Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

3 jel, hogy melanomás vagy

2011.07.09. | Lám Luca
A melanoma az egyik legrosszindulatúbb ráktípus. Éppen ezért életbe vágóan fontos, hogy hamar észrevedd az erre utaló jeleket.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A melanomás esetek száma sajnálatos módon az egész világon szaporodik, de ez a számbeli szaporodás elsősorban a fehér bőrű lakosságot érinti. Okaként leggyakrabban az ózonréteg elvékonyodását említik, de közrejátszik ebben a napozási szokások megváltozása és a túlzásba vitt szoláriumozás is. Gondoljunk csak a 20. század elején készült fotókra: a strandoláshoz elődeink hosszú ujjú és szárú trikót viseltek, még véletlenül sem sétáltak a napon kalap vagy napernyő nélkül. A mezőgazdaságban dolgozók hosszú ujjú ruhával, hosszú szoknyával, hatalmas kalappal védekeztek a nap perzselő sugarai ellen.

Magyarországon ma 15-17 új melanomás esetet regisztrálnak évente 100 000 lakosra vonatkoztatva. Ez az arány nagyjából megegyezik az Európában és az Egyesült Államokban mért  átlaggal. A megelőzésben fontos szerepe van a jó tájékoztatásnak, annak, hogy mindenki tisztában legyen a napfény károsító hatásaival, bőrének tulajdonságaival, a fényvédelem lehetséges eszközeivel.

Melanoma: a rettegett betegség

A legutóbbi bőrrák-világkongresszuson elhangzott adatok szerint az összes rákos megbetegedés 40 százaléka bőrrák. Ennek csak körülbelül 10 százaléka melanoma ugyan, de ez adja a bőrrák miatti halálozás több mint 85 százalékát.

Milyen formában jelentkezik a melanoma?

A folyamatosan zajló kutatások arra is fényt derítettek, hogy a fiatalkorban, 20 év alatt elszenvedett napégés különösen hajlamosít a később kialakuló bőrrák képződésére. Jó tudni, hogy az évek során bőrünket ért UV sugárzás hatása összeadódik, és amikor bőrünk már nem képes a genetikai állományt, a bőr sejtjeinek DNS-ét ért károsodás javítására, kialakulnak a napfény által kiváltott maradandó károsodások, például a fokozott elszarusodást mutató, eleinte csak esztétikai problémát okozó növedékek, barna foltok, anyajegyek, majd rosszabb esetben a  bőrrák.

Kik a veszélyeztetettek?

Férfiakon valamivel gyakoribb, mint nőkön, és prognózisa is rosszabb. Ez részben a női szervezet hormonjainak tudható be. Férfiakon inkább a törzsön, nyakon, nőkön inkább az alsó végtagon látunk sok anyajegyet.

A veszélyeztetettek elsősorban:

 • a világos bőrtípusba tartozók;
 • rendszeres UV fény behatása következtében kialakult fénykárosodott bőrűek;
 • azok, akiknek nagyszámú anyajegye van, különös tekintettel a szabálytalanokra;
 • ahol a  családban melanoma már előfordult.

A melanoma tünetei

A melanoma általában sötétbarna vagy fekete, kezdeti stádiumban a bőrfelszínben lévő, később előemelkedő elváltozás, benne esetleg csomó tapintható. Felszíne elvékonyodott hámmal fedett, amely sérülékeny, hosszabb fennállás után vérzékennyé válik.

 • Korai jelnek tekinthető, ha egy anyajegy viszketni kezd. Szakzsargonban azt mondjuk, hogy az anyajegy „megmozdult”.
 • Szintén figyelmeztető jel a szín megváltozása, amely nemcsak sötétedést, hanem az anyajegyen belül világosabb területek megjelenését is jelentheti.
 • A diagnózis felállításakor sokat jelent az anyajegy szimmetriájának megváltozása: az addig szabályos, egyenletesen pigmentált, barna elváltozás széli része megváltozik, egyenetlenné válik, színe is sokféle.

Ezek a változások sokszor rendszeres sérülésnek kitett anyajegyeken alakulnak ki. A sérülés leggyakrabban például a ruha, a melltartó pántjának dörzsölése, öv nyomása miatt következik be, de sokszor a túlzásba vitt napozás, napégés az irritáló tényező.

A melanoma kezelése

Ha egy elváltozásról gyanítható, hogy rosszindulatú lehet, az első teendő a sebészi eltávolítás, és az azt követő szövettani vizsgálat. A további kezelés a szövettani vizsgálat eredményétől függ. Amennyiben a rákos sejtek csak a hám legfelső rétegében találhatók, még nem adtak áttétet, a prognózis jó. Amennyiben a rákos sejtek a mélyebb rétegekben is megjelentek, illetve esetleg már a környező nyirokcsomókba vagy a távolabbi szervekbe is áttétet adtak, további kezelésre is szükség van. Ha a melanomát későn fedezik fel, az esetek nagy százalékában halálhoz vezet.

Hogyan előzheted meg?

 • 11 és 15 óra között ne napozz!
 • Használj bőrtípusodnak megfelelő faktorszámú, UVA és UVB ellen is védő fényvédőt!
 • Viselj UV-szűrővel ellátott napszemüveget, illetve kalapot, pólót!
 • A kisgyermekeket 3 éves korig ne vidd napra!
 • Rendszeresen ellenőriztesd anyajegyeidet!

Digitális dermatoszkóp

Az anyajegyek vizsgálatához elengedhetetlenül szükséges a dermatoszkóp, egy felületi bőrmikroszkóp használata, amelynek segítségével 10-szeresre nagyítva láthatjuk az elváltozásokat. Magyarországon még korlátozottan elérhető a digitális dermatoszkóp, amelynek mikrokamerája 30-szorosra nagyít, és a felhám alsó rétegéig nyújt bepillantást. Az ily módon megjelenített struktúra a mikrokamerához csatlakoztatott számítógép monitorján jelenik meg, lehetőséget adva a bőrgyógyásznak a pontosabb elemzésre. Ennek során a számítógép segítségével kiszámíthatjuk az úgynevezett dermatoszkópos pontértéket, melynek alapján nagy biztonsággal dönthető el, hogy az anyajegy jó- vagy rosszindulatú-e. A komputer arra is lehetőséget ad, hogy  a  látottakat a memóriájában tároljuk, így bármikor, esetleg évek múlva is megfigyelhető, hogy az adott barna „folton” történt-e olyan változás, amely esetleg sebészi beavatkozást tesz kívánatossá.

Cikkünk megírásában bőrgyógyász szakértőnk, Dr. Vass Ilona volt segítségünkre. Ha szeretnéd kipróbálni a digitális dermatoszkópot, illetve kérdéseid lennének a bőrrákkal kapcsolatban, mindenképpen keresd fel a doktornőt!

A melanoma és a basalioma tünetei
Miért kell figyelni az anyajegyeidet? Miért érdemes télen megszabadulnod tőlük? Milyen betegségeket jeleznek elváltozásaik?  tovább Tovább
Nyár, napfény, melanoma
Végre itt a strandidő, és (sajnos) vele a melanomaveszély. Fontos, hogy megismerd a veszélyforrásokat és a betartandó szabályokat.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

bőrápolás nyár tünet rák daganat kezelésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés