Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 21. Monday, Hajna, Sámuel   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Vörös? Hámlik? Viszket? Mi lehet az?

2017.02.16. | Ferenczy Mária
A különböző bőrbetegségek nagyon hasonló tüneteket produkálhatnak. Fontos őket megkülönböztetni, mert eltérő terápiákat igényelnek.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az allergiás bőrbetegségek leggyakoribb formái közé tartoznak a különböző ekcémák. A vörös, száraz, viszkető foltokkal jelentkező betegség tünetei életkoronként is mutathatnak eltéréseket. Ám nem minden viszkető vörös folt vagy plakk hátterében áll allergiás ekcéma. Az ekcéma bizonyos esetekben hasonló lehet például a pikkelysömör tüneteihez, vagy felületes gombafertőzéshez.

Hasonló tünetek, eltérő diagnózis

Pikkelysömör, vagy orvosi nevén psoriasis esetén testszerte pikkelyesen hámló, vörös foltok jelentkeznek, kéz- és lábkörmök is érintettek lehetnek.
Rosacea: Arcon megjelenő bőrpír, viszkető vagy fájdalmas kiütések esetén az ekcémán kívül rosacea fennállásának lehetőségére is gondolni kell. A rosacea főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal jelentkező bőrbetegség.
Seborrhea: A hajas fejbőr viszketéséért gyakran nem sampon okozta allergia, hanem egy gyakori bőrbetegség, a seborrhea a felelős. A tünetek ez esetben a pubertáskor környékén kezdődnek: fokozott faggyútermelés, a hajas fejbőrön, szemöldököknél, orrszárnyi redőben, mellkason kialakuló zsíros korpázó hámlás és bőrvörösség jellemzi.

Lappangó betegségeket is jelezhet

A bőrön jelentkező tünetek hátterében több ok is állhat, a megfelelő kezeléshez komplex kivizsgálásra, több szakorvos bevonására is szükség lehetGyomor-bélrendszeri panaszok, hormonális eltérések vagy lappangó diabétesz is provokálhat bőrtüneteket. A panaszokat súlyosbíthatja vagy előidézheti lelki probléma, stressz is. Ilyen esetekben a kezeléshez pszichoterápia bevonására is szükség lehet.

Lelki problémák és bőrtünetek

A pszichoszomatika – azaz a testi tünetek lelki hátterével foglalkozó tudomány – szerint bőrünk, érzékszerveink egyike, nem csupán a külvilág információit hivatott közvetíteni számunkra. Lelki problémáink, tudatalattink üzeneteit is kommunikálja a külvilág felé, különféle bőrtünetek, -betegségek formájában. A bőrtünetek összességükben arra hívják fel a figyelmet, hogy foglalkozz többet magaddal, mert valami felszínre került probléma nem hagyja többé elnyomni magát. A tudatalatti gond – amely legtöbbször önmegtagadással és elfojtásokkal áll összefüggésben – láthatóvá válik, és kikényszeríti a figyelmet.
A bőr határterület belsőnk és a rajtunk kívül álló, ám tőlünk nem független világ között. A kettő kapcsolatában keletkezett nehézségek megmutatkoznak a bőrfelületen.

Miért fordulj orvoshoz?

A bőrön jelentkező tünetek sok esetben komplex kivizsgálást és személyre szabott kezelést igényelnek. Az orvosi vizsgálat előtt otthon kipróbált terápiák nemcsak hogy nem hoznak megfelelő eredményt, de így a módosult klinikai kép a diagnózis felállítását nehezíti az orvos számára. Öngyógyítás helyett érdemesebb tehát szakember tanácsát kérni a bőrpanaszok kezeléséhez. Így megelőzhetők a hosszas kivizsgálások, valamint hibás diagnózisok alapján hosszasan alkalmazott, kevésbé hatékony kezelések és mellékhatásaik.


Azonosítsd az ekcémádat!
Az eltérő típusú ekcémák más-más kezelést igényelnek. Éppen ezért nem mindegy, a bőrbetegségnek mely fajtájáról van szó.  tovább Tovább
Melyik sport milyen bőrbetegséget...
Kevesen gondolnák, de a különféle sporttevékenységek bőrgyógyászati problémákat is előidézhetnek.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

bőrbetegség bőr tünetekCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés