Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

5 jel, ami hererákra utal

2016.03.05. | Futaki Balázs
Kevéssé köztudott, hogy a hererák önvizsgálattal időben felismerhető, így jó eséllyel gyógyítható is. Érdemes tehát többet tudni róla.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A daganatok mindössze egy százalékát teszi ki a hererákos megbetegedések száma, és időben felismerve százszázalékosan gyógyítható is. Egy olyan betegségről van szó, amely a herében bárhol felütheti a fejét, de leggyakrabban, tízből kilenc esetben, a hímivarsejteket termelő csírahámsejtből indul. Akárcsak az egyéb típusú daganatoknál, az előrehaladott hererák esetében is továbbterjedéssel kell számolni, legtöbb esetben a nyirokcsomókban okoz áttétet.

Tünetek

Az önvizsgálat szükségességét inkább csak a női daganatokra kiélezett kampányok során lehet hallani, kevesen tudják, hogy a herék rendszeres átvizsgálása is fontos és szükséges. A következő tünetek a leggyakoribbak a hererákos megbetegedések között, ezek egy része minden különösebb orvosi közbenjárás nélkül, otthon, a fürdőszobában is észrevehető, kitapintható.

  • A here megnagyobbodása jellegzetes tünet. Mivel a hererák szinte minden esetben csak egyik herében alakul ki, könnyen észrevehető a két szerv közötti aránytalan méretkülönbség.
  • Kis csomó megjelenése a herében. Sokszor kitapintható a borsónyi duzzanat, amely fájdalmat nem okoz.
  • Gyakori tünet a folyadékfelhalmozódás a herezacskóban, amitől a here nehéznek érezhető.
  • A daganat kialakulása fájdalommal is járhat, továbbá kellemetlen, húzó érzéssel párosulhat.
  • Ritkábban, de a herékhez nem köthető tünetként is jelentkezik a daganat. Az úgynevezett távoli tünet az emlők megnagyobbodását jelenti.

Ha a felsorolt tünetek bármelyike tartósan fennáll, azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen a gyógyíthatóság szempontjából kulcsfontosságú a rák korai észlelése.

Önvizsgálat

Mit is jelent az önvizsgálat, és hogyan kell végezni? Az egész művelet mindössze néhány percet vesz igénybe a nap végi tisztálkodást követően. Célszerű zuhanyozás után végezni, hiszen a meleg víztől a herezacskó ellazul, így könnyebben kitapintható az esetleges kisebb csomó is.

Először csak szemmel – tükörrel vagy tükör nélkül – kell megvizsgálni a két herét, az esetleges méretkülönbséget, esetleg a szemmel is látható duzzanatot. Majd a két herét kézzel, egyszerre kell ellenőrizni, arra figyelve, nincs-e eltérés a keménységükben, „állagukban”, illetve külön kell figyelni arra, hogy a felszínen nem érezhető-e bármilyen kidudorodás, csomó. Nem kell megijedni, ha az egyik golyó kicsit nagyobb a másiknál, ez természetes. A jelentősebb, illetve korábban nem érzékelt méretkülönbségnél viszont már érdemes gyanakodni.

Ha bármilyen csomót, méretkülönbséget tapintasz, még ne ijedj meg, hiszen nem csupán a hereráknak lehetnek ilyen tünetei. Előfordulhat, hogy csupán egy gyulladás vagy ártalmatlan ciszta okozta a rendellenességet.

Mire vigyázz?

Mik a hajlamosító tényezők, illetve mire kell ügyelni a hererák kialakulását megelőzendő? Erre a mai napig nincs megnyugtató válasz. Feltételezések léteznek ugyan, vannak szakemberek, akik a herét ért traumával hozzák összefüggésbe a kialakulást, mások egyes környezeti tényezőkre – benzol, nehézfémek jelenléte – gyanakodnak, bizonyíték azonban egyik teóriára sincs. Egy dologban azonban minden szakember egyetért: a rejtettheréjűség mindenképpen megnöveli a kialakulás kockázatát. Ez elsősorban a szülők számára lehet figyelmeztetés: a herék ellenőrzése már a kisgyerekeknél is elengedhetetlen, ezzel megelőzve a későbbi nehézségeket, illetve csökkentve a hererák kialakulásának kockázatát.


Kicsi a férfiasságod? -...
Mit tehet a férfi, ha éppen a férfiasságával akad gond? Úgy tűnik, a megoldás egyszerűbb, mint hinnéd!  tovább Tovább
Hogyan csökkenthető a daganatok...
Európában évente több mint kétmillió embert diagnosztizálnak daganatos betegséggel, közülük egymilliónál többen bele is halnak.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

daganat here rák óvatosságCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés