Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. February 20. Monday, Aladár, Álmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
A kiválasztott fórumozó már szerepel a kedvenceid között!
A kiválasztott fórumozó felkerült kedvenceid listájára!
Kedvenceddé tetted a topikot!
Sikeresen eltávolítottad a topikot kedvenceid közül!
Sikeres üzenetküldés!
Hiba lépett fel üzenetküldés közben.
Dupla az öröm, és fele a bánat, ha megoszthatjuk másokkal. Legyen az bármilyen apróság, ami fájdalmat vagy boldogságot okozott, írd meg! Legyen az ötvenentúl.hu a társad jóban, rosszban!
Amennyiben szeretnél hozzászólni a témához, be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, megteheted itt

Csipőprotézis mütét előtt vagy utána

Létrehozta: Jani65 | 2016.06.14. | 13:54

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 utolsó utolsó
Hozzászóló képe
#1608655 Jani65 | 2017.01.10. | 09:51
(Válasz István55 #1608444. hozzászólására.)
Ha megváltozott a munkaképességed ,engednek a volt munkakörödbe vissza menni dolgozni ? Megváltozózott munkaképességű dolgozó után az állam is fizet kedvezményt a munkáltatónak ,hogy alkalmazza ..
Hozzászóló képe
#1608654 Jani65 | 2017.01.10. | 09:46
Épít-e a porcépítő?
2017. január 09. 08:13 - Balance Gerincterápia
A porckopás (artrózis) az ízületek leggyakoribb betegsége, a felnőtt korú lakosság közel egyharmadát érinti. Igen súlyos probléma, hisz a folyamattal együtt járó erős fájdalom és ízületi merevség gyakran okoz jelentős mozgáskorlátozottságot. Sokak számára az ún. porcépítő szerek jelentik az egyetlen reményt, abban bíznak, hogy a pirulák segítségével – amint azt a hirdetésekben szereplő karcsú és akrobatikus mozgású nagyszülők sugallják – meggyógyulhatnak. Vajon valóban újraépítik az elkopott porcot a különféle szerek? Ahhoz, hogy választ tudjunk adni a kérdésre, mindenekelőtt tisztáznunk kell, mi az az ízületi porc, és mi okozza kopását. Az ízületi porc és szerepe
Az ízületek az egymás felé néző csontok végeit kötik össze, és a különféle mozgások (feszítés, hajlítás, közelítés, távolítás stb.) kivitelezésében játszanak szerepet. Az ízületben találkozó csontok végét porc borítja, amely egyrészt távol tartja egymástól a csontokat, másrészt simává teszi azok felszínét, így megkönnyíti egymáshoz viszonyított elmozdulásukat. A legtöbb emberi szövetben – így a porcszövetben is – az élet során folyamatosan zajlanak lebontó és felépítő folyamatok, ezen a tényen alapul a közismert „hétévente kicserélődünk” mondás is. Az egészséges szervezetben a növekedési szakasz lezárultát követően a porc le- és felépülése hosszú időn keresztül egyensúlyban van, így a porcszövet mennyisége és minősége felnőttkorban gyakorlatilag alig-alig, és csak igen lassan változik.
A porckopás
Ízületi porckopásról akkor beszélünk, amikor valamilyen okból kifolyólag felborul az egyensúly, a lebontás nagyobb mértékűvé válik, mint a felépítés. Ilyenkor a porc idő előtt, akár már fiatalkorban leépül, így nem képes súrlódást gátló, mozgást megkönnyítő szerepét hatékonyan betölteni. Jóval nagyobb terhelés, fokozott nyomás éri tehát a csontokat, ami nem csak jelentős fájdalommal, de az ízületek rendszeres gyulladásával is együtt jár. A porc teljes pusztulásának következményeképp a csontok egymáson súrlódnak, ami szinte elviselhetetlen fájdalmat, ezáltal az adott ízület mozgásképtelenségét okozza. Bár az életkor előrehaladtával természetesen egyre inkább túlsúlyba kerülnek a lebontó folyamatok, egészséges szervezet esetében megfelelő életmód mellett a változás rendkívül lassú, így a porckopás csak idős korban okoz némi problémát. Mindezek fényében joggal merül fel a kérdés: vajon mi lehet az oka annak, hogy napjainkban a húszas, harmincas éveikben járó fiatalok is gyakran szenvednek artrózisban, és idősebb korra a fájdalom gyakran az elviselhetetlenségig fokozódik?
Mitől kopik a porcszövet?
Az artrózis kialakulását okozhatja genetikai hajlam, esetleg az ízületek és a csontok tengelyeltérései (pl. X-láb vagy O-láb), amelyek rendellenes terhelést rónak a boka-, a térd- és a csípőízületre, sőt, előfordulhat, hogy autoimmun megbetegedés (pl. sokízületi gyulladás) következtében alakul ki. Ugyanakkor legalább ilyen gyakori (sőt, napjainkban egyre inkább jellemző), hogy a beteg életmódja vezet a kór kialakulásához.
A fejlett társadalmakban drámai méreteket öltő túlsúly és elhízás, az ülőmunkával és a mozgásszegény életmóddal együtt járó rossz testtartás illetve az egyoldalú, megterhelő sportok egyaránt felgyorsítják a porckopás folyamatát, hisz drámai mértékben fokozzák az ízületek terhelését. A túlsúly talán nem igényel részletes magyarázatot. Egész más terhelés éri ugyanazt az ízületet, ha 60 kilónyi testsúlyt cipel, mint ha kétszer annyit. A helytelen testtartás – jócskán leegyszerűsítve – az izomegyensúly megbomlása miatt okoz folyamatos ízületi túlterhelést. Ha például egész nap jobb kézzel „egerezünk” enyhén jobbra dőlve (helytelen testtartás), néhány hónap alatt megbomlik a test jobb és baloldala közti szimmetria (izomegyensúly megbomlás), hisz a szervezet állandóan adaptálódik az őt ért terheléshez. Hamarosan azt vesszük észre, hogy jobb vállunk jelentősen lesüllyedt a balhoz képest, elferdül a gerincünk és ezzel együtt a súlyvonalunk is eltolódik. Mindez egyben azt is jelenti, hogy testünk két oldalát folyamatosan különböző mértékű terhelés éri, így a túlterhelt oldalon bizony idő előtt elkopnak az ízületi porcok. A megterhelő sportok szintén jelentősen hozzájárulnak az artrózis kialakulásához. Hogy csupán egyetlen példát említsek, a betonon való futással együtt járó folyamatos, nagy erejű ütődések mintegy sokkolják az ízületeket és igen erősen károsítják a porcot.
Első olvasatra könnyen juthatunk a sokak számára önigazolásnak hangzó felismerésre, hogy legjobb, ha egyáltalán nem sportolunk. Ugyanakkor bármilyen furcsán is hangzik, a rendszeres testmozgás hiánya szintén artrózis kialakulásához vezet. A szövetek nagy részével ellentétben ugyanis a porcokban nincsenek erek, így a porcszövet táplálása közvetett formában, diffúzióval történik az ízületi folyadék illetve a csont felől. Ez a folyamat leginkább egy szivattyú működéséhez hasonlítható. Az anyagcseréhez, azaz a “szivattyú működéséhez” szükséges nyomáskülönbség ízületeink esetében a mozgás hatására jön létre. Ha az ízület hosszú távon nyugalomban van, tápanyag ellátása drasztikusan csökken, így a porc fokozatosan leépül. Mindezeken felül a mozgáshiány következtében az izmok is meggyengülnek, ami extra terhelést ró az ízületekre (az izomnak ugyanis jelentős tehermentesítő szerepe is van) ráadásul rossz testtartást eredményez, még inkább károsítva az ízületeket. A közhiedelemmel ellentétben a porcok idő előtti elkopásának egyik legfőbb kiváltó oka tehát nem a helyes használat, hanem épp annak hiánya. Ha valakiben netán felmerülne a kérdés, hogy mi a megoldás, ha a mozgás és a mozgás hiánya egyaránt artrózist okoz…. nos, a válasz rendkívül egyszerű. Természetesen nem maga a mozgás, hanem a helytelen, azaz aszimmetrikusan vagy túlságosan terhelő mozgásformák okoznak idő előtti porckopást. A rendszeres, életkornak, edzettségi szintnek, egészségi állapotnak megfelelő „gerincbarát” testmozgás a porckopás kialakulásának legfőbb ellenszere.
Porcépítő, vagy inkább porcvédő?
Tekintettel arra, hogy a statisztikák szerint Magyarországon a felnőtt korú lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a mozgáshiány pedig korunk egyik legjellemzőbb jelensége, nem csoda, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle „porcépítő” szerek. Hatóanyagaik, a glükózamin-, a kondroitin-szulfát és a hialuronsav a porcszövet fontos építőanyagai. Mindhárom javítja a porc vízmegkötő képességét, így elősegíti a porcos csontvégek egymáson való könnyed elmozdulását; valamint gátolja a porcot bontó enzimek működését, azaz a lebontó folyamatokat. Ezen hatások együttesen valóban képesek lassítani a porcpusztulás folyamatát, ráadásul mindhárom hatóanyag gyulladáscsökkentő hatású, így a fájdalomcsillapításban is jelentős szerepet játszanak.
Tisztában kell lennünk ugyanakkor azzal a ténnyel, hogy az orvostudomány mai állása szerint a porckopás ugyan lassítható, azonban az egyszer már elkopott porszövet többé nem építhető újra, azaz a porckopás sajnos nem visszafordítható. Az artrózis kezelésében valóban hatékony segítséget nyújthatnak a porcvédő szerek azáltal, hogy lassítják a porckopás folyamatát és csökkentik a betegséggel járó tüneteket; regeneráló, gyógyító képességről ugyanakkor semmiképp nem beszélhetünk. Helyesebb tehát a porcvédő kifejezést használni porcépítő helyett, utóbbi ugyanis igencsak megtévesztő. A szó sugallta elképzeléssel szemben a már elkopott porc a szerek hatására sem épül vissza, így sajnos a való életben néhány pirulától nem lesz akrobatikus a mozgásunk.
Mi a hatékony gyógymód porckopás esetén?
Amint az a legtöbb betegség esetében igaz, a hangsúly porckopás esetén is a megelőzésen van. Az ideális testsúly megőrzése, a rendszeres egészséges testmozgás (kerékpározás, úszás, séta, túrázás, kocogás természetes talajon, torna, nordic walking), az egyoldalúan terhelő, túlzásba vitt sportolás elkerülése valamint a helyes testtartás elsajátítása egyaránt szükséges ahhoz, hogy megőrizzük a porcszövet egészségét.
Ha a betegség már kialakult, érdemes a pusztán gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel történő passzív kezeléssel szemben előnyben részesíteni a komplex, elsősorban aktív elemekre épülő terápiát. Hiába próbáljuk ugyanis gyógyszerekkel lassítani a folyamatot, ha jelentős túlsúllyal küzdünk és/vagy egész nap az irodai székben ücsörgünk. Az állapotnak megfelelő, rendszeres testmozgás, a beteg számára testreszabott mozgásterápia, valamint – szükség esetén – a testsúly csökkentése egyaránt elengedhetetlen a kezelés során is. A terápiát érdemes szakember által felhelyezett kinesiology-tape-pel kiegészíteni, amely képes anélkül tehermentesíteni az ízületeket, csökkenteni a fájdalmat és elősegíteni a rehabilitációt, hogy a merev rögzítésekhez hasonlóan korlátozná a mozgást, vagy – mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek – mellékhatásokkal járna.
Az életmódváltás és a mozgásterápia mellett természetesen érdemes porcvédő szereket is bevetni, különösképp idősebb korban, amikor a porszövet építőanyagainak termelése jelentősen csökken. Ugyanúgy dőreség azonban pusztán a kemikáliáktól (vagy akár a tape-től) várni a megváltást, mint fogyókúrás porokkal kísérletezni mozgásszegény életmód, bőséges és zsírdús étkezések, valamint napi két-három tiramisu bekebelezése mellett.
Feövenyessy Krisztina
alternatív mozgásterapeuta, funkcionális gerinctréner
Hozzászóló képe
#1608444 István55 | 2017.01.08. | 19:05
Sziasztok csak az a baj 3 évem van a nyugdijig, ezen a munkahelyen meg 2 éve vagyok.
Hozzászóló képe
#1608426 Sz. Anti | 2017.01.08. | 18:08
(Válasz Jani65 #1608413. hozzászólására.)
De ha nem tud, akkor végkielégítéssel elküldhet...
Hozzászóló képe
#1608413 Jani65 | 2017.01.08. | 17:41
(Válasz István55 #1607972. hozzászólására.)
Másik munkalehetőséget kell felajánlani a munkáltatónak ,ha megváltozott munkaképességű lettél.
Hozzászóló képe
#1607972 István55 | 2017.01.06. | 05:34
Sziasztok kérdésem lenne van-e olyan akit leszázalékoltak csipöprotézis miatt és menyit kap ? Nehéz fizikai a munkám és ezért akarnak mert a protit kell kimélni . Köszi elöre is
Hozzászóló képe
#1607597 Jani65 | 2017.01.03. | 22:08
A pécsi dr. Szabó István sebész Somogyban kapott Prima-díjat
2017. január 3. 17:57 Mészáros B. Endre

Ez az orvoscsalád amiben csak megmutatja magát, ott a legjobbak között végez. Az édesapa dr. Szabó István nemzetközi hírű szülész-nőgyógyász professzorként tette le Pécsett a névjegyét, de az alma nem esett messze a fájától, ifjabb dr. Szabó István ortopédsebész most Kaposvárott lett Prima-díjas, részben az országban elsőként végzett, izomátvágás nélküli, forradalmian gyors rehabilitációt eredményező csípőprotézis--beültetés elismeréseként. – Nem kell ahhoz betegnek lenni, hogy jól ismerjék a pécsiek a dr. Szabó orvoscsaládot. Mi a magyarázata például, hogy a Kodály Központban szinte mindig összetalálkozhatunk a komolyzenei koncerteken az apával vagy a fiúval?
– Az elsők közt váltottunk a Pannon Filharmonikusok hangversenyeihez úgynevezett patronáló páholybérletet. Sajnos elfoglaltságaim miatt sokkal kevesebbet vagyok ott, mint ahányszor valójában eltervezem. Megjegyezném, már gyerekkoromban is sokat hallgattunk együtt zenét, s egykor magam is gitároztam, valamint Ivasivka Mátyás kórusában énekeltem a Nagy Lajos Gimnáziumban. Ami pedig a személyes zenei világomat illeti, mindenevő vagyok, a heavy metaltól a Pink Floydon át a Dire Straitsig.
– Azért az sem mindennapi, hogy az ifjabb orvost a focipályán, nemzetközi tétmeccseken is láthatjuk.
– Volt a PTE Orvostudományi Karán egy igen sikeres kispályás focicsapatunk. Ezt a társaságot később egy az egyben leigazolták a nagypályás magyar orvosválogatottba. A munkám miatt azonban én csak később csatlakoztam, s több sérülés miatt már csak a 45 év feletti kispályás csapatban játszom. Mindemellett a nagypályás orvosválogatottal is részese lehettem éremszerzéseknek világbajnokságokon.
– Egy elismert szülész édesapa és egy neves kardiológus édesanya mellett egyenes volt az út az orvosi pályára?
– Engem leginkább az ösztönzött, hogy egy-egy életmentő beavatkozás után ugyanazt az eufóriát láttam a szüleimen, mint amit én éreztem gyermekkoromban a focipályán a győztes meccs vagy a fontos gólok után. Idővel rájöttem arra is, hogy a betegek gyógyulása, elégedettsége, az egyre színvonalasabb, tökéletesebb eredményeket adó beavatkozások hasonló érzést biztosítanak. Egyfajta „doppingszert”, mely folyamatosan a fejlődésre motiválja az embert.
– Idén Prima-díjat kapott Somogy megyében. Mivel érdemelte ki az elismerést?
– A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban végzett gyógyítótevékenységemmel. Itt, még 2008-ban az országban elsőként végeztem úgynevezett invazív, izomátvágás nélküli csípőprotézis-beültetést, melynél a beteg a beavatkozás után egy-két órával már fel tud kelni, sőt, akár aznap haza is mehet. Már több mint 800 ilyen műtétet hajtottam végre. Emellett a külföldi tanulmányutak betegellátási és műtéttechnikai újdonságait próbáltam adaptálni az osztályom tevékenységében. Mindemellett orvosként Pécstől sem szakadtam el, magánrendelésem most is van a városban, és műtéteket végzek a Da Vinci klinikán. Mindenki orvos
Dr. Szabó István 1969-ben született Pécsett. Az orvos szülők gyermeke a Köztársaság téri általánosban francia tagozatra járt, a Nagy Lajos Gimnáziumban angol tagozaton érettségizett, a PTE Orvostudományi Karán diplomázott. 2000-ben lett ortopédszakorvos, ösztöndíjjal három évet Belgiumban, egyet Franciaországban töltött. Tanított a PTE-n, dolgozott a pécsi ortopédklinikán, ledoktorált, habilitált, a PTE egyetemi magántanára, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban az ortopédosztály vezető főorvosa. A felesége dr. Garábi Beáta gyermekorvos, Kata lányuk 13, Zsombor 11 éves.
Hozzászóló képe
#1602905 Jani65 | 2016.12.10. | 17:47
Írta: SemmiKülönös
Csípőprotézis beültetésre vártam 4.rész
Sziasztok!
Hétfőn volt 3 hete annak, hogy megműtöttek és egy héttel ezelőtt vették ki a varratokat a lábamból. Életem legnehezebb fél órája volt. Szerintem túl sokáig maradtak a varratok a sebben, mert teljesen rá volt feszülve a varrat és olyannak tűnt mintha már a bőrömbe is kezdett volna belenőni. A 14 nap nekem túl sok volt.
Könnyebben is éreztem magam nem húzta a varrat a sebemet. Minden nap 2x tornázom és napról napra visszatér az erőm. Már olyan mozdulatokat is meg tudok tenni amit a műtét óta nem, vagy alig. A hétvégén a lakásból is kimentem, lelépcsőztem és kimentem sétálni az utcára. Meg kell hogy mondjam nagyon fura volt, 3 hét után kinyílt a világ, a kórterem és a kis lakás után óriásinak tűnt. A ház előtt sétálgattam mankóval fél testsúllyal nehezedtem a lábamra és csábítóan simogatott a nap. Jól esett.
Úgy tűnik azokat a mozdulatokat már most meg tudom csinálni amit műtét előtt. Arra leszek kíváncsi, hogy azokat a mozdulatokat amit műtét előtt nem tudtam megcsinálni arra mikor leszek képes? Vajon fel tudom-e húzni a zoknit cipőt a lábamra?? Vagy a nadrágom? Működni fog vajon az addukció??(közelítés) Most jelenleg minimálisan működik. Remélem izomerősítéssel és türelemmel, kitartással ez is menni fog. A mindennapjaim hasonlóan telnek. Reggel kávéval indul. Képzeljétek már magam is meg tudom főzni a kávét. Kimankózom a konyhába és az ott lévő ásványvízzel felöntöm a kávéfőzőt, bekészítem a kávét. Amíg fő a kávé kiveszem a kávéscsészét a szekrényből majd elballagok a hűtőig, kiveszem a tejet és innentől lesz izgalmas...tejet felteszem a polcra....lépek kettőt a mankóval, majd nyújtózom a tejért amit átteszek a mosogatóra...lépek kettőt...egyik kezemmel felveszem a tejet, átteszem a másik kezembe és már a konyhapulton van! Ilyenkor nagyon örülök, hogy kicsi a konyha, keresztbe szinte átérem :-))))
Egyre ügyesebb és egyre önállóbb vagyok, szépen haladok a gyógyulás útján.
Több mint valószínű ez az utolsó posztom a témával kapcsolatosan, természetesen néha ejtek szót az állapotomról más posztban, úgy érzem mindent elmondtam amit szerettem volna, de még egy fontosat szeretnék megemlíteni.
Ez a műtét velem történt és az én átélésem alapján íródott. Egy veleszületett csípőficamból jutottam idáig, ami nem hasonlítható semmilyen más esethez sem. Ezt a műtétet így éltem meg ahogy leírtam, különbözhet mindenki más műtétjétől. Mindenkinek más a fájdalomküszöbe, tűrőképessége, egészségi állapota. Ezeket a leírásokat ne vegye senki sem alapul, hogy nála is így fognak történni a dolgok. Egy azonban biztos, hogy a gyógyulás csakis tőled függ, gyógytorna, kitartás, türelem biztosan kell hozzá, és nem baj, ha egy szerető család is áll melletted.
Nagyon köszönöm, hogy figyelemmel kísértétek a történetemet és nem sokára jövök egy teljesen más poszttal, néha megemlítem, hogy hol tartok a gyógyulásban, de már nem ez lesz az alap.
Várom a hozzászólásokat, a téma az utcán hever!
Üdvözlettel: SK


Hozzászóló képe
#1602904 Jani65 | 2016.12.10. | 17:46
Írta: SemmiKülönös
Csípőprotézis beültetésre vártam 3. rész
Sziasztok!
Folytatva a történetemet a műtét utáni estén is nagyon rosszul aludtam. Igaz akkor már tudtam oldalra fordulni, de nem sokáig tudtam így maradni, mert húzott vissza a fenekem. Az egész testem el volt nehezedve. Ólomsúllyal ment az idő, azt gondoltam, sosem virrad meg. De csak eljött a reggel és vele együtt a reggeli vizit is. Gondoltam viccesen megkérdezem az orvosom, hogy mikor is mehetek haza. Erre ő nem éppen viccesen azt mondta, hogy pénteken.
Mindig így járok...amikor komolytalanul kérdezek bármit is mindig beletrafálok a közepébe. Nagyon megörültem a pénteknek, szinte hihetetlen volt számomra. Valamikor gyerekkoromban heteket töltöttem a kórházban, még a varratokat is ott szedték ki. Most ezzel szemben az a protokoll, hogy varratokkal együtt kiengednek, és ha van valaki, mondjuk háziorvos aki kiszedi a varratokat, akkor ő megteheti. A szerdai nap is ugyanúgy folyt mint a többi. Reggel megérkeztek a kórterembe a műtétre váró betegek, a nővér előkészítette őket a szokásos módon, majd reggeli, kötözős nővér...a kötözős nővér nagyon értette a dolgát, precízen, nagy szakmaisággal végezte a feladatát, szedte le a kötéseket, fertőtlenített, rakta fel a steril kötszert. Pikk-pakk készen volt. Ezután gyógytorna, kis pihi, ebéd, és természetesen a látogatók is megérkeztek. Hozzám csak egyszer jöttek látogatni, akkor is elkényeztetett a család házi húslevessel, kávéval...Sürögtek-forogtak körülöttem, lefürösztöttek ahogy lehetett, természetesen a sebemet nem érhette víz.
A délután kissé csigalassúsággal telt 2 percenként repülő szállt el a kórház fölött, de nem volt zavaróMost már semmi sem érdekelt, tudtam, hogy közeleg a hazamenetel napja, derűsebben tekintettem a jövő felé ami nem volt messze. Péntek reggel is eljött, hazafelé menet csak fekve szállítandó minden csípőprotézis műtéten átesett beteg. Ülni nem szabad!
Otthon már nagyon vártak, és azóta is minden lehetséges földi jóval ellátnak.Lesik minden kívánságomat. Nagyon hálás vagyok a családomnak, és a sorozatos műtétek ellenére is roppant szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen családba születtem és olyan társam van, akit a sors rendelt mellém biztos vagyok benne, hogy Ő nekem készült, nekem szánta az Élet! :-)) (ez a mondat hosszúra sikerült)
Most itthon vagyok és a következő részben leírom, hogyan is töltöm napjaimat.
Addig is jó olvasást kívánok hozzám, írjatok ha van véleményetek!
Addig is a téma az utcán hever!
Üdvözlettel: SK

Hozzászóló képe
#1602903 Jani65 | 2016.12.10. | 17:45
Írta: SemmiKülönös Szólj hozzá!
Csípőprotézis beültetésre vártam 2.rész
Sziasztok!
Ma két hete, hogy megműtöttek. Tisztán emlékszem a két héttel ezelőtti eseményekre, és nagyon jó érzéssel tölt el, hogy már túl vagyok a műtéten. Ígéretemhez híven folytatom a történetem. Miután megkaptam a nehezen kivívott fíííínom vacsorámat, bejött az éjszakás nővér gyógyszereket osztani. Nekem vérrögoldót adott és kértem altatót illetve fájdalomcsillapítót. Nem túl nagymértékben de azért finoman hasogatott a lábam. Az altató azért kellett mert még mindig csak háton párna nélkül lehettem és már nagyon nyomasztó volt ez a póz. Egész éjszaka arról ábrándoztam, hogy mennyire a bal oldalamra fordulnék, szinte vágyakoztam utána. De a jobb lábam szinte meg sem mozdult, mintha betontömbből lenne. Az este egész jól elment, csörgött a mobilom rendre, úgy éreztem magam mint egy telefonközpontos. Nagyon jól esett, hogy ennyi ember, barát, ismerős érdeklődik az állapotom felől. Aztán nyolc óra lett és már nagyon nyűgös voltam a háton fekvés miatt. Belegondoltam, hogy még kb 12 órát tölthetek így, kezdtem egész rosszul érezni magam. Nagyon jó ötlet volt tőlem, hogy elvittem magammal az mp3 lejátszóm elkezdtem hallgatni mindenféle nekem tetsző zenét és nagyon jól esett Hofi régi előadásait is meghallgatni. Segített a "túlélésben". 10 óra felé bevettem az altatóm megpróbáltam aludni, amely többé-kevésbé sikerült. Hajnal 3 óra felé ismét megébredtem, kínlódtam az ágyban kb 1 óra hosszát és végre a hajnali órákban megjött a felmentő nővérváltás, ami azt jelentette, hogy nem sokára beindul az élet és történni fog valami. Így is volt, a délelőtt viszonylag eseménydúsan telt.
Azt elfelejtettem megemlíteni, hogy műtét után vért vettek és kb óránként jöttek vérnyomást mérni. Előző este a vizitnél említette a nővér, hogy nagyon rossz lett a vérképem sok vért vesztettem. A vérnyomásom is nagyon alacsony volt. Én semmi kivetni valót nem találtam ezekben a képletekben, hiszen elég nagy műtéten estem át, nem volt ezen semmi meglepő. Így másnap reggel is megcsapoltak. A nővérkét megkértem, hogy a fejemet kicsit emelje meg. Ekkor a kezembe nyomta az ágy távirányítóját és mondta, hogy ezzel saját magam szabályozhatom a fekhelyem! Éljen! Itt volt a jelentősége annak, hogy először milyen ágyat választottam és akkor nagyon nagy hálát éreztem az iránt a nővér iránt aki ajánlotta nekem ezt az ágyat. Ha tehetitek elektromos távirányítású ágyat válasszatok, nagyon nagy szabadságot ad a kórházban!
Reggeli után nemsokkal megérkezett a gyógytornász. Bemutatkozott és megkezdtük a gyógytornát. Kiültem az ágy szélére, utána lábra álltam. Reggeli vizitnél mondta az orvosom, hogy fél testsúllyal a műtött lábamat terhelhetem. Így is történt. Nagyon nehéznek éreztem magam majd belekapaszkodtam a piros Ferrarimba.(járókeret) Mentem egy kis kört picit szédelegtem, majd vissza az ágyba. Elkezdődött a gyógytorna. Az első speciális mozdulat nehéznek bizonyult. Felhúzni a lábat. De sikerült. A 10. lábfelhúzás már egész jól ment. A gyógytornász megdicsért, hogy nagyon ügyes vagyok, jól mozgok. Meg volt az első sikerélményem. Rendesen elfáradtam ebben a 20 percben. Jól esett visszafeküdni. Közben jöttek az újabb betegek műtéti előkészületre őszintén sajnáltam őket, és megkönnyebbülve vettem tudomásul, hogy túl vagyok a műtéten. A délelőtt könnyen eltelt és jött az ebéd. Valami leves és zöldbabfőzelék sült csirkecombbal. A levest nem ettem meg a második fogás akármilyen hihetetlen is nagyon jól esett. Éhes voltam. Elég is volt. A szerdai ebéd kicsit jobban nézett ki. Mivel kivették a drain csövet és a katétert, bizonyos szinten mobilizálható voltam. Így ki kellett mennem wc-re. Nagy erőfeszítések árán sikerült is! Ám a visszaút kacifántosra sikeredett, mert már a wc ajtóban hányingerem lett és szédültem. Ferrarimat maximális fokozatra kapcsoltam mert éreztem muszáj lefeküdnöm. Bizonyára a vérnyomásom viccelt meg engem, úgy hogy kedves csípőprotézisre várók, csak óvatosan a kanyarokkal!!! A délutánt szunyókálással töltöttem, állítgattam a fejem alatt az ágyat és néztem ahogy a műtött betegek érkeznek vissza a kórterembe. Minden betegnél ugyanaz játszódott le mint nálam. Vérnyomás mérés, vérvétel, és kínlódás. Az első éjszaka baromi rossz mindenkinek. Egymás ellen jajgattunk a fájdalomtól, mindenkinek fájt, hasogatott valahol. Talán a kedd éjszaka számomra jobb volt. Hogy hogyan alakult a további sorsom a kórházban nem sokára megírom nektek, most megyek gyűjtök egy kis erőt a további íráshoz! Addig is minden jót!

Üdvözlettel: SK


[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 utolsó utolsó

Legfrissebb bejegyzések

Kedvenc topikok
A kedvenc topikok funkció segítségével összegyűjtheted és később könnyen elérheted azokat a topikokat, amelyeket gyakrabban olvasol. A funkció használatához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, kattints ide.


hirdetés

Legjobb cikkeink
Kockáztatni muszáj, de megéri?

Kockáztatni muszáj, de megéri?

A busás hozam ígérete csábító, csak éppen mindig ott a kétség: biztos ez? Ha befektetésről van szó, a kockázat azt jelenti, hogy mennyire bizonytalan a jövőbeni teljesítmény.TovábbTovábbhirdetés


hirdetés