Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. May 30. Tuesday, Janka, Zsanett   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Szuper ötletek az erős csontokért

2017.05.18. | Ferenczy Mária
Ha fantáziadúsan variálod a magas vitamintartalmú és kalciumban gazdag konyhai alapanyagokat, megelőzheted a csontritkulást!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Kalciumra szükségünk van a csontok és fogak egészséges szerkezetének fenntartásához, az idegrendszer normális működéséhez, a  hatékony véralvadáshoz és izomműködéshez. A kalcium hozzájárul a sejtműködés fenntartásához is. A D-vitamin részt vesz a kalcium és a foszfor felszívódásában és hasznosulásában, a vérplazma kalcium-egyensúlyának megőrzésében, a normál sejtosztódásban.

A kalcium a szervezet nélkülözhetetlen tápanyaga, amely a jól működő csontképzéshez, a csontállomány fenntartásához szükséges. A testünk a kalciumot csak kívülről tudja felvenni. Ha a táplálékban kevés a kalcium, a szervezet elkezdi ezt az ásványi anyagot kivonni a csontokból.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a táplálékkal, élelmiszerekkel elegendő mennyiségű kalciumhoz jusson a szervezeted, hogy a csontjaid egészséges állapotát megőrizhesd.

Kalciumban gazdag alapanyagok

A csontok védelmét szolgálják a kalciumban gazdag táplálékok. Kalcium nemcsak a tejben és a tejtermékekben található, hanem egyéb konyhai alapanyagokban is:

  • olajos magvakban (mák, dió, mandula, mogyoró, szezámmag, pisztácia),
  • különféle zöld és leveles zöldségekben (brokkoli, kelkáposzta, kínai kel, kelbimbó, cukorborsó, articsóka, mángold, édeskömény),
  • a káposztafélékben, a savanyú káposztában,
  • a halakban (tengeri süllő, pisztráng, lazac, szardínia),
  • illetve a tojássárgájában.

Így fantáziadúsan variálhatod a csontvédő hatású ennivalókat. Ha például rántottát vagy tojásos ételeket készítesz, reszelj rá sajtot, adj hozzá tejet, joghurtot, kalciumtartalmú zöldségeket. Az alacsony zsírtartalmú sajtokat szinte mindenféle ételhez használhatod, szórhatod a salátákra, köretekre, de adhatod rakott, töltött ételekhez is. Igazi kalciumbomba, ha a szendvicseket, sajttal, friss vagy párolt brokkolival, sajtkrémmel vagy szardíniával készíted. A salátákat, köreteket szórd meg olajos magvakkal, dióval, mogyoróval, szezámmal, mandulával. Rágcsálnivalónak két étkezés között válaszd a mandulát és diót szárított gyümölcsökkel, így kalciumban dús, finom csemegét kapsz. Az édességet gazdagítsd joghurttal, friss gyümölcsökkel! A máknak és a diónak is magas a kalciumtartalma, így a velük készült ételek (mákos guba, mákos kocka, bejgli) szintén jó lehetőséget kínálnak a kalcium bevitelére. Ezenkívül az ásványvizek között is találsz olyanokat, amelyek sok kalciumot tartalmaznak. Válogass könnyen elkészíthető receptjeinkből!

Rakott zöldségek

Hozzávalók:

  • 50 g vaj
  • 50 g liszt
  • 6 dl tej
  • 200 g reszelt sajt
  • 1 fej, rózsáira szedett brokkoli
  • 1 fej, rózsáira szedett karfiol
  • 200 g mirelit zöldborsó
  • egy kevés metélőhagyma

Elkészítés: Olvaszd meg a vajat egy serpenyőben, keverd hozzá a lisztet, és pirítsd 1 percig. Fokozatosan add hozzá a tejet, amíg egyenletes, csomómentes lesz. Addig folytasd a keverést, amíg krémes mártást nem kapsz. Vedd le a főzőlapról, majd keverd hozzá a reszelt sajt nagyobbik részét, egy kevés sajtot tegyél félre a szóráshoz.

Néhány perc alatt főzd meg a brokkoli és a karfiol rózsáit, majd add hozzá a zöldborsót, és főzd még 1 percig. A zöldségeket szűrőben csöpögtesd le, majd keverd hozzá a mártást és a metélőhagymát. A keveréket tedd át hőálló tálba, és a tetejét szórd meg a maradék sajttal. Süsd 20-25 percig, amíg a teteje aranyszínű és ropogós lesz. Bármilyen egyéb, kalciumban gazdag zöldségekből is készítheted.

Mozzarellás görög saláta

Hozzávalók:

  • 1 fej jégsaláta
  • 1 db paprika
  • 1 db kígyóuborka
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 1 kis üveg magozott olajbogyó
  • 15 dkg feta sajt
  • 1 zacskó (10dkg) mini mozarellagolyó
  • bors
  • 0,5 dl olívaolaj

Elkészítés: A zöldségeket mosd meg, aprítsd fel. A feta sajtot vágd kockákra, a mini mozarellagolyókat szűrd le. Az olajbogyót is szűrd és öblítsd le. A hozzávalókat tedd egy mélyebb tálba, sózd, borsozd, és locsold meg az olívaolajjal. Alaposan forgasd össze, tedd a hűtőbe 1-2 órára, majd tálalhatod.

Gyömbéres-mézes-vaníliás tej

Hozzávalók:

  • 1 l tej
  • 2 teáskanál reszelt friss gyömbér
  • 2 evőkanál méz – ízlés szerint lehet több is
  • némi vaníliakivonat

Elkészítés: A tejet forrald fel a reszelt gyömbérrel és a vaníliával, közben keverd hozzá a mézet, ízlés szerint. Szűrd át, hogy igazán krémes finom italt kapj, és máris fogyaszthatod. Ha szereted inkább elrágcsálni a gyömbérdarabkákat, a szűrést hagyd ki, úgy is nagyon finom.

[Cikkünk a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával készült.]


Előzd meg a csontritkulást!
Nincsenek tiltott ételek – a fokozott kalciumbevitel mellett csak az egészséges táplálkozás szabályait kell betartanod. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a...  tovább Tovább
Csontbetegség, amely téged is elér
Az oszteoporózis (csontritkulás) szó szerinti fordításával a „csontlyukacsosodás” szóhoz jutunk. Ugye, rosszul hangzik?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kalcium csont tippek



Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés