

Hogyan gondozzuk? 

A mikulásvirág gondos törődést igényel, szépségét nem könnyű hosszú távon megőrizni. Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a hazai körülmények nem megfelelők számukra, a növény ugyanis meleg, párás éghajlatról származik, s nem szereti a hideget, illetve a száraz, fűtött lakást. Elég egy kis huzat, egy apró baki, és a növény néhány nap alatt elveszíti gyönyörű vörös leveleit. Ha szeretnéd, hogy sokáig szép legyen, érdemes tájékozódnod a gondozásáról!

Először is fontos, hogy jó minőségű virágot válassz! Ellenőrizd az üzletben, hogy nem tárolták-e huzatos helyen, vagy ajtók közelében. Bontsd ki a csomagolást, és vizsgáld meg a leveleket! Ha már sárgulnak vagy hervadtak, ne vedd meg a növényt, mert nem valószínű, hogy meg tudod menteni. Az sem mindegy, hogyan szállítod haza, hiszen ilyenkor is fontos, hogy megóvd a hidegtől. Csomagoltasd selyempapírba, vagy fedd be műanyag zacskóval!

Amint hazaértél, távolítsd el a csomagolást, majd a növényt helyezd a lakás olyan részére, ahol egyenletes, kellemes hőmérséklet uralkodik. Legjobb, ha világos helyen tartod, ahol a hőmérséklet 16 és 20 fok között van. A növény nem bírja a hőingadozást, ha hirtelen rekkenő hőség vagy jeges huzat éri. Ne tedd ki közvetlen napfénynek, és semmiképp se helyezd az ablakpárkányba, vagy a radiátor, illetve ajtó közelébe.

Vigyázz, hogy ne locsold túl a növényt, mert az hamar végezhet vele! Csak akkor öntözd, ha látod, hogy a föld felszíne már kissé száraz. Ha hullatni kezdi a leveleit, valószínűleg túlöntözted, és a gyökerek elkezdtek rohadni. Ilyenkor érdemes egy kicsit szüneteltetni az öntözést, és megvárni, amíg a föld jobban kiszárad. Három-négy hetente adj a vízéhez magas káliumtartalmú tápoldatot, hogy a növény hosszan tartón ragyoghasson.

A mikulásvirág számára fontos a magas páratartalmú környezet, amit azonban télen, központi fűtés mellett nehéz fenntartani. A legjobb, ha tálba vagy alátétbe vizet teszel, majd köveket raksz bele, és erre állítod rá a cserepet, úgy, hogy a víz ne érje el. Ha a mikulásvirág láthatóan haldoklik, egyvalamit még kipróbálhatsz. Áztasd a földlabdát meleg vízbe, majd hagyd, hogy a felesleges víz elfolyjon! Ezzel a módszerrel elvileg néhány órán belül magához kell térnie a növénynek, ha mégsem teszi, sajnos lemondhatsz róla.  

Ha jövőre is szeretnéd élvezni

Mivel a növény ritkán éli meg a tavaszt, a legjobb megoldás, ha jövőre is veszel egy újabb példányt. Ha mégis szeretnél megpróbálkozni az egész éves gondozással, érdemes néhány tanácsot megfogadnod! Márciusban vágd vissza a növényt körülbelül 10 cm-esre, majd helyezd hűvös, de világosabb helyre. Csak nagyon ritkán és enyhén öntözd! Ne aggódj, ha a növény elveszíti leveleit, ez ugyanis a mikulásvirág számára a „szunnyadó fázis”. Júniusban át kell ültetni friss virágföldbe. Öntözd ismét bővebben, és tartsd meleg, árnyékos helyen (ne érje közvetlen napfény), kéthetente pedig használj tápoldatot a vízéhez!

Hogy a levelek karácsonyra ismét piros színt öltsenek, meg kell „győznöd” a mikulásvirágot arról, hogy a nappalok egyre rövidebbek. Ezt úgy érheted el, ha szeptember közepétől mindennap 14 órára sötét helyre teszed, vagy letakarod egészen a virágzásig, illetve amíg meg nem jelennek a tűzpiros levelek rajta.  

szerző: M. Kovács Szilvia
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
Szabadidő 2020. DECEMBER 6 módszer a karácsonyi hangulathoz
Legyen egyszínű vagy színpompás, feltűnő vagy visszafogott – a lakás ünnepi díszbe borításának csak a fantáziánk szab határt!
Pénzügyek 2019. DECEMBER Ne csak a karácsonyfád legyen zöld!
December a költekezés ideje. Advent idején szívesen nyitjuk ki pénztárcánkat, bátrabban csábulunk el. Biztosan jó ez nekünk? És a környezetünknek?
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. JÚLIUS A 4 legfinomabb házifagyi
A fagylalt egyértelműen hozzátartozik a nyárhoz. A házilag készült fagyiban pedig tényleg az van, amit te magad beleteszel, minden tartósítószertől mentes!
02
Egészség 2021. JÚLIUS Mit egyél a nyári melegben?
A melegben megnövekedett vízszükséglet fedezéséhez fontos ismerni a szilárd táplálékok folyadéktartalmát.
03
Egészség 2021. JÚLIUS A 4 leggyakoribb nyári fertőzés
Vidám fotók helyett kínzó tünetekkel térhetsz haza a nyaralásból, ha nem vigyázol.
Menu