Egészség

Feltétlenül tudnod kell, ha sokat ülsz a gép előtt
Egész nap a számítógép előtt ültél és mindened fáj? Ne csodálkozz, a képernyőn végzett munka a legnehezebbek egyike. (x)

Különösen megterhelő a szemnek. Szakértők becslése szerint naponta akár 33 ezer (!) összehangolt fej- és szemmozgás, valamint hétezer pupillareakció szükséges a képernyő, a billentyűzet és az egér között, ami hatalmas terhelés. Ezenkívül a képernyő előtt ülve végzett tartós munka tarkómerevséget, csukló- és derékfájdalmat okozhat. Mit tehetsz, hogy elkerüld a következményeket?

Ülj kényelmesen!

A hosszú munkához elengedhetetlen a jó üléstartás. A combunk közel vízszintes helyzetben, a lábszárak függőlegesen helyezkedjenek el. Talpunk kényelmesen támaszkodjon a padlón. Vállunkat ne húzzuk fel, maradjon a nyakkal együtt laza, görcsmentes.

Székünk legyen kényelmes, kövesse a gerinc görbületét. Ha hátfájósak vagyunk, használjunk speciális deréktámaszt, amely tehermentesíti a gerincünket. 

A képernyő helyes pozíciója

A képernyőnek a helyes magasságban kell állnia. Ideális, ha a legfelső szövegsorok körülbelül szemmagasságban vannak. Állítsd be a monitort úgy, hogy szemben legyen veled, ne oldalról nézz a képernyőre. Így elkerülheted a megcsavart testtartást, amely fájdalmas feszességhez vezethet a váll- és tarkókerületen.

Megfelelő kéztartás

Az asztal optimális, jellemzően 65-70 centiméteres lapmagassága, az egérrel és a billentyűzettel dolgozó kezünk és alkarunk megfelelő alátámasztása kulcsfontosságú. Ideális, ha a fel- és alkarok derékszöget vagy annál nagyobb szöget zárnak be, miközben az alkarokat vízszintes pozícióban nyugtatjuk az asztalon. Az egeret helyezzük közvetlenül a billentyűzet mellé, hogy kezünknek minél rövidebb távolságot kelljen megtennie, kevésbé erőltetve így a vállunkat.

Az egér használata közben a csuklónk maradjon egyenes. Ezt segíti az Actimove Carpalis csuklóstabilizáló, amely tökéletesen simul a csuklóhoz, miközben nem korlátozza az ujjak szabad mozgását. A teljes értékű, kényelemes kézhasználatot optimális kompresszióval és egyenletes terápiás hőhatással segíti. Neoprénmentes, gyorsan száradó perforált anyagának köszönhetően jól szellőzik, biztosítva ezzel a bőr szabad lélegzését.

Még több információ, itt!

Az Actimove Carpalis csuklóstabilizálónak köszönhetően – még megterhelt és fájó kézzel is – megőrizhetjük a munkaképességünket. Lehetünk jobb- vagy balkezesek, a stabilizátor megfelelő pozícióban tartja csuklónkat, tenyérpárnájával tehermentesíti kezünket. Az Actimove Carpalis csuklóstabilizáló megvásárolható itt a webshopban, a patikákban és a gyógyászati segédeszköz boltokban.

Optimális fényviszonyok

A számítógép monitorját úgy helyezzük el, hogy ne világítson direkt fény se a képernyőre, se a szemünkbe. Ideális az egyenletes helyiségmegvilágítás. Fontos, hogy az esti órákban ne a monitor legyen az egyetlen fényforrás a szobában, ez szükségtelenül megterheli a szemünket.

Tarts szüneteket!

Használd ki például a kis várakozási időket, és fordítsd el a szemed a képernyőről. Ésszerű ezenkívül nem túl hosszú időblokkokban dolgozni a számítógépen. Főszabályként tarts minden órában tíz perc szünetet, amikor átmozgathatod magad.

Lazító gyakorlatok a szemnek

Óránként frissítsd fel a szemeid speciális szemmasszázzsal: a hüvelyk- és középső ujjal fogd meg az orrgyökeret és helyezd a mutatóujjad a homlokodra. Masszírozd néhány másodpercig enyhe nyomással. Ha szemüveget viselsz, különösen érezni fogod a hatását.

Az Actimove termékek gyógyászati segédeszközök. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát! A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2021. JÚNIUS Sportolj együtt kedvenceddel!
A nyári hónapokban a kutyatartók több időt töltenek négylábú kedvenceikkel a szabad levegőn. Ilyenkor jó, ha a kutya és gazda testmozgása nem korlátozódik a „kötelező” sétákra.
Szabadidő 2021. MÁJUS Így nyerheted vissza a mozgás örömét
A testedzés módszere eltérő a keleti és nyugati kultúrákban. Találd meg, melyik ideális számodra! (x)
Egészség 2021. MÁJUS Hogy ne fájjon a kerti munka
Itt a jó idő, minden csupa zöld. Ez a kerti munkák és a derékfájdalom szezonja. (x)
éppen olvassák
01
Egészség 2021. SZEPTEMBER 7 veszélyes tárgy a lakásodban
Rengeteg betegségeket terjesztő tárgy van a lakásodban, melyekre egyébként eszedbe sem jutna gyanakodni…
02
Egészség 2021. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
03
Egészség 2021. SZEPTEMBER 3 bizonyíték, hogy lehet 100 évig élni - Hogyan?
Ritka ünnep, ha száz gyertyát fújhatsz el tortádon. Néhány népcsoportnál természetes az ennél is hosszabb életkor. Mi a titkuk?
Menu