Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Ezért veszélyes az influenza

2017.01.12. | webbeteg.hu
Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az influenza A, B és C vírusa igen ellenálló, és újra és újra más vírustörzsek jelennek meg. Épp e  kiszámíthatatlanság miatt igazán veszélyesek. A vírusok genetikai információja gyorsan változik. Kisebb változások minden egy-háromévente bekövetkeznek. Az influenza A vírus minden tizedik-tizenötödik évben globális járványhoz vezet. 1977 óta az influenza A vírus két különböző altípusa váltakozva okoz járványokat. A B vírusok többnyire enyhébb tüneteket okoznak, mint az A vírusok. A C vírusok pedig csak szórványosan ütik fel a fejüket.

Tünetek, diagnózis, a betegség lefolyása

Az influenza cseppfertőzéssel terjed, főként köhögéssel, tüsszentéssel. A vírusok szervezetbe kerülését követő néhány napon belül jelentkeznek a tipikus tünetek: hirtelen magas láz, fej- és végtagfájdalom, torokfájás és köhögés.
A láz akár egy hétig is tarthat, aztán a torokfájás és köhögés kerül előtérbe. Ha nem lépnek fel komplikációk, egy héten belül várható a gyógyulás. Időseknél jellemzően tovább tart a gyengeségérzet, levertség.

Az influenza szövődményei

Az influenza szövődményei elsősorban a krónikus szív- és érrendszeri betegségekben, tüdőbetegségben szenvedőket és az időseket veszélyeztetik.
Gyakori szövődmény a másodlagos bakteriális tüdőgyulladás, a vírusok által legyengült szervezetet a baktériumok könnyen megtámadják. A tüdőgyulladás tünetei, az influenza lecsengése után, egy rövid javulási periódust követően egy újabb lázrohammal jelentkeznek. Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) és középfülgyulladás (otitis) is kialakulhat mint komplikáció. Ritkán fordul elő, de nagyon veszélyes szövődmény a primer vírusos tüdőgyulladás. Néha a szívet is érinti a fertőzés. A szakirodalom említ neurológiai komplikációt is, ám ez esetben az influenzavírusok közvetlen hatása nem bizonyított.
Súlyos és ijesztő szövődmény lehet a két és tizenhat év közötti gyerekeket érintő Reye-szindróma, amely néhány nap múlva jelentkező émelygéssel, hányingerrel jár, majd a vércukorszint lecsökken, és neurológiai tünetek, görcsök és kóma is kialakulhat.
A betegség összefüggésbe hozható az acetil-szalicilsavval, ezért ennek adása gyerekeknél már nem ajánlott, és így a betegség is jelentősen visszaszorult.
Az influenzajárványok főként az idősekre és a valamilyen alapbetegségben szenvedőkre nézve jelenthetnek halálos veszélyt.

Influenza elleni védőoltás

A legjobb kora ősszel beadatni a védőoltást, azért, mert a hideg idő beköszöntével sokan elkapnak valamilyen fertőzést, náthavírust stb., és ez lehetetlenné teszi az oltóanyag beadását. Tudni kell azt is, hogy a védettség kialakulásához 1-2 hét szükséges, így azt sem lehet kizárni, hogy valaki az előtt betegszik meg, hogy a védettség kialakulna. A háziorvosoknál a térítésmentes vakcina elérhető, náluk érdeklődhetnek azok, akik szeretnének védőoltást kérni.

A teljes cikk elolvasható a WEBBeteg.hu oldalán: Fontos tudnivalók az influenzáról


Ez nem megfázás! Influenza!
Sokszor előfordul, hogy nem tudjuk megkülönböztetni a megfázást és az influenzát, pedig a gyógyulás érdekében nagyon fontos, hogy mikor és miért fordulunk orvoshoz.  tovább Tovább
Immunerősítés influenzajárvány...
Az influenzajárvány ezen a télen sem kerül ki minket. Néhány egyszerű tanács megtartásával elkerülheted a betegséget.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

influenza fertőzés járványCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés