Szabadidő

Így ismerheted fel a mérgező barátságokat!
Ismerd fel, ha egy barátság ahelyett, hogy boldogabbá tenné, inkább megnehezíti az életed.

A barátságok áthatják a mindennapjainkat, hatással vannak karrierünkre, házasságunkra, családunkra, gyermekeinkre, és persze az egészségünkre is. Egy 10 éven keresztül folytatott ausztrál kutatás során tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy azok a résztvevők, akik tartós, szilárd barátságokkal rendelkeztek, 22 százalékkal nagyobb valószínűsséggel éltek tovább, mint azok, akik nem alakítottak ki elmélyült kapcsolatokat. Olykor azonban, ahogyan a párkapcsolatok és a szerelmek, a barátságok is lehetnek mérgezők, amelyek aztán észrevétlenül megronthatják a közérzetünket.

A psychologytoday.com szerint ezek a kapcsolatok kiszolgáltatottabbá tesznek a stresszel és a magas vérnyomással szemben, egyúttal pedig növelhetik a magas vércukorszint, a depresszió, a szorongás kialakulásának kockázatát. De vajon hogyan ismerhetjük fel, ha egy barátság mérgező?

Amikor a másik problémája mindig fontosabb

Pszichológusok szerint a mérgező barátok legfőbb ismérve, hogy csak akkor hívnak, ha szükségük van valamire, megbízhatatlanok és követelőzők. A másik érzelmi, illetve lelki szükségletei szinte mindig előnyt élveznek a miénkkel szemben. Ha rossz napjuk van, elvárják, hogy azonnal a segítségükre siess a tanácsaiddal, és figyelmet szentelj a problémáiknak, miközben viszonzásul szinte semmit sem kapsz. Helyette, ha nem koncentrálsz száz százalékig a gondjaikra, netán nem rohansz azonnal, ha hívnak, akkor halálosan megsértődnek.

Állandóan kritizálnak

Bár az őszinteség általában fontos erény, nem minden esetben célravezető, ha kimondjuk, amit a gondolunk, hiszen egy elhamarkodott véleménnyel komolyan megbánthatjuk barátainkat. Amikor az őszinteség állandó kritikába csap át, akkor előbb-utóbb a kapcsolat is megromlik, hiszen egy idő után a negatív visszajelzéstől tartva, már inkább kerüljük a kommunikációt az illetővel. A mérgező barátok ugyanis előszeretettel kritizálnak, és sem érzelmileg, sem mentálisan nem nyújtanak támaszt számunkra.  

Nem tartják tiszteletben a határaidat

Vannak, akik egyszerűen képtelenek tiszteletben tartani mások határait. Ez figyelmetlenségről és tiszteletlenségről árulkodik, ami hosszú távon konfliktushoz vezethet. Bár a barátok azért vannak, hogy segítsék egymást, és legyen kire támaszkodni a bajban, a túl erős ragaszkodás is mérgező lehet. Egy idő után rendkívül kimerítővé válhat, ha valaki folyton a problémáival traktál, miközben minden döntéséhez kikéri a véleményedet.

Érzelmi hullámvasút

A mérgező kapcsolatokban gyakran előfordul, hogy az ember úgy érzi, mintha érzelmi hullámvasúton ülne, valahányszor a másik közelébe kerül. A barátság általában egy boldog, szoros kötelékként indul, ám később kiszámíthatatlanná válik. Ilyenkor a hangulatunk is attól függ, hogy a másiknak milyen napja van éppen. Ha a találkozások során már előre rettegsz, hogy valamivel felbőszíted, vagy negatív reakciót váltasz ki a barátodból, lehet, hogy ideje átértékelni a kapcsolatotokat!  

Stresszes vagy ideges vagy a közelükben

A pszichológus Jenn Berman szerint a mérgező barátok ahelyett, hogy jókedvre derítenének minket, épp az ellenkező hatást érik el, és a találkozók után legtöbbször inkább rosszul érezzük magunkat. A barátságból származó stressz a testünkre is hatással van: fáradékonyabbá, gyengébbé válunk, és gyakorta jelentkezhet fej-, hát- vagy nyakfájás is. A szorongás korántsem normális egy jó baráttal kapcsolatban, így ha a fent említett tüneteket tapasztalod magadon, amikor együtt vagytok, ne félj beszélni a másikkal az érzéseidről, és mondd ki bátran, ami valóban bánt!

szerző: Zoltán Annamária
Pénzügyek 2021. AUGUSZTUS Tények és tévhitek a hazugságról
Bár a testbeszéd sokat elárul, ha csupán ez alapján próbáljuk megítélni, hogy a másik hazudik-e, csalódni fogunk!
Egészség 2021. MÁJUS Rejtélyek a testből
Sírunk, viszketünk, csuklunk. Csak néhány reakció, amelyről nem egészen tudjuk, miért is csináljuk.
Pénzügyek 2020. ÁPRILIS Ez a sikeres emberek titka!
A kemény munka mellett van néhány hétköznapi szokás, melyet pszichológusok szerint érdemes betartani, ha nem szeretnénk a kiégés tüneteivel találkozni!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Természeti kincsek az ős-Alföldön
Közel negyven éve, 1982-ben jött létre a Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet, amely az ősi Alföld egyetlen fennmaradt darabját őrzi.
02
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Ásó, kapa, féltékenység
Boldogan éltek, míg… pontosan meddig is? Míg ásó, kapa, nagyharang el nem választotta őket? És ki fogta az ásó nyelét: a kaszás vagy a zöldszemű szörny?
03
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER 4 lenyűgöző irodalmi kávéház Európában
Különleges kávéházak, ahol a friss kávéillat mellé patinás múlt jár.
Menu