Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 19. Saturday, Huba   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A közösségi oldalak miatt kevesebb a szex

2017.01.10. | Futaki Balázs
Többen foglalkoztak már a közösségi oldalak káros hatásaival. Depressziót, boldogtalan szexuális életet, étkezési zavart okozhatnak.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Depresszió

A Pittsburghi Egyetem Média-, Technika- és Egészségkutató Központjának közelmúltban publikált felméréséből az derült ki, hogy azok, akik 7-11 közösségi oldalon is fenn vannak, háromszor nagyobb arányban mutattak depressziós vagy szorongásos tüneteket, mint azok, akik maximum két ilyen felületen vannak jelen, függetlenül attól, hogy összességében mennyi időt töltenek ilyen jellegű oldalakon.
A vizsgálat során 1787 amerikai fiatalt – 19 és 32 év közöttieket – kérdeztek meg arról, hogy használják-e az akkor legnépszerűbb 11 közösségi oldal valamelyikét: a Facebookot, a YouTube-ot, a Twittert, a Google Plust, az Instagramot, a Snapchatet, a Redditet, a Tumblr-t, a Pinterestet, a Vine-t vagy a Linkedint. A válaszokból kiderült, hogy akik a legtöbb felületen ott voltak, azoknál 3,3-szor magasabb volt a szorongásos tünetek aránya, mint azoknál, akik a legkevesebb oldalt látogatták, még az után is, hogy a szakemberek minden egyéb depressziót okozó körülményt figyelembe vettek.
Az egyelőre nem világos, vajon a szorongó, depresszióra hajlamos egyének eleve nagyobb számban vannak jelen ezeken az oldalakon, vagy valahogy az ilyen jellegű oldalak használata okozza a depressziós tüneteket, de bármelyik eset álljon is fenn, az összefüggés mindenképpen szembetűnő.

Lemondás a szexről

A Facebook- és az Instagram-felhasználók fele vallotta be, hogy valahányszor romantikus és fitnesz témájú frissítéseket olvas, máris kevésbé érzi magát magabiztosnak. A Pencourage.com anonim kérdőíve szerint ez a hatás olyannyira erőteljes, hogy ezek az emberek később a hálószobában sem mernek kezdeményezni.
Úgy tűnik, a férfiakra leginkább a fotómegosztás hat: kétharmaduknak a hálószobai teljesítményére is hatással van a tény, hogy mások képeit látták, és emiatt rosszul érzik magukat a bőrükben.
„Azt már korábbi kutatások is bizonyították, hogy az okostelefonunkkal való kapcsoltunk az intimitásra nincs jó hatással, most azonban ennél is messzebb megyünk: az önbizalmunk és kezdeményezőkészségünk is sérül” – mondja a kutatást vezető dr. Richard Sherry pszichológus.
A szakember szerint ez a negatív hatás olyan erőteljes lehet, hogy sokan már eleve nem is élnek szexuális életet azokon a napokon, amikor mások frissítései elvették az önbizalmukat.

Étkezési zavarok

A túlzásba vitt közösségi médiahasználat növeli annak kockázatát, hogy a fiatalok étkezési problémákkal küzdjenek, és testképzavar alakuljon ki náluk – derül ki a Pittsburghi Egyetem három évvel ezelőtt végzett kutatásából. A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című szaklapban publikált kutatás szerint a jelenséget valószínűséggel az okozza, hogy ezeken a felületeken általában tökéletes képeket látunk különféle hírességekről, ráadásul ismerőseink is igyekszenek a lehető legtökéletesebb arcukat mutatni.
Dr. Sidani és csapata összesen 1765 amerikai felnőttet vizsgált, akiknek életkora 19 és 32 év között alakult 2014-ben. A résztvevők kérdőívet töltöttek ki, amely felmérte közösségi médiával kapcsolatos szokásaikat. A következő platformok mind szóba kerültek: Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine and LinkedIn.
Az étkezési zavarok között szerepelt az anorexia nervosa, a bulimia nervosa, a túlevés és más olyan klinikai esetek, amelyek a testképzavarral és az étkezési zavarral voltak összefüggésbe hozhatók.
Azok a résztvevők, akik a legtöbb időt töltötték a felsorolt közösségi platformokon, 2,2-ször nagyobb eséllyel küzdöttek étkezési és testkép zavarokkal, ami a szakemberek szerint mindenképpen beszédes eredménynek számít.


Hasznos tippek az internet veszélyei...
Az internet kétségkívül megkönnyíti az életünket, azonban néhány veszélyt is tartogat, melyet tippjeinkkel könnyen elkerülhetsz.  tovább Tovább
A férfiak leggyakoribb szexuális...
A korai magömlés minden ötödik férfit érint, és a probléma sok esetben az idő előrehaladtával sem szűnik meg.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

étkezés egészség internet szexCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés