Bátor Újrakezdők

Szalon az egészségnek
Délelőtt pedagógus, késő délutántól pedig saját vállalkozásban masszőr a házában kialakított szalonjában. A Tambaszalon megálmodója arról mesél, hogyan is kezdődött életében egy teljesen új szakasz.

Végh Erikával, a Tambaszalon megálmodójával arról beszélgetünk, hogyan is kezdődött életében az az új, teljesen más tevékenységi forma, mint amit korábban végzett. Hiszen Erika pedagógus, immáron harmincötödik éve.

Kicsit furcsállották az emberek a Zala megyei kisvárosban, Lentiben, amikor néhány évvel ezelőtt a „tanár néni” megnyitotta masszázsszalonját. Ehhez is ért, nem csak a nebulók oktatásához? – gondolhatták, de ő számított erre, tudta, mire vállalkozik. „Gyerekkori álmom volt egy szépségszalon megnyitása. Ez az álom nem valósult meg, életem teljesen más irányba fordult, de néhány évvel ezelőtt mégis sikerült egy másik, már felnőttkori vágyamat valóra váltani. Igaz, többen csodálkoztak, hogy merek ennyi idősen belevágni egy új tevékenységbe. Az én fejemben is megfordult, mit szólnak majd az emberek, de ezt gyorsan el is hessegettem. Úgy éreztem, nekem ezt kell csinálnom, nekem ez kell, én így válik teljessé” – emlékezik Végh Erika, aki 2020 júniusában ünnepelte 55. születésnapját.

Fotó: Bollér Krisztina

„A tanítás és a masszázs, az emberek közérzetének javítása jól megférnek egymással – folytatja –, mindkét tevékenységre szükségem van, hiszen nagyon szeretem a gyerekeket, csodás érzés látni a csillogó szemüket, érezni a szeretetüket, látni, ahogy fejlődnek, viszont az is fontos számomra, hogy valami jót tegyek egy másik emberrel. Ez tölt fel engem, és örömmel tölti el a lelkem is. Olyan ember vagyok, aki ha valamit eltervez, akkor azt teljes erőbedobással véghez is viszi. Tudtam, hogy ez most sem lesz másképp. Bíztam magamban, és magam mellett tudhattam a családom támogatását, hisz látták, mekkora az elhatározás bennem.”

Természetesen

Erika a Lenti Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában tanít harmadik osztályosainak matematikát, testnevelést és éneket. 2001-ben elvégezte az ELTE Tanárképző Karának biológia szakát is, s a közeli határközségben, Rédicsen, régi és egyben első munkahelyén biológiát tanít az ottani általános iskola felső tagozatosainak.

Bátorságáról is szóló története még kilenc évvel ezelőtt kezdődött. Egy váratlan élethelyzet miatt a természetgyógyászathoz fordult, és rájött, mennyire érdeklik a természetes gyógymódok. Az első, amellyel találkozott, a lélekmasszázs, a Holistic Pulsing volt. Az Ausztráliából származó módszer, mely a testben áramló energiák blokádjainak feloldására, a szervezet természetes védekező- és öngyógyító erejének aktivizálására összpontosít. „Szinte megszólított engem!” – mondja.

Aztán nem volt megállás. Szerette volna minél alaposabban megismerni a természetes gyógymódokat, eljárásokat, így hát beiratkozott tanfolyamokra, hogy bővítse tudását. Hétközben tanított, hétvégente pedig Budapestre utazott, teljesen másfajta dolgokat tanulni. Jártas lett a masszázstípusok elméletében és gyakorlatában, egyre több módszert ismert meg. Tanítómesterének tekinti Schneider Ferenc terapeutát, a Holistic Pulsing kizárólagos magyarországi oktatóját, valamint Körmöczi Pétert, a neves, nagy tudású természetgyógyászt. További, „fantasztikus” jelzővel illetett tanítói, tanárai voltak az évek során, akik segítették és segítik ma is. A teljesség igénye nélkül sorolja: Erdélyi Szilvia facilitátor, Szalai Réka coach, tanácsadó, Nagy János spirituális tanító…

Kinek mire van szüksége

Hazatérve családtagjain, barátain gyakorolta frissen szerzett tudását, ők nagyon szívesen vették ezt a fajta gyakorlást. A hozzá legközelebb állók örültek új „hóbortjának”, mert látták hatalmas lelkesedését, jókedvét. „A tanfolyamok elvégzése azonban önmagában még nem elég – meséli tovább –, a gyakorlás mellett nagyon fontos, hogy a megtanult technikába mindenki beleadja a saját személyiségét. Nem is tudnék adni két egyforma masszázst. Valahogy mindig megérzem, hogy a vendégemnek mire van szüksége. Kinek ellazulásra, kinek beszélgetésre. Alkalmazkodom a vendégeim igényeihez.”

A sok tanulást és gyakorlást követően egyre komolyabban foglalkoztatta, hogy szélesebb körben is jó lenne másokon segíteni, egészségük megőrzése érdekében. Ezért bérelt ki egy kis üzletet a városka egyik főutcáján. Később, 2016-ban, már 51 évesen, átköltözött a családi házukban kialakított, általa berendezett, külön bejáratú szalonjába. Hét közben, délutánonként ott fogadja vendégeit, előzetes egyeztetés alapján.

„Nagyon szeretem a gyerekeket, nagyon szeretek tanítani, de ez a fajta tevékenység egész más kihívást jelent számomra. Más oldalamat mutatta meg. Sokkal nyitottabb lettem én is. Másokon tudok segíteni úgy, hogy közben magam is töltődöm. Nem elfáradok, hanem sokkal jobban érzem magam, miközben a vendégeimet masszírozom. Valahogy mindig is az életfeladatomnak éreztem, hogy segítsek az embereknek. Gyerekeknek az iskolában, a felnőtteknek pedig más formában. Ezt találtam meg ezekben a természetes gyógymódokban. Örömmel tölt el, ha a vendégeim elégedetten távoznak tőlem, hogy hozzám fordulnak segítségért, megbíznak bennem, hiszik, hogy segíteni tudok. Ez nagy megtiszteltetés, nagyon nagy dolog számomra, hiszen masszőrhöz járni nagyfokú bizalom is. Akárkihez nem megy el az ember – én sem –, és nem bízza rá a problémáit. Számomra nagy öröm, hogy egy-egy szolgáltatás után azt mondják: jobban érzik magukat, könnyebben mozognak, enyhültek a fájdalmaik, vagy egyszerűen csak jól ellazultak.”

Kilenc év termése

A csaknem kilenc évi tanulás meghozta gyümölcsét. Ajánlatai között frissítő–lazító, hát-, alakformáló és cellulit, lávaköves, metamorf- és lélekmasszázs is szerepel. De foglakozik alapfokon radiesztéziával, és megtanulta a kinezo tape ragasztás technikáját is. Amikor arról kérdezzük, mit takarnak az egyes szakkifejezések, örömmel, és szakavatottan magyarázza el. Nem tudjuk szavait részletesen közreadni, de néhány mondatot azért érdemes idéznünk: „A masszázs felfrissíti a bőrt, fokozza a vérkeringést, az anyagcserét, ellazítja az izmokat. De jó hatással van az idegrendszerre is.”

„Cellulit kezeléskor a narancsbőr csökkentéséért speciális krémmel, majd paprikaolajjal, speciális fogásokkal masszírozom, köpölyözöm a vendég problémás testrészét, majd erre a célra alkalmazható fóliával tekercselem be.”

„Ha valakinek több folyadék halmozódott fel a szervezetében a szövetek között, ennek a nedvnek az elvezetését segítem egészségmegőrző-bőrfeszesítő nyirokmasszázzsal. Ez a nagyon lágy technika, nyugtató, feszültségoldó hatású, elősegíti a méreganyagok távozását és az immunrendszert is erősíti. Jó kiegészítője a cellulit masszázsnak.”

„A lávaköves masszázs nagyon kellemes technikája a test, szellem és lélek harmóniáját hivatott biztosítani. Segíti az energiaáramlást, oldja a stresszt, javítja a közérzetet.”

„A lélekmasszázs, ami csak tágabb értelemben masszázsfajta, aktiválja a sejtemlékezetet, a lelki blokkokat oldja. Az egész testen »masszírozok«, ruhán át, ringató, rezegtető mozdulatokkal.”

„A metamorf masszázs régi, eltemetett, akár még a magzati korból származó, tudatalatti lelki sérüléseket is képes oldani. Nagyon lágy technika ez is, csak a fejen, a kézen és a lábfejen történik a »masszírozás«”.

„Az Acces Facelift, másnéven Energetikai Ránctalanítás egy mellkason, arcon, fejen dolgozó technika. Több kezeléssel elérhetjük, hogy csökkennek az öregedés jelei, akár tartós változást is eredményezhet, nemcsak az arcon, hanem az egész testen egyaránt.”

Erikától legtöbben hátmasszázst kérnek. Mivel a hát a legterheltebb testrészünk, a napi gondok és a fizikai terhek okozta fájdalmak enyhítésére egyaránt nagyon hasznos.

Soha nem késő

Ötvenötödik születésnapján nagy meglepetés várta: harmincéves informatikus fia és huszonnégy éves lánya egy profi weboldalt készített számára, amit az ünneplés pillanatában aktiváltak. Már régóta beszélgettek egy komoly honlapról, annak lehetséges tartalmáról, ez így egy szempillantás alatt valósággá vált. Az oldal is segíti a tanítás melletti másik kedvenc munkájának sikerét.

Az önképzést máig nem hagyta abba, most egy haladó kristálygyógyászat online-tanfolyamot végez, és későbbi tervei között szerepel egy gyerek-coach tanfolyam elvégzése, melyet az iskolában is tudna hasznosítani. „A kristálygyógyászat során a kristályokban rejlő finom energiát alkalmazzuk. A különböző kristályok különböző energiát bocsátanak ki magukból. Energiával töltenek fel bennünket, védik, szabályozzák belső energiaáramlásunkat. A gyerek-coach pedig életvezetési tanácsadó, aki beszélgetések, különböző speciális foglalkozások során segít megoldást találni a hozzá forduló szülőknek és gyerekeknek, különböző problémáik megoldásában” – említi.

Soha nem késő tanulni, valami újba kezdeni – összegez Erika, hangsúlyozva: családtagjai az első perctől kezdve mellette álltak. „Nem mondom, hogy könnyű évek állnak mögöttem, voltak, akik le akartak beszélni arról, hogy ennyi idősen egy teljesen új területen vállalkozásba kezdjek. De nem lehetett megingatni, hittem magamban, és egy percre sem bántam meg, hogy ezt az utat választottam!”

Vallja: új dolgokba belevágni nem kor kérdése, minden csak az elhatározáson múlik! Aztán már csak csinálni kell…

Erika mottója: „Taníts, tanulj, adj!”
szerző: Falus Tamás
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER A Patikakert rögös útján
Dr. Tkacsik Márta elméleti matematikusként végzett a kassai Safárik Egyetemen, egyedüli lányként a csoportjukban, és ez az elején komoly számkivetettséggel járt. Mégis, vagy csak azért is, már 21 évesen megszülte első lánygyermekét, és még nem volt 23, amikor ledoktorált matematikából. Majd nemsokára megszületett a második lánya is.
02
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER A szín- és stílustanácsadó
Elismert, a szakma által is magasan jegyzett szín- és stílustanácsadó Madarász Vica, aki több mint kétszáz ügyféllel büszkélkedhet. Ehhez azonban mernie kellett váltani és vállalkozni.
03
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Aki utálja azt, hogy „de”
A „de” ellentétes kötőszó neki mentegetőzést jelent: magyarázkodást, hogy valaki valamit miért nem csinál. Róna Mártát viszont mindig az érdekli, miért igen!
Menu