Szabadidő

Idén is lesz Kávéházak Éjszakája
Különleges hangulatú éjszakára készülhetnek a kávézás szerelmesei. Közel hetven ingyenes kulturális programot kínál a második Kávéházak Éjszakája.

A kávéház, kultúra, közösség hármasára épül a mintegy harminc helyszínen közel hetven kulturális programot kínáló Kávéházak Éjszakája. „Tavaly májusban indítottuk el a Főváros kezdeményezésével a Kávéházak Éjszakáját azzal a céllal, hogy felelevenítsük és népszerűvé tegyük a mára feledésbe merült budapesti kávéházi kultúrát. Idén május 17-én, egy teljes éjszaka erejéig újra a budapesti kávéházakra irányul a figyelem, és arra, hogy a kultúra mellett a szeretteink, barátaink társaságában eltöltött idő nyújtja a legtöbbet mindennapjainkhoz.” – mondta el Serfőző Krisztina, az eseménysorozat főszervezője.

Míg tavaly 20, idén mintegy harminc helyszínt kapcsoltunk be a programba. „A több, mint 70 kulturális programot valamennyi programhelyszínen teltházas érdeklődés kísérte. Az első Kávéháza Éjszakáján mintegy 4000 vendég fordult meg a résztvevő kávéházakban. Az idei célkitűzés, hogy ezt a fantasztikus érdeklődést is túlszárnyaljuk.” – tette hozzá Krisztina.

A résztvevők között találunk tradicionális helyeket – mint például a Gerbeaud, a Centrál, a Dunapark, a Hadik, a Zsivágó –, amelyek a régmúlt hangulatát idézik, de az érdeklődők felkereshetnek újhullámos, kortárs kávézókat is, mint például a Kelet Kávézó, a La Nube, a Smúz, és a Frei Café. Idén még több helyszínen lesznek programok. Újonnan csatlakozott a kezdeményezéshez többek között az OPUS BMC, a Café Párisi (Párizsi Nagyáruház Lotz Terem, Andrássy út), az Elyseé (Kossuth Tér), a Tranzit (Kosztolányi Dezső Tér), a Madal Café (Alkotmány utca), az Asztalka, vagy az IF Jazz Café. Olyan családi vállalkozásokat is szeretnénk bemutatni, melyek példaértékűen működnek a városban. Ilyen például a Pozsonyi úti Cherubino Espresso Bar.

A művészeti programok tekintetében zenei, zenés-prózai fellépések mellett továbbra is nagy hangsúlyt kapnak az irodalmi estek. A fellépők a magyar irodalom gyöngyszemei közül válogatnak. Részleteket hallhatunk Gyarmati Fanni naplójából, Mészöly és Polcz Alain levelezéséből, Arany János és Petőfi Sándor levelezéséből, a Sebő együttes verses estjén a magyar irodalom gyönyszemeit hallgathatjuk meg megzenésítve, és megelevenedik majd az „Így szerettek ők” sorozat József Attiláról szóló része is. Ady Endrére emlékezünk a Smúzban és a Café Párisiban, ahol a Makadám együttes segítségével Turek Miklós hívja életre a halhhatatlan kőltőt. A Gerbeaud-ban Tandori Dezsőre emlékezünk. Idén még nagyobb hangsúlyt kap a kávézási kultúra bemutatása, nem véletlen, hogy a programok között találunk barista és cupping, vagyis kávékóstoló programokat is. A programkínálat folyamatosan bővül, a legfrissebb és legteljesebb programtervet a Kávéházak Éjszakája hivatalos weboldalán találjuk meg. Az éjszaka folyamán több, rendkívül izgalmasnak ígérkező művészeti, kávéházi, és építészeti sétába csatlakozhatnak az érdeklődők.

A szervezők a Budapest Music Centerrel (BMC) együttműködésben az eseményre önálló jazz CD válogatással készülnek, amely a műfaj fellépőinek legnépszerűbb számait tartalmazza és valamennyi programhelyszínen megvásárolható lesz.

A Kávéházak Éjszakája esemény a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezésére indult el tavaly, azzal a céllal, hogy megidézze a budapesti kávéházi kultúra korabeli hagyományait. Értéket, közösséget teremtsen egy teljes estén át tartó ünnepen, ahol a főváros tradicionális és újhullámos kávéházai által szervezett programokon együtt ünnepelhetnek a kávézás és a kávéházi hangulat szerelmesei. A színes kulturális programkínálatnak köszönhetően nem csak élvezetes, hanem tartalmas időtöltést ígérnek idén is a szervezők.

szerző: Ötvenentúl.hu
éppen olvassák
01
Szabadidő 2020. ÁPRILIS 5 kreatív tojásfestő módszer
A tojásdekorálás az egyik legélvezetesebb húsvéti hagyomány. Íme, öt látványos eredménnyel járó technika!
02
Szabadidő 2020. ÁPRILIS Egy film, amit látnod kell
Sajátos aktualitást ad a jelenlegi helyzet arra, hogy újra megnézzük Magyarország első modern gyógyszeripari vállalatának alapítójáról, Richter Gedeonról készült dokumentum-játékfilmet. A film ingyenesen elérhető az interneten. (x)
03
Szabadidő 2020. ÁPRILIS Szuper tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Valamit valamiért – tartja a mondás. Ha itt a mesés tavasz, eljön a nagytakarítás ideje.
Menu