Pénzügyek

Így készül a motivációs levél
A legtöbb álláskereső elbizonytalanodik, amikor a munkáltató az életrajz mellé motivációs levelet is kér.

A kísérőlevél korántsem felesleges dolog. – Az a cég, amely kéri, hogy az önéletrajz mellé motivációs levelet is csatolj, arra kíváncsi, mennyire vagy elkötelezett szakterületed iránt, mennyire lehetsz lelkes és kreatív, illetve mit tennél meg azért, hogy az állást megkapd – mondja Szoboszlai Krisztina, az Ötvenentúl.hu szakértője. – Neked pedig azért fontos, mert itt kitörhetsz az önéletrajz kötöttségei közül. Elmondhatod, mennyire szereted a munkádat, milyen szakmai kérdések foglalkoztatnak, és még a munkádhoz kapcsolódó hobbidról is beszámolhatsz. Az ötven felettiek számára azért is jó lehetőség a motivációs levél, mert leírhatják benne, pályájuk során milyen tapasztalatokat szereztek, és arra is felhívhatják a figyelmet, hogy előző munkahelyükön fiatalos környezetben dolgoztak. Ez utóbbi akkor válik különösen fontossá, ha „fiatalos csapatba” keresnek kollégát.

Ne feledd: levelet írsz

A motivációs levél már nevében is jelzi azt a műfajt, amelyet követned kell. A levélben pedig szerepelnie kell a feladónak, a címzettnek, a feladás helyének és dátumának, az üdvözlésnek, az indoklásnak, jelen esetben a motivációnak és a rátermettségnek, végül pedig a befejezésnek és az aláírásnak

Ha teheted, tudd meg, hogy a cégnél ki intézi a pályáztatást, és őhozzá intézd a levelet! Sokkal rokonszenvesebb a Tisztelt Kovács János Úr!, mint a Tisztelt Hölgyem/Uram!
Épp ilyen fontos, hogy a levél alján ott legyen a neved, elérhetőséged és az aktuális dátum.

Hogyan kezdd?

Az első mondatokban adj számot arról, hogyan szereztél tudomást az állásról. Hasznos, ha megnevezed a forrást, és leírod az első érzéseidet a lehetőséggel kapcsolatban. Rögtön az elején szögezd le, melyik pozícióra jelentkezel. Ezt támaszd alá a következő mondatokkal, amelyek harmóniába hozzák a személyedet az álláshoz szükséges elvárásokkal. Célravezető, ha úgy beszélsz magadról, mint aki mindig is ezzel a területtel foglalkozott, és a továbbiakban is ezt akarja csinálni.

Lényeg: a motiváció

A levél legfontosabb mondanivalója az, hogy te miért szeretnéd az állást, és a cégnek miért jó, ha téged választ. Mondd el, miért vonzó számodra ez a munkahely, miért tetszik a cég, mit adhatsz hozzá a munkához. Ecseteld szakmai szempontból, miért kihívás számodra ez a feladat.

Nézd meg a vállalat honlapját, referenciaanyagait, gyűjtsd be brosúráit, faggasd ki az ismerősöket, akik dolgoztak a cégnél, vagy ismerik a döntéshozókat.

Amit mindenképp mondj el

 1. Vázold eddigi tapasztalataidat!
 2. Ha nem pontosan a pályázott területen dolgoztál, írd le, hogyan alkalmazhatod az eddigi munkahelyeiden megszerzett tudást az új helyen.
 3. Ha olyan hobbid van, amely kapcsolódik a munkakörhöz, írj róla. 
 4. Ha sportolsz, véletlenül se hagyd ki. Tedd hozzá, milyen lendületes vagy, és mennyire jó a teherbírásod.
 5. Teherbíró képességed kapcsán azt is megemlítheted, mennyit túlóráztál előző munkahelyeden.
 6. Ha valamelyik gyereked távol él, és interneten tartjátok a kapcsolatot, írd bele! Ez azért fontos, mert a leendő munkaadód látja, hogy valóban értesz a számítógéphez. 
 7. Ha szeretsz fotózni, arról is tegyél említést, főleg, ha képszerkesztő programot is rendszeresen használsz.

Amit tilos

 1. A motivációs levél ne legyen az önéletrajz része! Különüljön el tőle mind tartalmi, mind formai megjelenésében.
 2. Ez fordítva is igaz, a motivációs levél ne legyen folyószövegbe ágyazott önéletrajz! Véletlenül se ismételd el a CV tartalmát!
 3. Azt se domborítsd ki, hogy elfoglalt nagyszülő vagy! A saját életedről írj, a gyerekeidet csak mellékesen említsd meg. Ellenkező esetben a munkaadó azt gondolja, hogy minden gondolatod a család körül forog, és a munkába nem adsz bele apait, anyait. (Ha így van is, ez maradjon a te titkod.)
 4. Arról se írj, hogy mihez nem értesz.
  Kerüld az olyan megfogalmazásokat, hogy a „Power Pointot használtam már, de…” Mellőzd azt, amiben nincs gyakorlatod, mert könnyen szorult helyzetbe kerülhetsz miatta a szóbeli interjún.
 5. A közhelyes jelzők helyett – agilis, kreatív, intelligens, jó megjelenésű, dekoratív, önálló, jó kommunikációs készségű – keress eredetibb megfogalmazást. 
 6. Kerüld a barokkos körmondatokat, inkább rövid, frappáns megfogalmazásokat használj.

Amiért téged választanak: a stílus

 1. A kísérőlevél legfontosabb erénye, de egyben buktatója is, hogy képet ad stílusodról, kreativitásodról. Használd ki a lehetőséget: villantsd meg személyiséged erejét.
 2. Kerüld a megszokott formákat és a sablonos szöveget, de leveled legyen egyszerű, tényszerű és rövid.
 3. A legfontosabb, hogy találj egy olyan mondatot, amellyel felkelted magad iránt az érdeklődést, melyet gördülékeny fogalmazásoddal igyekezz mindvégig fenntartani, akkor is, ha olvasód több száz hasonló írás alapján választ munkatársat. Sokat számít, ha írásod pozitív, optimista hangulatot áraszt.
 4. És ne feledd, mindez a levél külsejében is jelenjen meg. A szöveg legyen tagolt és jól olvasható.

Ellenőrizz és ellenőriztess!

Mindenki tévedhet, így te is. Rendkívül fontos, hogy a helyesírási, nyelvhelyességi hibákat gyomláld ki a szövegből. Mielőtt elküldöd az önéletrajzodat és a motivációs leveledet, nyomtasd ki, és kérj meg valakit, hogy olvassa át. Több szem többet lát!

szerző: F. Kalmár Teodóra
Pénzügyek 2023. AUGUSZTUS Ez a sikeres emberek titka!
A kemény munka mellett van néhány hétköznapi szokás, melyet pszichológusok szerint érdemes betartani, ha nem szeretnénk a kiégés tüneteivel találkozni!
Pénzügyek 2023. ÁPRILIS Üzleti siker és növekedés ötven fölött
Sokan, ha maguk elé képzelnek egy sikeres vállalkozót, egy harmincas éveiben járó, energikus személyiségre gondolnak. De miért ne lehetne a siker megtestesítője egy ötvenes vagy akár hatvanas éveiben járó vállalkozó? Számos példa mutatja, hogy nagyon is lehet!
Pénzügyek 2022. NOVEMBER 6 testbeszéd trükk, amely sikeresebbé tehet!
A nonverbális kommunikáció, vagyis a testbeszéd az élet szinte minden területén kiemelt jelentőséget élvez.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2023. SZEPTEMBER „Nagyi! Vedd meg nekem!”
Ahogy a kisgyerek előtt egyre tágul a világ, úgy fedezi fel maga körül a külvilágot, és annak tárgyi valóságát.
02
Pénzügyek 2023. AUGUSZTUS Fiatal tanárok elismerése
Második alkalommal adták át a Fiatal természettudományos tanár (FITT) alkotói díjat, amelyet ez alkalommal huszonkét kiváló fiatal pedagógusnak ítélt meg a Richter Gedeon Nyrt. (x)
03
Pénzügyek 2023. AUGUSZTUS Ez a sikeres emberek titka!
A kemény munka mellett van néhány hétköznapi szokás, melyet pszichológusok szerint érdemes betartani, ha nem szeretnénk a kiégés tüneteivel találkozni!
Menu