Szabadidő

Így ápold a gyepet tavasszal!
A tavasz a kerti munkák kezdetének időszaka. Ideje gondoskodni kerted legkiterjedtebb ékességéről, a gyepről. Íme néhány hasznos tipp, hogy egész nyáron egyenletesen zöld és egészséges legyen.

A tavasz eljövetelében az egyik legcsodálatosabb dolog az, hogy szép lassan minden virágba és zöldbe borul körülöttünk. Ki ne élvezné szívesen az első – és később a sokadik – napsugarakat a gyönyörűen zöldellő, zsenge gyepen üldögélve? Persze ha a szép gyepet a téli hideg által itt-ott sárgásra színezett, megfáradt fűvel helyettesíted a képzeletedben, akkor a kép már nem lesz annyira csábító.

A fű ápolása nem mindig könnyű, hiszen általában ez a kert legkiterjedtebb felülete, így ezzel van a legtöbb munka is. Kora tavasszal az egyik legkritikusabb munkálat, amelyet el kell végezned az egészséges, szép gyepért, a fűszellőztetés.

Gyep- vagy fűszellőztetés

Télen, a havas napok és hetek alatt a fűszálak egy része befülled a hótakaró alatt, és elhal. Az elhalt részekből letapadt réteg keletkezik, hajdan zöld gyepeden pedig barnás foltok jelennek meg. A fűszellőztetést a telepítést követő tavasz után minden tavasszal ajánlatos elvégezni.

Az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb, ám legnagyobb munkát igénylő módszer az, ha egy kézi lombseprűvel átgereblyézed a gyepet. Valószínűleg egyszer nem lesz elég, az azonban, hogy pontosan hányszor kell megismételned a munkálatot, nagyban függ attól, hogy milyen telünk volt, vagyis mennyi elhalt szerves hulladék húzódik meg az egészséges szálak között. Igen hideg telek után akár háromszor-négyszer is szükség lehet az átfésülésre, mire megkapod a kívánt és jól megérdemelt eredményt. Arra mindig figyelj, hogy szerszámodat néhány centinél ne vájd mélyebbre a talajban, hiszen így könnyen megsérülhetnek a gyökerek, ezzel pedig veszélybe kerülne füved kezdeti fejlődése, növekedése.

A másik módszer, hogy segítségül hívsz egy fűszellőztető gépet. Itt azonban vigyázni kell arra, nehogy összekeverd a fűszellőztető és a gyeplazító gépet. A gyeplazító, amely az elöregedett, megcsomósodott gyep újraélesztésére, fiatalítására, azaz nem fűszellőztetésre szolgál, a fűnyíróra emlékeztető gép, amelynek vágó része merőleges a talajra. A fűszellőztető gépen viszont a kések helyett rugókat találsz a hengeren, amelyek egy gyűjtőrendszerbe dobják az elhalt fű maradványainak nagyobb részét. Ami nem kerül a tartályba, az is fellazul, így segítségül hívva lombseprűnket, egy könnyed átfutás után máris gyönyörű eredményt kaptunk.

Tápanyag-utánpótlás: műtrágya vagy szerves trágya

A másik húsbavágó probléma természetesen a kellő mennyiségű és minőségű tápanyag talajba juttatása. Ilyenkor tulajdonképpen – a szellőztetéshez hasonlóan – a fű egész évét meghatározzuk, de a trágyázás minden egyéb növényünknél is meghatározó szerepet játszik. Feltöltjük a télen kifogyott, vagy legalábbis megcsappant tápanyagraktárokat, hogy a növények képesek legyenek az egészséges növekedésre. Nézzük, milyen hordozókon keresztül kerülhet a megfelelő „táplálék” kerted talajába!

Az egyik megoldás a műtrágya. Ez könnyen kijuttatható, és garantáltan benne van minden fontos tápanyag, amire a növényeknek szükségük van. Sokan használnak gyorsan oldódó, azonnali hatást kifejtő műtrágyát, általában pétisót. Ezzel azonban van egy alapvető probléma: nagyon gyorsan kimosódik a talajból, így hosszú távon felvehetetlenné válik a növény számára. Ezenkívül nagyon könnyen túladagolhatod, amitől teljesen kiég a gyeped. (A túladagolásra egyébként minden mesterséges szernél nagyon figyelned kell.)

Ha a műtrágyát választod, érdemesebb tehát a drágább, viszont tartósan kiváló tápanyagellátást biztosító szerek mellett döntened. Ezek gyakran 6-9 hónap alatt adagolják ki a bennük lévő értékes anyagokat. Ha belegondolsz, hogy az évben többet nem kell majd trágyáznod, valószínűleg az árukkal is inkább megbékélsz.

A szerves trágya kevésbé szélsőségesen módosítja a talaj tápanyag-összetételét, mint a műtrágya, így nehezebb vele túlzásokba esni. Ha azonban istállótrágyával szeretnéd gondozni a gyepet, azt semmi esetre sem szabad friss állapotban szétszórnod, előbb mindenképpen érlelned kell, hogy ki ne égesse a növény gyökerét. A szerves trágya használata munkaigényesebb, mint a műtrágyáé, hiszen nem elég, hogy kiszórod, gondosan bele is kell forgatnod a talajba.

Vagyis mindkét gondozási formának vannak előnyei és hátrányai, rajtad áll, melyiket választod. Egyre azonban mindig figyelj: a túlzásba vitt trágyázás esetleg nagyobb károkat tehet, mint ha tápanyag nélkül hagyod a növények talaját!

szerző: Futaki Balázs
Pénzügyek 2022. MÁJUS Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
Szabadidő 2021. MÁJUS A tökéletes kerti grillezés. Mi kell hozzá?
Megunhatatlan nyári program grillezni a szabadban. Pácolj ízletes húsokat, teríts meg a kertben, hívd meg a barátaidat és máris minden adott egy felejthetetlen élményhez.
Szabadidő 2020. ÁPRILIS Tavaszi konyhakert a balkonon
A napfényes erkélyek, és az ablakpárkányok kitűnő lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy saját magunk termesszünk az ételek elkészítéséhez szükséges friss fűszernövényeket!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2022. JÚNIUS Különleges várak: járd be őket akár egy hétvége alatt!
A Dél-Dunántúlon hét várat akár egy hétvége alatt is bejárhatsz: indulj a korai középkorból, és juss el a 18. századba.
02
Szabadidő 2022. JÚNIUS 4 isteni magyaros étel - hízásmentes kiadásban
A magyar konyha fenomenális. Íme néhány különleges fogás újragondolt, egészséges kiadásban.
03
Szabadidő 2022. JÚNIUS Nyári finomságok percek alatt
Isteni szezonális gyümölcsök, amelyekből negyedóra alatt akár leves vagy sütemény is készíthető. Íme, néhány remek tipp!
Menu