Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A fehérvérűség első jelei

2013.08.21. | Futaki Balázs
A fehérvérűség vagy leukémia a többi daganatfajtától eltérően nem szervi rendellenesség, hanem a fehérvérsejtek elszaporodásával jár.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az emberi test érrendszere a szervezet legbelső védelmi rendszere, ugyanakkor az éltető tápanyagok és salakanyagok futószalagja is. A titokzatos emberi test, pontosabban a vöröscsontvelő „vérgyára” pontosan annyit állít elő a vérsejtekből, amennyire a szervezet működéséhez szükség van – legalábbis normális esetben. Amikor azonban a vérképző sejtek kontroll nélkül, nagy mennyiségben kezdenek szaporodni, akkor a rendszer önmaga ellen fordul, és a felszaporodott sejtállomány kitölti a csontvelőt, majd betör a vérkeringésbe is. Innentől beszélünk leukémiáról, azaz fehérvérűségről.
A daganattípusok között bizonyos tekintetben a leukémia a leggonoszabb és legrettegettebb, ugyanis a daganatos gyerekek legtöbbje ebben a betegségben szenved. Magyarországon évente csaknem 70 kiskorúnál diagnosztizálnak fehérvérűséget, elsősorban a 2–6 évesek között. Ifjú- és felnőttkorban már nem tartozik a leggyakoribb ráktípusok közé, ám a 60 fölöttiek között a megbetegedések száma ismét magasabb.
A leukémia több típusából a kisgyermekeket és az időskorúakat az úgynevezett akut limfoid leukémia érinti, a továbbiakban elsősorban erről lesz szó.

Okok

A szakemberek előtt jórészt még mindig rejtély, hogy normális körülmények között mely tényezők hívják elő a leukémiát. Normális körülményeken természetesen a békeidőben, átlagos háztartásban, átlagos munkakörülmények között tevékenykedő emberek életét értjük, hiszen az ma már nyilvánvaló, hogy néhány szélsőséges esetben komolyan megnő a fehérvérűség kialakulásának esélye. Így a benzollal dolgozók, a nagyfeszültségű transzformátorok közelében élők, a röntgenorvosok fokozottan ki vannak téve a megbetegedés kockázatának, és természetesen az atomrobbantások és reaktorkatasztrófák túlélői között is jóval nagyobb számban diagnosztizálható a leukémia.
Ismerjük még a genetikai tényező jelentős szerepét. Ikerpárokat vizsgálva a kutatók megállapították, hogy ha az egyik testvérnél kialakul a betegség, 20 százalék az esélye annak, hogy az ikerpár másik tagjánál is megjelenik.

Tünetek

A leukémia megjelenésének első észrevehető jeleit a csontvelő kóros működése adja. A gyorsan szaporodó „hibás” sejtek felhasználják a rendelkezésre álló tápanyagokat, kitöltik a csontvelőt, ami egyre nagyobb mértékben visszaveti a normál sejtek termelődését. A folyamatot a következő tünetek kísérik:

  • Fertőzések: a vér egyre kevésbé tud védekező rendszerként működni, azaz képtelen leküzdeni a kórokozókat. A fertőzések így állandóan visszatérnek, jellemző a láz, hidegrázás, influenzaszerű tünetek megjelenése.
  • Vérszegénység: a leukémia legjellemzőbb tünete a vörösvérsejtek elégtelen termelődésének következménye.
  • Vérzés, véraláfutások megjelenése: a vérlemezkékből sem termelődik elég, így jellemzővé válnak a foltos bevérzések, nemritkán a fogíny vérzékenysége, illetve gyulladása.
  • Csont- és ízületi fájdalmak: a tünetek abból adódnak, hogy a fehérvérsejtek kórosan felszaporodva kitöltik a csontvelőt, és ezzel fájdalmat okoznak.
  • Nyirokcsomó-nagyobbodás: a daganatok megjelenésének gyakori velejárója.

Azután

Az akut leukémia esetében az árulkodó jelek viszonylag hamar megjelennek, és a betegek látványos tünetekkel fordulnak orvoshoz. Ilyenkor rendszerint vérképvizsgálattal próbálják kideríteni, mi áll a tünetek hátterében, majd ha a leukémia gyanúja felmerül, a meglehetősen fájdalmas csontvelővizsgálat következik. A kezelés attól függ, a leukémiának mely típusáról és fázisáról van szó, a protokoll rendszerint gyógyszeres kezelést, sugár- és kemoterápiát jelent.
Kezelés nélkül az akut leukémiának körülbelül egy év a túlélési ideje, idősebb korban ez akár öt évre is kitolódhat. Mivel a betegség megjelenése egyben immungyengített állapotot is jelent, fokozott a fertőzésveszély, gyakrabban jelennek meg gyulladások, így különös gondot kell fordítani a higiéniára, a fertőzésveszélyes helyzetek, helyek elkerülésére.


Daganatos betegség - minden előjel...
A limfóma sokáig teljesen rejtve marad, pedig ha hamar észreveszi az ember, az egyik legjobban gyógyítható daganatos betegség.   tovább Tovább
8 érdekes tény a daganatokról
A rákos megbetegedések az első számú halálokok között szerepelnek a világ szinte minden táján. De mit lehet még tudni róluk?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

rák kutatás daganat leukémiaCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés