Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 21. Monday, Hajna, Sámuel   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Közgyógyellátás: kinek, mikor, hogyan jár?

2017.02.16. | webbeteg.hu
A közgyógyellátás alanyi jogon, normatív vagy méltányossági alapon járhat. Ki hogyan veheti igénybe ezt a fajta állami támogatást?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A közgyógyellátás a szociálisan rászorultaknak nyújtott segítség, az egészségi állapotuk megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásaik (gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, orvosi rehabilitáció céljából tb-támogatással igénybe vehető gyógyászati költségeik). csökkentésére biztosított hozzájárulás
A hozzájárulás korlátozott, a gyógyszerköltségekhez az egy évre megállapított gyógyszerkeret erejéig, a gyógyászati segédeszközök és fürdőgyógyászati ellátások költségeihez pedig a tb-támogatás alapjául szolgáló ár erejéig kaphatnak támogatást az érintettek – olvasható a NEAK honlapján.

Milyen alapon jár?

Alanyi jogon kaphat közgyógyellátást többek között:

  • az átmeneti gondozott, az átmeneti és tartós nevelésbe vett kiskorú;
  • a rendszeres szociális segélyben részesülő egészségkárosodott személy;
  • a pénzellátásban részesülő hadigondozott és nemzeti gondozott;
  • a központi szociális segélyben részesülő és a rokkantsági járadékos (aki rokkantsági ellátásban részesül, és az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján nem haladja meg a 30 százalékot).

Az is részesülhet ebben az ellátásban, aki öregségi nyugdíjas, illetve aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékot kap, ennek feltételeit azonban szigorú jogszabály szabályozza.

Normatív alapon jogosult közgyógyellátásra az, akinek a havi rendszeres gyógyító ellátási térítési díja meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10 százalékát (2850 forint), feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élők esetén a 150 százalékát.

Méltányosságból a jegyző megállapíthatja a közgyógyellátást a szociálisan rászorult személynek. Első körben a járási hivatal megvizsgálja, hogy a kérelmező alanyi vagy normatív jogcím szerinti közgyógyellátásra jogosult-e. Amennyiben az ellátást nem lehet megállapítani, a kérelmet elutasítja, és ezzel egyidejűleg tájékoztatja a kérelmezőt arról, hogy a jegyzőnél méltányossági közgyógyellátás megállapítását kérheti. Ez azonban nem kötelező, mindenkor a járási hivatal állapítja meg a jogosultságot.

Ügyintézés: háziorvos, járási hivatal

A közgyógyellátási kérelmet a lakóhely szerint illetékes járási hivatalhoz kell benyújtani az adott formanyomtatványon, ennek intézése előtt pedig fel kell keresni a háziorvost, hogy igazolja a havi rendszeres gyógyító ellátásokat.
Alanyi jogcím esetén igazolni kell a szükséges feltétel fennállását, normatív és méltányossági jogcím esetén csatolni kell a jövedelemigazolásokat. Nem kell beadni a háziorvos igazolását, ha a kérelmező nem tart igényt az egyéni gyógyszerkeret megállapítására (erről bővebben keretes cikkünkben!). A jogosultságot alanyi jogcím esetén két évre, egyéb esetben egy évre állapítják meg.

Egyéni és eseti gyógyszerkeret

Az egyéni gyógyszerkeret háromhavonta, egyenlő részletekben nyílik meg. A három hónapos tárgyidőszakban megmaradt összeg görgethető, vagyis a jogosultsági éven belül a következő három hónapra vonatkozó gyógyszerkeret összegét növeli. A keret akkor is egy évre szól, ha a közgyógyellátási jogosultságot két évre állapították meg. Egyéni gyógyszerkeretet kizárólag havi 1000 forint feletti gyógyszerköltség esetén lehet megállapítani, felső határa pedig havonta nem lehet több 12 000 forintnál. Az eseti keret összegét a tárgyévben beadott kérelmekre a költségvetési törvény határozza meg, ez idén is 6000 forint. Amennyiben nincs egyéni gyógyszerkeret, az eseti keret alapján lehet költekezni.

A teljes cikk elolvasható a WEBBeteg.hu oldalán: Közgyógyellátás: mikor, kinek, hogyan?


Amit gyógyszer mellett életveszélyes...
Egyre többen fordulnak bizalommal a természet patikájában található gyógynövényekhez. Mikor válik ez veszélyessé?  tovább Tovább
2017. Változások az egészségügyben
Új készítmények lesznek támogatottak a gyógyszertárakban, valamint csökken a tej és a tojás áfája. Néhány fontos változás az idei...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

egészség orvos egészségügyCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés