Szabadidő

Csoda Új-Zéland szívében
Kipling a világ nyolcadik csodájaként emlegette a lenyűgöző szépségű új-zélandi Milford Soundot! Nem nehéz belátni, miért.

Égbenyúló hegycsúcsok tükröződnek a tó vízében, mely az éggel együtt változtatja színeit, és az egész hely igazi mesebeli táj. Hatalmas vízesések, meredek sziklatenger és buja esőerdők, amerre a szem ellát. Nem Rudyard Kipling volt azonban az első, akit magával ragadott Milford Sound látványa. Az egyedülálló fjordot első európaiként John Grono fedezte fel még 1812-ben, majd néhány évvel később elnevezte Milford Havennek, walesi szülőhazája után. Később John Lort Stokes kapitány is rátalált a fjordra, ő változtatta meg a nevet Milford Soundra.

A túlvilági szépségű táj a filmvászonról is ismerős lehet, itt forgatták ugyanis a Gyűrűk ura-trilógia Középföldén játszódó jeleneteit. A képek láttán érhetővé válik, miért ezt a helyet választotta a produkcióhoz a rendező, Peter Jackson.  

Ősi legendák földje

A területre állítólag a maorik bukkantak rá először, és Piopiotahinak keresztelték, ami annyit tesz: magányos rigó. A szó a Piopio nevű rigószerű madárfajra utal, és egy ősi történet is kötődik hozzá. A maori legenda szerint élt egyszer egy Māui nevű mitikus hős, akinek hű társa és barátja volt a piopio. Egy nap Māui életét vesztette, amikor megkísérelte megszerezni a halhatatlanságot az emberiség számára. A monda úgy tartja, ekkor a madár elrepült a fjordhoz gyászolni, majd szomorúságában dalra fakadt. Habár a mítosz tovább él, mostanra már sajnos egyetlen példány sem létezik a madárfajból. Miután az emberek felfedezték a szigetet, és ragadozókat telepítettek a területre, számtalan különleges madárfaj pusztult ki.

A maoriknak Milford Sound keletkezéséről is volt egy kreatív történetük. Eszerint a fjordot Tu Te Raki Whanoa isten faragta ki a hegyekből. A legenda úgy tartja, hogy az isten a partok mentén haladva, hatalmas bárdjával formálta a tájat. Mire Milford Soundhoz ért, tökéletesítette a módszerét, így ez a fjord lett a legszebb műve.  

A természet csodái

Valójában a fjord 15 kilométerre található a Tasmán-tengertől. Mielőtt a tengervíz elárasztotta volna ezt a területet, jéggel borított völgy volt, melynek több mint 1200 méter magas, zord sziklafalait a jég és a gleccserek formázták. Milford Sound legkáprázatosabb látványosságai között tartják számon a két állandó vízesést: a Stirling 155 méter magasból, a Bowen kb. 162 méterről zuhan alá. A nagy esőzések alkalmával azonban száznál is több átmeneti vízesés fedezhető fel a fjordnál, melyek őrült sebességgel zúdulnak le a sziklákon. Nincs nehéz dolguk azoknak, akik teljes szépségében, vízesésekkel szeretnék megtekintetni ezt a nem mindennapi tájat, hiszen Milford Sound a világ egyik legcsapadékosabb területe.

Bár a fjordot mára már a térképek is jelzik, még mindig akadnak viszonylag felderítetlen részei. A ma itt felellhető kisváros mindössze 120 lakossal rendelkezik. A helyiek nagy része vagy a turizmusból él, vagy azon munkálkodik, hogy megőrizze a terület érintetlenségét. Milford Sound számtalan érdekes állatfajnak ad otthont, köztük fókáknak, pingvineknek, medvefókáknak, delfineknek és olykor még bálnáknak is. Azoknak, akiknek megadatik az a szerencse, hogy egyszer eljussanak ide, az UNESCO Világörökség részét képező Fiordland Nemzeti Parkba is érdemes ellátogatniuk. A parkban számtalan egyedi madárfajjal ismerkedhetnek meg, köztük a korábban sokáig kihaltnak hitt, röpülésképtelen takahe madárral és kakapo papagájjal.

Milford Soundnak azonban nem csupán a felszíne lenyűgöző. Egyedi élővilágának, 690 hektáros tengeri rezervátumának köszönhetően a fjord rendkívül népszerű a búvárok körében. Azoknak sem kell azonban lemondaniuk a látványról, akik nem akarnak lemerülni a jeges vízbe, nekik találták ki ugyanis a Milford Discovery Centre & Underwater obszervatóriumot, amely körülbelül 10 méterrel a víz alatt betekintést enged ebbe a gyönyörű világba anélkül, hogy a látogatók bármilyen módon megzavarnák a természetet, illetve az élővilágot.

Az obszervatórium dolgozói szerint, „az akváriummal ellentétben itt a halak szabadon jöhetnek-mehetnek, amerre csak akarnak”. Az itt található víz alatti világ egyik legkülönlegesebb látnivalója a fekete korall, melyet csakis itt lehet megtekintetni természetes környezetében.

Nem messze a fjordtól számtalan lélegzetelállító hely – tavak, hegyek, mészkőbarlangok és persze a bámulatos Sutherland-vízesés – várja, hogy felfedezzük. A Sutherland-vízesés a Föld egyik legnagyobb, 580 méteres vízesése. Jelenleg a Fiordland Conservation Trust és Fiordland Conservation Trust nevű szervezetek is azon dolgoznak, hogy megőrizzék ezt a lenyűgöző vidéket.

szerző: Takács Ágnes Emília
Szabadidő 2022. JANUÁR 6 ok, amiért Japán az egyik legkülönösebb hely a Földön
Az ázsiai szigetország az év minden szakában olyan látványosságokat tartogat, amelyekkel máshol biztosan nem találkozunk.
Szabadidő 2021. NOVEMBER Lenyűgöző lombhotelek a Földön
Egyre többen választják ezt a szállásformát, melyben természet és ember tökéletes harmóniában él egymás mellett!
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Természeti kincsek az ős-Alföldön
Közel negyven éve, 1982-ben jött létre a Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet, amely az ősi Alföld egyetlen fennmaradt darabját őrzi.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2022. JÚNIUS Különleges várak: járd be őket akár egy hétvége alatt!
A Dél-Dunántúlon hét várat akár egy hétvége alatt is bejárhatsz: indulj a korai középkorból, és juss el a 18. századba.
02
Szabadidő 2022. JÚNIUS 4 isteni magyaros étel - hízásmentes kiadásban
A magyar konyha fenomenális. Íme néhány különleges fogás újragondolt, egészséges kiadásban.
03
Szabadidő 2022. JÚNIUS Nyári finomságok percek alatt
Isteni szezonális gyümölcsök, amelyekből negyedóra alatt akár leves vagy sütemény is készíthető. Íme, néhány remek tipp!
Menu