Szabadidő

Elképesztő szokások karácsonykor
Ahány ház, annyi szokás. Ugyanezt elmondhatjuk a keresztény világ karácsonyi szokásairól is. Nézzünk szét bolygónkon!

Akár meleg van, akár hideg, ma már szinte mindenütt állítanak karácsonyfát, mindenütt ajándékoznak. Míg nálunk az „ünnepelt” Jézuska hozza a meglepetést, addig más országokban mástól, más időpontban várják a gyerekek az ajándékot.

Ausztriában a Christenkindl, Németországban a Weihnachtmann, Angliában a Father Christmas, Svédországban a Jultomten, egy manó az ajándékozó. Dél-Európában a karácsonyi ünnepkör végén, vízkeresztkor kedveskednek ajándékkal egymásnak az emberek. Spanyolországban a háromkirályok, Olaszországban La Befana lepi meg a gyermekeket. A szokások variálódása, egyedisége csak fokozódik a karácsonyi asztal körül.

A lengyeleknél párosan szerencsés a karácsony

Lengyelországban december 24-én este azon vetélkednek a családtagok, hogy ki pillantja meg az első csillagot. Aki először észreveszi az elsőként felragyogó égitestet, felkiált, majd mindenki köszönti karácsony ünnepét és egymást. Ezzel a szokással a betlehemi csillag feltűnésére emlékeznek.

A katolikus hagyományok szellemében szenteste a pasterkáig, azaz az éjféli miséig a legtöbb lengyel böjtöl, nem iszik alkoholt, és nem eszik húst. Mint minden népnél, náluk is keverednek a szigorú keresztény hagyományok és a babonás szokások. Az ünnepi asztal alá szalmát és szénát szórnak, hiszen a világ megváltója is jászolban született. A vacsorát megelőző imádság után a családfő ostyát tör, amelyből minden családtag kap egy pici darabot. Mindenki a másikéból tör, és közben jókívánságokkal halmozza el az ostyadarabka birtokosát. A karácsony jó alkalom, hogy a haragos, megbántott családtagtól bocsánatot kérjenek.

A karácsonyi asztalnál páros számú embernek kell ülnie, ellenkező esetben valaki szerencsétlen lesz közülük. A legnépszerűbb tradicionális fogás a céklaleves, a mákos kalács, a pirogi és a hal. A karácsonyi kompótot 12-féle gyümölcsből komponálják, megemlékezve Jézus 12 apostoláról. A tizenkettes számnak különös jelentősége van, aki teheti, 12-féle ételt készít. Ha befejezték az étkezést, a házigazda jelére várva még az asztalnál maradnak, mert ha nem egyszerre állnak fel, a babona szerint a legfürgébb családtagra halál vár a következő évben.

A lengyeleknél nem titok a karácsonyi ajándék. Már a vacsora előtt a fa alatt vannak az ajándékok, amelyeket asztalbontás után lehet megnézni. A lengyel karácsonyfát hagyományos ízlés szerint mogyoróval, almával, papír- vagy tojáshéj díszekkel ékesítik.

Karácsonykor énekesek járnak házról házra, szerencsét kívánva a háziaknak, akik megvendégelik őket. Az éjféli misére a családtagok együtt mennek, és nem mulasztják el, hogy megcsodálják a betlehemi jászolt, a szopkát.

A szerbek badnjakot égetnek

A pravoszláv egyház a nálunk általánosan használt Gergely-naptártól eltérően, az ókori Julianus-naptár szerint jelöli ki az ünnepnapokat. Ezért a görögkeleti rítusú keresztények, a románok, szerbek, bolgárok és oroszok majdnem két héttel később ünneplik a karácsonyt. Karácsony böjtén, hajnalban a szerb édesapa legidősebb fiával együtt elindult az erdőbe, hogy badnjakot vágjon. Olyan fára volt szükségük, amelyen még rajta vannak a levelek. A fejszével csak egyszer lehetett rácsapni, s amikor a fa kidőlt, nem eshetett rá más fára. Ha mindez sikerült, hazavitték a badnjakot, otthon megszentelték, bevitték a házba, és este a tűzre dobták.

Este, az első látogató a parázsló fatönkből jósolt. A modern fűtés elterjedése miatt egyre ritkábban találkozunk a családi házakban tűzhellyel. Hogy a szokásra ne boruljon feledés, a legtöbb szerb városban a főtéren raknak tüzet.

Akárcsak a katolikusok, a pravoszláv vallásúak is böjtölnek. Természetesen az ő asztaluknál is találkozhatunk pogány szokásokkal. A háziasszonynak páratlan számú ételt kell készítenie. Hittek abban, hogy karácsonykor az elődök szellemei is ellátogatnak a családhoz. Az ünnepi csesznicába ezüstpénzt tesznek, és azt tartják, hogy aki ezt megleli, gazdag lesz a jövő évben. Az éjféli mise előtt várják az első látogatót, akinek mindenképp jobb lábbal kell a házba belépnie. A következő napra, karácsony napjára malacot, kecskét, birkát sütnek. A jó előre kiválasztott, hibátlan malacot nyárson sütik meg, és a szájába almát tesznek a termékenység szimbólumaként.

Manók bosszantják a görögöket

A görögök karácsonya december 25-től január 6-ig tartó ünnep. Ezt az időszakot Dodekameronnak, azaz 12 napnak nevezik. Ebben benne foglaltatik mindhárom ünnep, a karácsony, az újév és a vízkereszt.

A hosszan tartó ünnephez az amúgy is rengeteg mágikus rítust, régi hiedelmet megőrző görög hagyomány számtalan legendát, mesét, babonát köt. Azt tartják, a Föld mélyén gonosz manók, kalikandzaroszok élnek, akik év közben azzal foglalatoskodnak, hogy a Földet tartó fa törzsét elfűrészeljék. Karácsonykor előbújnak a Föld gyomrából, és az óvatlan családoknak rengeteg bosszúságot okoznak: törnek-zúznak, eleszik az emberek elől az ennivalót. Ezért távol kell őket tartani a háztól, s mivel a tűztől nagyon félnek, a házi tűzhelyben a lángnak mindig égnie kell. Vízkeresztkor aztán a pap által megszentelt víz bűvös ereje visszaűzi őket a Föld gyomrába.

A karácsonyi ünnepkör népszokásai – sok más népéhez hasonlóan – a görögöknél is arra szolgálnak, hogy az eljövendő évre bő termést, egészséget, gazdagságot hozzanak a családoknak. A manók elűzésére szolgáló tűz hamuja szántáskor termékennyé teszi a talajt. Vaszilopitát sütnek, egy kenyérfélét, amelybe a szerbekhez hasonlóan fémpénzt rejtenek, hogy aki megtalálja, szerencsés legyen.

A finnek glöggöt isznak

A finn szülők, december 23-án, amikor a ház már elcsendesedett, kitakarítják a lakást, és elkészítik a karácsonyi ételeket. Másnap reggel gyönyörű rend várja a család tagjait, akik nagy várakozással ülnek a reggelizőasztalhoz. Az ilyenkor kötelező fahéjas tejberizsben ugyanis egy szem mandulát rejt el az édesanya. Aki megtalálja, nagyon szerencsés lesz a jövő évben.

Igazi finn szokás, hogy karácsony napján megvendégelik a velük élő háziállatokat, illetve megetetik a fészkelő madarakat. Napközben a felnőttek glöggöt (fűszeres forralt bor) isznak, amelyet mazsola és mandula tesz izgalmassá. Természetesen a szaunázás sem maradhat ki ilyenkor.

A karácsonyi vacsora, mint mindenütt, Finnországban is minden háziasszony (rém)álma. A heringet „üvegfúvó módra” általában rozskenyérben sült sonka követi, sült krumplikásával, és a vacsorát mézes, gyömbéres sütemények fogyasztásával fejezik be. Máshol a karácsonyi menü lazac, sajtleves, sült rénszarvas, majd desszertnek tejszínes szilvakrémet fogyasztanak. Finnországban az asztalt éjszakára nem szedik le, hogy a karácsonyi manóknak is jusson valami csemege.

Karácsony első napja szigorúan a családé, ilyenkor nem illik szomszédolni, de még telefonálni sem. A rokonlátogatásokra, barátok köszöntésére 25-én kerítenek sort. Este a legtöbben elmennek a templomba, és gyertyát gyújtanak elhunyt szeretteik sírjánál. Régi hagyomány szerint 24-én délben Turkuban, Finnország korábbi fővárosában kihirdetik a karácsonyi békét.

Az angoloknál nincs szenteste 

Angliában a gyerekek december 24-én este hosszú, piros harisnyákat készítenek ki. Hitük szerint karácsony éjjelén Santa Claus vagy Father Christmas a kéményen át a kandallóba ereszkedik, hogy a zoknikat megtöltse ajándékokkal.

Az angolok nem ismerik a szenteste fogalmát, protestánsok lévén náluk nincs szentmise. Az ünnep emiatt 25-én kezdődik, ekkor mennek templomba, ekkor bontják ki az ajándékokat.

December 25-e a Christmas Day, ez az ajándékozás napja, ilyenkor jön össze a család is, és ekkor tálalják a hagyományos karácsonyi ebédet, a Christmas dinnert. A karácsonyi ebéd sült, töltött pulykából vagy valamilyen szárnyasból áll, sült krumplival, kelbimbóval, Christmas pudingból és aprósüteményből. A pudingot brandyvel flambírozva tálalják. A pudingba kerülő, alkoholba áztatott gyümölcsöket már hónapokkal karácsony előtt elkészítik, és így érlelik.

Nyári karácsony

Természetesen a déli féltekén is megemlékeznek a keresztények Jézus születéséről, ahol decemberben javában tombol a nyár. Bár itt kevéssé érezhető a sötétség uralma, a mindennapok embere nem sóvároghat a napfény után, mégis számos európai szokást megőriztek, átvettek.

Új-Zélandon a keresztény családok a tengerparton piknikeznek, hideg sört isznak, és sonkás szendvicset majszolnak. Jellemző, hogy az ausztrál Mikulás szánját 8 kenguru húzza. Az ausztrálok is a szabadban fogyasztják el a karácsonyi vacsorát, otthon műfenyőt állítanak, és aki teheti, részt vesz a karácsonyi misén.

Dél-Afrikában a karácsonyi ebéd igazi családi ünnep, kiadós fogásokkal. Ebéd után baráti látogatásra indulnak, és karácsonyi dobozokban finom ételeket, süteményeket visznek egymásnak.

Az Egyenlítő országai sem maradhatnak ki a karácsonyi ünneplésből. A kenyaiak messze földről hazautaznak az ünnepekről. Náluk a zöld ág jelentése egészen más lehet, mint nálunk. Karácsonyfa helyett a templomot díszítik fel lampionokkal, szalagokkal, léggömbökkel. A karácsonyi étkeket, melyeket nyílt tűzön készítenek el, Kenyában is a szabadban fogyasztják el.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Szabadidő 2020. DECEMBER Gluténmentes karácsonyi sütik
A gesztenyeliszt kevésbé ismert nálunk, pedig gluténmentes, így lisztérzékeny diétában remekül használható. Íme két egyszerű, ízletes süteményrecept.
Szabadidő 2020. DECEMBER 6 módszer a karácsonyi hangulathoz
Legyen egyszínű vagy színpompás, feltűnő vagy visszafogott – a lakás ünnepi díszbe borításának csak a fantáziánk szab határt!
Egészség 2020. DECEMBER Ünnepek előtti nagytakarítás mérgek nélkül
A megszokott tisztítószerek veszélyt jelenthetnek egészségedre. Válaszd a természetes megoldást!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. ÁPRILIS Megdöbbentő sérülések
Volt már olyan érzésed, amikor rosszul léptél, és legurultál pár lépcsőfokot, hogy ennyire szerencsétlen egyszerűen nem lehetsz?
02
Szabadidő 2021. ÁPRILIS A kövek bűvöletében
Victor Hugo írta: „Eleinte a nőket szerettem, aztán az állatokat. Most a köveket szeretem. A kő ugyanolyan szórakoztató, mint az állat vagy a nő, és nincs benne csalárdság.”
03
Szabadidő 2021. ÁPRILIS 11+1 locsolóvers - minden eshetőségre
A húsvéti locsolkodás mit sem ér locsolóvers nélkül! A ma is élő néphagyomány bámulatosan nagy tárházából válogattunk.
Menu