Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
Az élelmi rost a növényeknek azon része, amely az emésztő enzimeknek ellenáll, ezért nem tud hasznosulni, illetve felszívódni a vékonybélben, így érintetlenül halad tovább a vastagbélbe. Leggyakoribb formái az összetett szénhidrátok, vagyis a poliszacharidok, az oligoszacharidok valamint az emészthetetlen keményítők.
Élelmi rostot találunk gyümölcsökben (málna, alma, körte, eper, szeder, ribizli, olajos magvak), zöldségekben (kelbimbó, brokkoli, articsóka, csicsóka, hagymafélék, kukorica), a hüvelyesekben (lencse, csicseriborsó, borsó, babfélék). A teljes kiőrlésű gabonák és a belőlük készült termékek, pl. a teljes kiőrlésű kenyerek, tészták, zabpehely, korpák, szintén gazdag rostforrások.
Az élelmi rost és egészség kapcsolata
Az élelmi rostoknak az egészségre gyakorolt számos jótékony hatása ismert. Megfelelő vízfogyasztás mellett például emelik a széklet tömegét, és lerövidítik a tranzitidőt (azt az időt, amíg a széklet a bélben tartózkodik), így olyan betegségek, valamint rendellenességek elkerülését segítik, mint a székrekedés és az aranyér. Az élelmi rostok csökkentik a vastagbéldaganat kialakulásának kockázatát, továbbá táplálékul szolgálnak a bél mikroflórájának, amelynek fontos szerepe van az immunrendszer működésében. A legújabb epidemiológiai vizsgálatok eredményei szerint az élelmi rostok a szívkoszorúér-megbetegedések megelőzésében is szerepet játszanak a vér lipid- (vérzsír-) összetételének javítása révén. Annak érdekében, hogy a rostok minden előnyét élvezhessük, fontos, hogy többféle változatukat építsük be napi étkezésünkbe, mert így a jó egészséghez elengedhetetlen egyéb összetevők is bekerülhetnek a szervezetbe (pl. vitaminok).
A rostok szerepe a fogyókúrában
Az élelmi rostok a testsúlykontrollban fontos szerepet játszanak, hiszen lassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását, ezáltal segítenek elkerülni a vér glükózszintjének étkezést követő gyors emelkedését, majd csökkenését. A diéta során ennek jelentősége az, hogy a vércukorérték közel azonos szinten van a nap folyamán, így elkerülhetjük a hirtelen jelentkező farkaséhséget és evési rohamokat, amikor a kelleténél több ételt viszünk be a szervezetbe. Másik jótékony hatásuk az élelmi rostoknak a testsúlycsökkentésben, hogy megfelelő folyadékfogyasztás mellett biztosítják a térfogat-növekedést a gyomorban. Ez fokozza a teltségérzetet, így kevésbé leszünk éhesek pluszkalória hozzáadása nélkül.
A fogyás kulcsa a megfelelően összeállított, változatos étrend
Természetesen egy sikeres fogyókúrában a rostok mellett számos más élelmi összetevőre is szükségünk van. Annak érdekében, hogy a diéta idején a szervezetünk semmiből ne szenvedjen hiányt, a tápanyagok helyes arányának betartására is figyelnünk kell. Ideális táplálkozás esetén az étrend magas rosttartalmú összetett szénhidrátokból, megfelelő arányú fehérje és zsír fogyasztásából tevődik össze. Ha fogyni szeretnénk, a bevitt energiamennyiségnek kevesebbnek kell lennie a felhasználtnál. A napi kalóriaszükséglet függ az életkortól, a testsúlytól, a nemtől és a napi aktivitástól.