Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 21. Monday, Hajna, Sámuel   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Végezd el időben az allergiavizsgálatot!

2017.02.17. | Ferenczy Mária
Közeleg az allergiaszezon, előzd meg magad, és derítsd ki, mire vagy allergiás!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ha úgy döntesz, hogy a végére jársz, mi is okozza a panaszaidat, és személyre szabott kelezést kérsz, azt most is megteheted. Rövidesen itt a várva várt tavasz és a kevésbé várt allergiás tünetek. Mérj csapást előre az allergénekre, ennek pedig első lépése, hogy azonosítsd az ellenséget.

A fül-orr-gégészeti vizsgálat lépései

Ha a beteg légúti panaszokkal érkezik kivizsgálásra, akkor a szakember az alapos kikérdezést követően allergiatesztet végez. A kikérdezés során feljegyzi, hogy pontosan milyen tüneteket tapasztal a beteg, voltak-e már korábban hasonló panaszai, ha igen, az év azonos szakában jelentkeztek-e, szed-e gyógyszereket, próbált-e más kezelést. A fül-orr-gégészeti vizsgálat során ellenőrzi a légutak és az orrnyálkahártya állapotát is. Ilyenkor fény derülhet olyan egyéb elváltozásokra is – például orrpolip, krónikus arcüreggyulladás vagy orrsövényferdülés –, amelyek allergiához hasonló tüneteket okozhatnak, vagy felerősíthetik a tüneteket.

Az allergiás reakció

Az allergia a szervezet túlzott válasza olyan anyagokra, amelyek egészséges emberben semmiféle reakciót nem váltanak ki. Megjelenése akár felnőttkorig is húzódhat, a gyerekkori allergia „kinövésére” viszont nagy az esély.
Amint az allergén a szervezetbe jut, elkezdődik a test automatikus válaszreakciója. Az allergén a nyálkahártyákon (orr, szem, garat), a bőrön (rovarcsípés, érintés) vagy az emésztőszervrendszeren keresztül jut a véráramba.
A T-sejtek a sejt védekező rendszerében játszanak szerepet. Ebben az esetben az a feladatuk, hogy az allergénből származó antigént azonosítsák és felismerjék. Ezután olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyek aktiválják az immunrendszer B-sejtjeit. A B-sejtek – amelyek legfőbb feladata, hogy az immunválaszt elősegítsék – immunglobulin-E molekulákat (IgE) kezdenek termelni az allergén ellen. Az allergiavizsgálatok során ezeknek a molekuláknak a szintjét határozzák meg. Az ellenanyagok az immunrendszer hízósejtjeihez tapadnak, amelyek felületén több ezer receptor helyezkedik el. A hízósejtek nagy számban találhatók a légutakban és a bélrendszerben, ahol az allergének a szervezetbe juthatnak.
Ha a szervezet ismét találkozik az allergénnel, az kapcsolódik az érzékennyé vált hízósejtekhez, amelyek kémiai anyagokat (például hisztamint) bocsátanak ki. A hatás: viszketés, orrfolyás, tüsszögés stb.

Prick-teszt és vérvizsgálat

Pollenallergiás tünetek vizsgálatát rendszerint alkaros bőrteszttel végzik. Az allergént az alkar bőrére csepegtetik, majd enyhén megkarcolják a bőrt (a felületi hámréteget), és nézik a bőr reakcióját. Ha 10-15 perc alatt vörösödés, duzzanat alakul ki, az adott allergénre az allergia bizonyított. A vizsgálat azonban nem végezhető allergiás időszakban, és antihisztaminok, antidepresszánsok és szisztémás szteroidok szedésekor sem, ezért ilyen esetekben vérvizsgálattal azonosítható a panaszokat kiváltó allergén. Ezt a módszert alkalmazzák várandósok, kisgyerekek és csecsemők esetében is. Vérvizsgálat során az allergénre specifikus ellenanyagok – IgE – szintjét mérik meg. Allergia esetén az IgE mértéke emelkedett a szervezetben.

Mi történik, ha pozitív a teszt?

Az előzetes vizsgálatokat és a beteg tüneteit az allergiateszt eredményével összevetve lehet személyre szabott kezelést összeállítani, mely egyaránt tartalmazhat vényköteles és recept nélküli készítményeket is. A tüneti kezelés hatására a beteg panaszai pár napon belül érezhetően csökkennek. A szereket mindaddig szednie kell, amíg a tüneteket kiváltó pollen jelen van a levegőben. A hosszú távú megoldásban gondolkodók számára javasolható az allergénspecifikus immunterápia, ám ezt a kezelést parlagfű-allergiások csak tavasszal kezdhetik meg.


Az 5 legfurcsább allergia - a gombtól...
A tejallergiáról biztosan hallottál már, na de tudtad, hogy van, aki kiütést kap a fürdéstől vagy akár egy csóktól?  tovább Tovább
Az allergiából könnyen asztma lehet
A légúti allergiás betegek gyakran számolnak be idővel megjelenő asztmás tünetekről is. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az asztma kialakulását?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

diagnózis allergia pollenCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés