Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Közeledik a nyár, védd a hajad!

2017.05.19. | Ferenczy Mária
Nyáron hajunk ápolására is különös gondot kell fordítanunk, ráadásul a hajápoló szerek megválasztását is érdemes ehhez az időszakhoz igazítani.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az erős UV sugárzás, a klóros medencék vagy a tenger sós vize, a klimatizált terek, az izzadás és a levegő szennyezettsége külön-külön is, együtt is károsíthatják a hajzatunkat.
Ebben az évszakban a különféle, fényvédő anyagokat tartalmazó samponok, a haj zsír- és vízveszteségét pótló balzsamok használata segíthet a hajszálak kiszáradásának megelőzésében.
Vannak, akik hajbarát samponok (a vízben oldódó szilikont tartalmazó készítmények) használatát javasolják, és kifejezetten óvnak a nátrium laureth szulfátot és a nátrium lauryl szulfátot tartalmazó hajmosószerek használatától. Az ezeket a vegyi anyagokat tartalmazó hajmosók ugyanis nemcsak a szálakra rakódott piszkot, hanem a hajat védő, természetes zsírréteget is eltávolítják, így hozzájárulnak a hajszárazság kialakulásához.
Azt sem árt tudni, hogy a magukat zsírosodás elleni termékként hirdető samponok hatása csak rövid ideig tart, mivel hatásmechanizmusuk azon alapul, hogy nem engedik kiürülni a faggyúmirigy váladékát, amely felhalmozódik, majd a mosás után már két-három nappal „kicsapódik”, a hajzat pedig ugyanolyan ragadós, tapadós lesz, mint volt.

A legfőbb szempont: a kíméletes bánásmód

A hatalmas termékkínálat a szakembereket megosztja, a vásárlókat pedig elbizonytalanítja.
Vannak – különösen a hajgyógyászok körében –, akik a gyógynövényi alapú, úgynevezett „biosamponokra”, mások az imitt-amott már kapható ún. szilárd samponokra esküsznek. Abban azonban minden szakember egyetért, hogy bármilyen összetételű hajmosószert használunk is, sohasem szabad tömény formájában, hígítás nélkül alkalmazni, mert az adott bőrfelületre jutó koncentrátum a fej bőrének kiszáradásához vezethet. A mosás utáni – minél alaposabb – öblítés is kritikus pontja a haj ápolásának, mivel a samponokban vegyi anyagai nemcsak a fejbőrt irritálhatják, hanem a szálak szerkezetét is károsíthatják.
Ugyancsak konszenzus van a tekintetben is, hogy nyáron – éppen a hajat érő extrém hatások miatt – ellenjavallottak a hajzatot károsító olyan fizikai beavatkozások, mint például a forró levegős szárítás, a hajszálak vasalása, „leblansolása” (őszre világosítása), a hajfesték „leradírozása”.
Ezért is tanácsolják, hogy ha nem tudunk lemondani a különböző fodrászati „műveletekről”, a festésről, blansolásról, dauerolásról, legalább egy héttel a nyaralás előtt végezzük/végeztessük el őket. A festékek a haj szerkezetében olyan elváltozásokat idéznek elő, amelyek hatására a hajszálak sérülékenyebbé válnak, ezért érzékenyen reagálnak az ártó környezeti hatásokra.

Igazítsd a szezonhoz hajad ápolását!

Nyáron nemcsak a festékek, hanem a hajformázók, pakolások, balzsamok használatával sem árt csínján bánni. Bár az utóbbiakat a haj épen tartására, regenerálására fejlesztették ki, túlzott és gyakori használatuk nemcsak felesleges (mert a hajszálak úgyis csak annyit vesznek fel a tápláló, építő anyagokból, amennyire szükségük van), de ártalmas is lehet. A szermaradványaikat alapos öblítéssel maradéktalanul el kell távolítani, ellenkező esetben zsírosítják, nehézzé és nehezen kezelhetővé teszik a hajszálakat.
A száraz samponok használatát inkább alkalmi jelleggel, vagyis olyan esetekben ajánlja sok szakember, amikor nincs lehetőségünk a hajmosásra, ám azt szeretnénk, ha frizuránk gondozottnak tűnne. Gyors hatásmechanizmusuk azon alapszik, hogy a termékben lévő, könnyen kifésülhető mikroszemcsés porok felszívják a hajszálakból a faggyút, vagyis a haj frissen mosottnak látszik. A száraz samponok azonban nem „váltják ki” sem az úszást, a fürdést követő hajöblítést, sem a heti legalább két hajmosást.
Egyébként az izzasztó napokon, amikor nemcsak a test, hanem a fejtető is folyamatosan verítékezik, a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem árt a hajnak a samponos mosás. Különösen azoknak kell erre sort keríteniük, akik a frizurájuk fixálására, formázására különféle „hajászati szépítőszereket” – hajfixálót, zselét, lakkot – használnak. Ezek mágnesként vonzzák a port, a levegőben keringő szennyező anyagokat, amelyektől csak alapos hajmosással lehet megszabadulni.
A dermatológusok, hajgyógyászok a gyakori hajmosásra a nem szárító hatású anyagokat tartalmazó samponokat (pl. babasampont) ajánlják.

Tippek

  • Ne használj alkoholtartalmú sprayket, mert az alkohol még fokozottabban szárítja a hajat!
  • Minden napozás, fürdés után öblítsd át bő langyos vízzel a hajad!
  • Soha ne szárítsd tűző napon!
  • Rendszeresen vágasd vissza a hajvégeket.
  • Fogyassz a haj számára fontos, magas fehérjetartalmú, a szaruképződést serkentő ételeket (halat, sajtot és tojást), és ügyelj a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra, amely biztosítja a különféle nyomelemek, vitaminok megfelelő mennyiségét a szervezet számára.
  • Ne feledkezz meg a kánikulai napokon a bőséges vízfogyasztásról sem, amellyel a hajszálak hidratáltságához is hozzájárulhatsz.
  • A boltban kapható hajpakolásra kifejlesztett készítményeket „kiválhatod” házilagosan készítettel is. Egy tojás sárgáját keverd össze mézzel, majd kend fel a keveréket frissen mosott hajadra, és ott gyengéden, de alaposan masszírozd el. Akár egy éjszakára is rajtahagyhatod a fejeden (természetes alapanyagból készült sállal, kendővel kösd be a fejed, hogy ne szennyezd be a párnádat), majd reggel bő folyó vízzel öblítsd le a pakolást.

A titok, amitől újjászületik a hajad
Ugye te is erős, csillogó, egészséges hajat szeretnél? A gyógynövények csodát tesznek a hajkoronáddal.  tovább Tovább
Figyeld a hajad! Mutatja az...
Nem gondolnád, hogy baj lehet abból, ahogy fésülködsz. Vigyáznod kell, hogy hajad egészséges maradjon!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tippek hajápolás egészség nyárCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés