Egészség

Feltétlenül tudnod kell, ha sokat ülsz a gép előtt
Egész nap a számítógép előtt ültél és mindened fáj? Ne csodálkozz, a képernyőn végzett munka a legnehezebbek egyike. (x)

Különösen megterhelő a szemnek. Szakértők becslése szerint naponta akár 33 ezer (!) összehangolt fej- és szemmozgás, valamint hétezer pupillareakció szükséges a képernyő, a billentyűzet és az egér között, ami hatalmas terhelés. Ezenkívül a képernyő előtt ülve végzett tartós munka tarkómerevséget, csukló- és derékfájdalmat okozhat. Mit tehetsz, hogy elkerüld a következményeket?

Ülj kényelmesen!

A hosszú munkához elengedhetetlen a jó üléstartás. A combunk közel vízszintes helyzetben, a lábszárak függőlegesen helyezkedjenek el. Talpunk kényelmesen támaszkodjon a padlón. Vállunkat ne húzzuk fel, maradjon a nyakkal együtt laza, görcsmentes.

Székünk legyen kényelmes, kövesse a gerinc görbületét. Ha hátfájósak vagyunk, használjunk speciális deréktámaszt, amely tehermentesíti a gerincünket. 

A képernyő helyes pozíciója

A képernyőnek a helyes magasságban kell állnia. Ideális, ha a legfelső szövegsorok körülbelül szemmagasságban vannak. Állítsd be a monitort úgy, hogy szemben legyen veled, ne oldalról nézz a képernyőre. Így elkerülheted a megcsavart testtartást, amely fájdalmas feszességhez vezethet a váll- és tarkókerületen.

Megfelelő kéztartás

Az asztal optimális, jellemzően 65-70 centiméteres lapmagassága, az egérrel és a billentyűzettel dolgozó kezünk és alkarunk megfelelő alátámasztása kulcsfontosságú. Ideális, ha a fel- és alkarok derékszöget vagy annál nagyobb szöget zárnak be, miközben az alkarokat vízszintes pozícióban nyugtatjuk az asztalon. Az egeret helyezzük közvetlenül a billentyűzet mellé, hogy kezünknek minél rövidebb távolságot kelljen megtennie, kevésbé erőltetve így a vállunkat.

Az egér használata közben a csuklónk maradjon egyenes. Ezt segíti az Actimove Carpalis csuklóstabilizáló, amely tökéletesen simul a csuklóhoz, miközben nem korlátozza az ujjak szabad mozgását. A teljes értékű, kényelemes kézhasználatot optimális kompresszióval és egyenletes terápiás hőhatással segíti. Neoprénmentes, gyorsan száradó perforált anyagának köszönhetően jól szellőzik, biztosítva ezzel a bőr szabad lélegzését.

Még több információ, itt!

Az Actimove Carpalis csuklóstabilizálónak köszönhetően – még megterhelt és fájó kézzel is – megőrizhetjük a munkaképességünket. Lehetünk jobb- vagy balkezesek, a stabilizátor megfelelő pozícióban tartja csuklónkat, tenyérpárnájával tehermentesíti kezünket. Az Actimove Carpalis csuklóstabilizáló megvásárolható itt a webshopban, a patikákban és a gyógyászati segédeszköz boltokban.

Optimális fényviszonyok

A számítógép monitorját úgy helyezzük el, hogy ne világítson direkt fény se a képernyőre, se a szemünkbe. Ideális az egyenletes helyiségmegvilágítás. Fontos, hogy az esti órákban ne a monitor legyen az egyetlen fényforrás a szobában, ez szükségtelenül megterheli a szemünket.

Tarts szüneteket!

Használd ki például a kis várakozási időket, és fordítsd el a szemed a képernyőről. Ésszerű ezenkívül nem túl hosszú időblokkokban dolgozni a számítógépen. Főszabályként tarts minden órában tíz perc szünetet, amikor átmozgathatod magad.

Lazító gyakorlatok a szemnek

Óránként frissítsd fel a szemeid speciális szemmasszázzsal: a hüvelyk- és középső ujjal fogd meg az orrgyökeret és helyezd a mutatóujjad a homlokodra. Masszírozd néhány másodpercig enyhe nyomással. Ha szemüveget viselsz, különösen érezni fogod a hatását.

Az Actimove termékek gyógyászati segédeszközök. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát! A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2021. JÚNIUS Sportolj együtt kedvenceddel!
A nyári hónapokban a kutyatartók több időt töltenek négylábú kedvenceikkel a szabad levegőn. Ilyenkor jó, ha a kutya és gazda testmozgása nem korlátozódik a „kötelező” sétákra.
Szabadidő 2021. MÁJUS Így nyerheted vissza a mozgás örömét
A testedzés módszere eltérő a keleti és nyugati kultúrákban. Találd meg, melyik ideális számodra! (x)
Egészség 2021. MÁJUS Hogy ne fájjon a kerti munka
Itt a jó idő, minden csupa zöld. Ez a kerti munkák és a derékfájdalom szezonja. (x)
éppen olvassák
01
Egészség 2022. JANUÁR Az emésztési zavarok lelki háttere
Az emésztőrendszer munkája igen összetett folyamat, amely teljes egyensúlyt igényel. Tudtad, hogy működését lelkiállapotod is felboríthatja?
02
Egészség 2022. JANUÁR Milyen a nárcisztikus ember?
A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, az ebben szenvedő gyakran súlyos fenyegetést jelent a környezetében élők számára. Ismerd fel időben és kerüld el ezeket az embereket messzire!
03
Egészség 2022. JANUÁR 10 érdekesség az emberi testről
Benne élünk, mégis alig tudunk róla valamit. Az emberi test működése legtöbbünk számára rejtély.
Menu