Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Menopauza, lehetőség egy boldogabb életre?

2016.03.24. | Ötvenentúl.hu
Egy oxfordi kutatás szerint a szigetországban élő középkorú hölgyek boldogabbak a változókor beköszöntével és utána.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ugyanakkor a magyarok még mindig szükséges rosszként élik meg ezt az időszakot, és nem törődnek az időközben fellépő tünetekkel sem – hívta fel a figyelmet prof. dr. László Ádám, a Magyar Menopauza Társaság elnöke.

Az angol nők boldogabbak a klimax után

Egy angol kutatásban (végezte: Oxford Kutatási Központ) 50–64 év közötti nőket kérdeztek életminőségükről. A válaszadók 65 százaléka úgy nyilatkozott, hogy boldogabbak, mint a változókort megelőző periódusban. Ennek hátterében több tényező áll a résztvevők elmondása szerint: 66 százalékuk nagyobb függetlenséget élvez, minden második hölgy sikeresebb a munkában, az önmegvalósítás lehetőségei jobban megnyíltak számukra, 59 százalékuknak jobbak a társas, baráti kapcsolatai és a párkapcsolatuk egyaránt. Érdekes, hogy a változókor tüneteivel leginkább összefüggő szexuális élet romlásáról csupán 15 százalék számolt be, míg annak javulásáról közel egyharmaduk. A felmérést végzők szerint a megváltozott életszemlélet hátterében az áll, hogy ma már sikeres módszerek léteznek a klimaxos tünetek enyhítésére, ráadásul a várható élettartam jelentősen megnövekedett. Míg 100 évvel ezelőtt egy 50 éves nő esetleg csak pár évet élt a menopauza után, addig ma már 20-30 évet töltenek el a változókor után, amelyet szeretnének aktívan és boldogan tölteni. (Woman Health – Oxford Uni. 2015.)

Mi is az a változókor?

A változókor, más szóval a klimaktérium az utolsó havi vérzést (a menopauzát) megelőző és az azt követő néhány év. Ilyenkor a hölgyek szervezete teljesen átalakul a késői negyvenes és korai ötvenes éveik tájékán: a nemihormon-rendszer (azaz a progeszteron és az ösztrogén szintjének) változása, a menstruációs ciklus elmaradása számos kellemetlen tünettel járhat. Az, hogy a tünetek kinél mikor jelentkeznek, teljesen egyénfüggő: léteznek olyan hölgyek, akik még 40-es éveik közepén is termékenyek maradnak (Menopause fact sheet). Vannak nők, akiknek a változás kora semmiféle panaszt, tünetet nem okoz, életminőségük sem romlik, így élhetik tovább teljes életüket. Az ő esetükben kezelés általában nem szükséges, de ezek a nők a hazai és nemzetközi statisztikai adatok szerint sajnos kisebbségben vannak, az összes változókorban lévő nőnek mindössze 25-35 százalékát teszik ki. A nők nagyobb részénél kisebb-nagyobb mértékben, enyhébb-súlyosabb formában kellemetlen panaszok jelentkeznek. Ők azok, akik kezelésre szorulnak. A legszembetűnőbb tünet, hogy megváltozik a menstruációs ciklus, azaz gyakoribbá vagy ritkábbá válik, később pedig teljesen megszűnik. Ezt hőhullámok, izzadás, álmatlanság, fokozott bőr- és nemi szervi szárazság, hízékonyság kíséri. Sajnos ebben az időszakban a legtöbb nőnek megváltozik a hangulata is, gyakrabban sírnak, érzékenyebbé válnak. A változásokkal párhuzamosan lecsökken vagy akár meg is növekedhet a nemi étvágy (Menopause fact sheet). Ezt az időszakot számos szomorú lelki tünet kísérheti és követheti: a feleslegessé válás érzése, a kiüresedés, a rossz párkapcsolat. Mindezeket a tüszőhormon hiánya okozza. Ennek kései veszélyei is vannak: a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek gyakoribbá válása.

A változókorra is léteznek megoldások

„Szemben a nyugati mintával, sajnos nálunk még a változókori tünetek enyhítésének szükségessége sem mindig egyértelmű az érintettek számára – nyilatkozta a prof. dr. László Ádám. – Holott a változókor ideje is megkönnyíthető, akár hormonális terápiával, vagy ha ez ellenjavallt, illetve ha valaki nem akar hormont tartalmazó készítményt használni, akkor természetes módokon is. Ez sokat segíthet abban, hogy pozitívan éljük meg ezt az időszakot és az utána következő éveket. Például a növényekből származó fitoösztrogének enyhíthetik a klimaxos tüneteket, hiszen hatékonyan pótolhatják a hölgyek szervezetéből eltűnő ösztrogént. Ezért is ajánlott a változókorban lévőknek a vörösbor, szója, fekete áfonya fogyasztása. (De la Lastra CA, Villegas I. Resveratrol as an antioxidant and pro-oxidant agent: mechanisms and clinical implications. Biochem Soc Trans. 2007; 35(5):1156-60) Mi itthon egy tavaly lezajlott vizsgálatban az ártéri japán keserűfű kivonatának hatásait kutattuk, amely nagyobb koncentrációban tartalmaz úgynevezett transz-rezveratrolt.” Ez az északi féltekén honos növény a kontinentális és a szubtrópusi területeken egyaránt előfordul, gyönyörű világoszöld levelei miatt többnyire az épített kertekben díszeleg, ugyanakkor a japánok és a kínaiak már évszázadok óta fogyasztják szárát és gyökereit.

Senkinek nem kell beletörődnie a kellemetlen tünetekbe

„A hölgyek ezt az időszakot rendkívül nyomasztónak és kellemetlennek élik meg a hormonális változásokkal járó panaszok miatt. Ugyanakkor senki sem köteles segítség nélkül elviselni ezt a változást! A hormonális kezelés mellett számos biztató, akár természetes módszer létezik a menopauza tüneteinek enyhítésére. Érdemes már csak azért is orvoshoz fordulni, hogy megismerhessük a legújabb kezelések lehetőségeit” – mondta prof. dr. László Ádám, a Magyar Menopauza Társaság elnöke.

Érdekességeket, további információkat a változókorról a menopauza.blog.hu weboldalon olvashat.


Változókorban kihez forduljak?
Az én nődokim nagyon körültekintő szakember, és nekem sokat segített a klimax tüneteinek felismerésében és kezelésében.   tovább Tovább
7 tipp a klimax tünetei ellen
A klimax igazán emberpróbáló időszak. Néhány praktikus tanáccsal szeretnénk könnyíteni a menopauza megpróbáltatásain.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

klimax kutatás menopauzaCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés